Μετά από μια μικρότερη από την αναμενόμενη απώλεια ΑΕΠ το 2022 κατά -2,1%, η Ρωσία έχει ξεφύγει από τις κυρώσεις του ΝΑΤΟ και προβλέπεται από το ΔΝΤ να δει ανάπτυξη 0,3% το 2023. Οι υποστηρικτές των δυτικών μέσων ενημέρωσης, σοκαρισμένοι από αυτή την εξέλιξη, αναρωτιούνται πώς είναι δυνατό.
Μόλις πριν από μήνες, πολιτικοί ηγέτες και κυρίαρχοι οικονομολόγοι περίμεναν την πλήρη δημοσιονομική καταστροφή της Ρωσίας, αφήνοντας το έθνος σε οικονομικά ερείπια και τερματίζοντας κάθε πιθανότητα συνεχιζόμενης στρατιωτικής παρουσίας στην Ουκρανία. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε να «ισοπεδώσει» τη ρωσική οικονομία, δηλώνοντας ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν «δεν είχε ιδέα τι επρόκειτο να συμβεί». Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ προέβλεψε τη ρωσική κατάρρευση μετά το πρώτο κύμα κυρώσεων της Δύσης. Το Politico επαίνεσε τα «οφέλη» της επερχόμενης αποσύνθεσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η προπαγάνδα έχει συσκοτίσει ορισμένες οικονομικές πραγματικότητες που θα έπρεπε να ήταν προφανείς.
Η ανάπτυξη της ρωσικής οικονομικής ανθεκτικότητας δεν αποτελεί έκπληξη για τους εκ βάθους μελετητές του παγκόσμιου οικονομικού γίγνεσθαι, οι οποίοι επεσήμαναν πριν από ένα χρόνο ότι οι κύριοι εμπορικοί εταίροι της Ρωσίας, όπως η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία, αποτελούν το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού και περίπου το 24% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Είναι επίσης χώρες με βάση την παραγωγή που κατασκευάζουν μεγάλο μέρος των παγκόσμιων αγαθών. Η Ρωσία είναι πλούσια σε ακατέργαστα εμπορεύματα και πόρους, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, επιτρέποντας κερδοφόρες εμπορικές ευκαιρίες για τα έθνη που είναι πρόθυμα να αγνοήσουν τις δυτικές κυρώσεις.
Μακριά από το να διακόψουν τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των χωρών των BRICS, οι προσπάθειες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ να διεξάγουν οικονομικό πόλεμο για τη σύγκρουση στην Ουκρανία έχουν φέρει τις χώρες πιο κοντά. Οι BRICS ασχολούνται τώρα με διμερές εμπόριο που αποκόπτει το δολάριο ΗΠΑ ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα και η Κίνα επιδιώκει ισχυρότερους στρατιωτικούς δεσμούς με τη Ρωσία πέρα από τις αυξημένες αγορές ρωσικών εμπορευμάτων.
Δεδομένης της αυξανόμενης δυνατότητας για μελλοντικές εχθροπραξίες μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, οι στενότερες σχέσεις τους με τη Ρωσία θα μπορούσαν να εμποδίσουν την άμυνα της Ταϊβάν ή άλλων συμμάχων στον Ειρηνικό. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει δυνητικά σαμποτάρει τα δικά της συμφέροντα.
Η πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομική υγεία δείχνει ότι η Ρωσία, παρά όλους τους ισχυρισμούς των μέσων ενημέρωσης για επικείμενη καταστροφή, είναι σχετικά ανεπηρέαστη από τις κυρώσεις και την απομάκρυνσή της από το δίκτυο SWIFT. Ανεξάρτητα από το ποια «πλευρά» υποστηρίζει κανείς στη συνεχιζόμενη πυρκαγιά της Ουκρανίας, πρέπει να παραδεχτεί ότι τα οικονομικά όπλα ήταν ως επί το πλείστον αναποτελεσματικά. Αντίθετα, αυτό που αποκάλυψαν οι κυρώσεις είναι ότι απλώς δεν υπάρχει παγκόσμια συναίνεση για την Ουκρανία, και αυτή η πραγματικότητα έρχεται σε αντίθεση με την επικρατούσα αφήγηση που έχει ειπωθεί στο κοινό τον περασμένο χρόνο.