Οι συμμαχίες της χώρας μας και δή με ισχυρές χώρες είτε της περιοχής της ΝΑ Μεσογείου όπως η Αίγυπτος, είτε με Παγκόσμιες δυνάμεις όπως η Ινδία, είναι πάντα προς την σωστή κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των Εθνικών μας στόχων.
Όταν μάλιστα οι 2 παραπάνω χώρες συσφίγγουν τις στρατιωτικές σχέσεις μεταξύ τους, τότε τα μηνύματα είναι ακόμη ποιό ελπιδοφόρα για την Ελλάδα.
Σε σχετικό με το θέμα αναφέρεται άρθρο Διεθνούς ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:
"Η Ινδία και η Αίγυπτος σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν τις πρώτες κοινές ασκήσεις στην ιστορία των δύο χωρών, στις οποίες θα συμμετέχουν ειδικές δυνάμεις. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ANI, ο πρεσβευτής της Αιγύπτου στην Ινδία Wael Hamed σημείωσε.
Σύμφωνα με τον πρέσβη, οι ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν στην πολιτεία του Ρατζαστάν στις πόλεις Udaipur, Jaipur και Jodhpur.
"Είναι η πρώτη φορά που θα πραγματοποιήσουμε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με αιγυπτιακές και ινδικές ειδικές δυνάμεις στο Udaipur, Jaipur και Jodhpur. Επεκτείνουμε την αμυντική μας συνεργασία όχι μόνο σε κοινές ασκήσεις της αεροπορίας και του ναυτικού, αλλά και στις ειδικές δυνάμεις », είπε ο Hamed σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Οι κοινές ναυτικές ασκήσεις Ινδίας και Αιγύπτου πραγματοποιήθηκαν στις 5 Σεπτεμβρίου 2021 στη Μεσόγειο Θάλασσα. Περιλάμβαναν επιχειρήσεις κατά εχθρικών πλοίων στη θάλασσα, μεταφορά φορτίου με ελικόπτερα μεταξύ των πλοίων των δύο χωρών, καθώς και ασκήσεις για την ανάκτηση εξοπλισμού."
Ο άξονας Γαλλίας-Αιγύπτου-Ινδίας
Σε προγενέστερο άρθρο μας αναφερθήκαμε στον άξονα Παρίσι-Κάϊρο-Νέο Δελχί.
Η χώρα μας θα μπορούσε να ενταχθεί στον συνασπισμό Γαλλίας-Αιγύπτου-Ινδίας, αφού και με τις τρείς χώρες διατηρεί άριστες σχέσεις, ανοίγοντας παράλληλα μια πολύ σημαντική οδό συνεργασίας, αυτής της μέσω Αιγαίου Πελάγους-Βαλκάνια-Κεντρική-Ανατολική Ευρώπη και αντίστροφα
Η εταιρική σχέση μεταξύ Ινδίας και Ελλάδας θα μπορούσε να είναι μια κατάσταση win-win και για τις δύο χώρες, ειδικά για την Ελλάδα, η οποία θα έχει έναν νέο ισχυρό σύμμαχο όπως η Ινδία, για να αντιμετωπίσει την συμμαχία Τουρκίας-Πακιστάν, σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο, όπως εκτενώς αναλύεται σε σχετικό άρθρο μας.
Οι σχέσεις Ελλάδας-Αιγύπτου βρίσκονται στο απώγειό τους, αφού με το Κάϊρο έχουμε προβεί σε μερική χάραξη της ΑΟΖ μας δυτικότερα του 28ου μεσημβρινού, ενώ διεξάγουμε από κοινού πληθώρα στρατιωτικών ασκήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, με την συνεργασία των δύο χωρών σε ενεγειακά θέματα να βρίσκεται στο επίκεντρο.
Τέλος οι σχέσεις Γαλλίας-Ελλάδας είναι κάτι παραπάνω από άριστες, με την αμυντική συμφωνία των δύο χωρών και τις προβλέψεις της περί από κοινού άμυνας σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση από τρίτη χώρα μια εκ των δύο. καθώς και τα εξοπλιστικά προγράμματα και οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις να δείχνουν το μέγεθος της φιλίας μεταξύ μας.
Κατόπιν αυτών η Ελλάδα θα πρέπει να ενταχθεί στον τριμερή συνασπισμό Παρίσι-Κάϊρο-Νέο Δελχί.