Οι φονικοί σεισμοί στην Τουρκία είχαν ως αποτέλεσμα την μαζική κινητοποίηση του τουρκικού κρατικού μηχανισμού και την αποστολή βοηθείας από πληθώρα χωρών , μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται η χώρα μας.
Υπενθυμίζουμε ότι σε προγενέστερο άρθρο μας είχαμε αναφερθεί εκτενώς στο γεγονός ότι οι Τούρκοι στις 13 Νοεμβρίου 2022, δηλαδή τρείς μήνες νωρίτερα, είχαν πραγματοποιήσει Εθνική άσκηση σε όλη την Τουρκία και τα κατεχόμενα για το ενδεχόμενο μεγάλου σεισμού, όπου δοκιμάστηκε όλος ο κρατικός μηχανισμός και η συνεργασία όλων των φορέων μεταξύ τους, ακριβώς όπως και στον πόλεμο για παράδειγμα, με άλλο σενάριο μεν, για τον ίδιο σκοπό δε, της ελαχιστοποίησης των ανθρώπινων απωλειών και του συντονισμού των φορέων του κράτους.
Ωστόσο διαπιστώνουμε ότι γίνονται κάποιες κινήσεις από πλευράς Τουρκίας τώρα, που δείχνουν ότι η άσκηση που είχε γίνει τότε και η όλη σχεδίαση της αντιμετώπισης σεισμών από το τουρκικό κράτος είναι ανεπαρκής.
Γνωρίζουμε ότι με βάση την σχεδίαση οι τοπικές στρατιωτικές Μονάδες , διατίθενται για την αντιμετώπιση σεισμών στην ζώνη ευθύνης τους και δεν μετακινούνται από αυτές, εφόσον φυσικά εδρεύουν σοβαρές στρατιωτικές δυνάμεις στις πληγείσες από σεισμό περιοχές, ειδικά αυτές που βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση.
Συγκεκριμένα στην περιοχή των σεισμών εδρεύει η 2η Στρατιά με έδρα την MALATYA, η οποία διαθέτει πληθώρα Σχηματισμών, προσωπικού και μέσων, επικουρούμενη από δυνάμεις της αστυνομίας , της στρατοχωροφυλακής, της πυροσβεστική, της πολιτικής προστασίας, εθελοντές διασώστες, υγειονομικό προσωπικό.
Πέραν αυτών σε σχετική απόσταση είναι η έδρα της 3ης Στρατιάς στο ERZINSAN, με παρόμοιες δυνάμεις και μέσα με αυτά που προαναφέραμε για την 2η Στρατιά.
Ωστόσο οι Τούρκοι αποφάσισαν να μεταφέρουν προσωπικό από τα κατεχόμενα της Κύπρου στις πληγείσες περιοχές, κάτι που φυσικά δεν προβλέπεται από καμία μια σωστή σχεδίαση και δείχνει μεγάλη προχειρότητα, αλλά και σημεία πανικού, υποδηλώνοντας ότι παρά τα όσα προβάλλουν οι Τούρκοι στα ΜΜΕ, δεν υπάρχει ο συντονισμός ενεργειών που θα έπρεπε.
Για παράδειγμα εάν υποθετικά λέμε αν τα κατεχόμενα στην Κύπρο αντιμετωπίσουν πρόβλημα με σεισμό, τι θα γίνει, ποιός θα επέμβει άμεσα, όταν δυνάμεις έχουν φύγει από το νησί;
Το προσωπικό της Διοίκησης της 14ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας μας που σταθμεύει στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου ήρθε στη Μερσίνα για να υποστηρίξει τις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης. Οι Μεχμέττσικ μετακινούνται προς τη ζώνη του σεισμού»
?MSB:
— M5 Dergi (@M5Dergi) February 7, 2023
"Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde konuşlu bulunan 14’üncü Zırhlı Tugay Komutanlığımız personeli, arama-kurtarma çalışmalarına destek için Mersin’e geldi. Mehmetçikler, deprem bölgesine intikal ediyor." pic.twitter.com/DJ7l6Cp78T
Τα αποβατικά πλοία TCG SANCAKTAR και TCG BAYRAKTAR μεταφέρουν τα μηχανήματα κατασκευής, τις γεννήτριες, τον εξοπλισμό έρευνας και διάσωσης, τα τρόφιμα, τον ρουχισμό, τα εφόδια προστασίας και υγείας που απαιτούνται στη ζώνη του σεισμού.
?TCG SANCAKTAR ve TCG BAYRAKTAR çıkarma gemileri, deprem bölgesinde ihtiyaç duyulan iş makinesi, jeneratör, arama- kurtarma teçhizatı, gıda, giyim, koruyucu ve sağlık malzemelerini intikal ettiriyor. pic.twitter.com/MeaTcswQ2i
— M5 Dergi (@M5Dergi) February 7, 2023
Οι Τούρκοι είναι θυμωμένοι με τη κυβέρνηση
"Αποδεικνύεται ότι η πρώτη νύχτα του διπλού σεισμού Kahramanmaraş στην Τουρκία στις 6 Φεβρουαρίου ήταν πολύ δύσκολη για τα θύματα του σεισμού που δεν έλαβαν καθόλου ή ανεπαρκή βοήθεια για να αντιμετψωπίσουν αυτή την κατάσταση", επισημαίνει σε άρθρο του τουρκικό ΜΜΕ, το οποίο επισημαίνει μεταξύ άλλων.
"Η βοήθεια δεν μπορεί να φτάσει στις περισσότερες περιοχές της επαρχίας Χατάι που συνορεύει με τη Συρία, όπου ο αριθμός των νεκρών λόγω των σεισμών φέρεται να πλησιάζει τους χίλιους.
Το αεροδρόμιο στο Hatay καταστράφηκε από τον σεισμό.
Κατασκευάστηκε το 2007 από τον Όμιλο YDA, μια από τις αγαπημένες εργολαβικές εταιρείες του AKP, παρά τις επικρίσεις ότι δεν έπρεπε να χτιστεί σε βαλτώδη εδάφη.
Στο İskenderun, την βιομηχανική πόλη του Hatay, το δημόσιο κρατικό νοσοκομείο έχει επίσης κατεδαφιστεί.
Στην Antakya, την πρωτεύουσα της επαρχίας, το ίδιο το κτίριο της AFAD κατέρρευσε.
Στο Adıyaman, το κτίριο του δήμου και το κτίριο της Telecom κατέρρευσαν.
Η AFAD με αποδεδειγμένη επιτυχία σε πολλές περιοχές του κόσμου με καταστροφές προφανώς δεν αρκεί για να ολοκληρώσει τη δουλειά μόνη της σε μια τόσο μεγάλης κλίμακας καταστροφή"