Αφού δεν είχε ουσιαστικά μάχιμο στρατό από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ιαπωνία παρουσίασε την Παρασκευή ένα σχέδιο 320 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα επιτρέψει στο σε μεγάλο βαθμό ειρηνιστικό έθνος να χτυπήσει την Κίνα ή άλλους περιφερειακούς εχθρούς και θα την προετοιμάσει για μια συνεχή σύγκρουση.
Η κίνηση, που τηλεγραφήθηκε στα τέλη Νοεμβρίου, έρχεται αφότου το Τόκιο αναγνώρισε μια χρόνια προσπάθεια να μελετήσει τρόπους ενίσχυσης της αποτροπής.
Το νέο σχέδιο χρειαζόταν περίπου πέντε χρόνια για να ολοκληρωθεί και έκανε την Ιαπωνία την 3η μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο όσον αφορά τις στρατιωτικές δαπάνες μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα, με βάση τους τρέχοντες προϋπολογισμούς, αναφέρει το Reuters. Περιλαμβάνει την αποθήκευση ανταλλακτικών και άλλων πυρομαχικών, την επέκταση της ικανότητας μεταφοράς και την ανάπτυξη δυνατοτήτων κυβερνοπολέμου. Η συμφωνία θα ωφελήσει τη Mitsubishi Heavy Industries, η οποία αναμένεται να πρωτοστατήσει στην ανάπτυξη των πυραύλων μεγαλύτερου βεληνεκούς που θα αποτελέσουν τη νέα πυραυλική δύναμη της Ιαπωνίας.
Η Mitsubishi θα κατασκευάσει επίσης το επόμενο μαχητικό αεροσκάφος της Ιαπωνίας μαζί με την BAE Systems και τη Leonardo SPA σε ένα κοινό έργο μεταξύ Ιαπωνίας, Βρετανίας και Ιταλίας που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα - το οποίο έχει λάβει 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια.
Θα επωφεληθούν και οι ξένες εταιρείες. Η Ιαπωνία δηλώνει ότι θέλει οι αμερικανικοί πύραυλοι κρουζ Tomahawk που κατασκευάζονται από την Raytheon Technologies να αποτελούν μέρος της νέας αποτρεπτικής της δύναμης.
Άλλα στοιχεία στη λίστα στρατιωτικών αγορών της Ιαπωνίας τα επόμενα πέντε χρόνια περιλαμβάνουν πυραύλους αναχαίτισης για βαλλιστικούς πυραύλους, drones επίθεσης και αναγνώρισης, εξοπλισμό δορυφορικών επικοινωνιών, μαχητικά Lockheed Martin F-35 stealth, ελικόπτερα, υποβρύχια, πολεμικά πλοία και αεροσκάφη μεταφοράς βαρέως τύπου.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Φούμιο Κουσίντα, η Ιαπωνία βρίσκεται σε ένα «σημείο καμπής της ιστορίας» και η αύξηση του στρατού της ήταν «η απάντησή μου στις διάφορες προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζουμε».
Η κυβέρνησή του ανησυχεί ότι η Ρωσία έχει δημιουργήσει ένα προηγούμενο που θα ενθαρρύνει την Κίνα να επιτεθεί στην Ταϊβάν, απειλώντας τα κοντινά ιαπωνικά νησιά, διακόπτοντας τις προμήθειες προηγμένων ημιαγωγών και θέτοντας πιθανό ασφυκτικό φραγμό σε θαλάσσιους δρόμους που προμηθεύουν πετρέλαιο στη Μέση Ανατολή.
«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι μια σοβαρή παραβίαση των νόμων που απαγορεύουν τη χρήση βίας και έχει κλονίσει τα θεμέλια της διεθνούς τάξης», αναφέρεται σε έγγραφο στρατηγικής, το οποίο προσθέτει ότι «η στρατηγική πρόκληση που θέτει η Κίνα είναι η μεγαλύτερη που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η Ιαπωνία», επισημαίνοντας ότι το Πεκίνο δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο χρήσης βίας για να υποτάξει την Ταϊβάν.
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία μάς έδειξε την ανάγκη να είμαστε σε θέση να διατηρήσουμε έναν αγώνα και αυτό είναι κάτι για το οποίο η Ιαπωνία δεν έχει προετοιμαστεί μέχρι στιγμής», δήλωσε ο απόστρατος στρατηγός της Πολεμικής Αεροπορίας Αυτοάμυνας, Τοσιμίτσι Ναγκαΐγουα. «Η Ιαπωνία ξεκινά αργά, είναι σαν να είμαστε 200 μέτρα πίσω σε ένα σπριντ 400 μέτρων».
Εν τω μεταξύ, σε ξεχωριστό έγγραφο εθνικής ασφάλειας, η Ιαπωνία έχει υποσχεθεί στενή συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους προκειμένου να αποτρέψει τις απειλές για την τρέχουσα διεθνή τάξη.
«Ο Πρωθυπουργός κάνει μια σαφή, ξεκάθαρη στρατηγική δήλωση σχετικά με τον ρόλο της Ιαπωνίας ως παρόχου ασφάλειας στον Ινδο-Ειρηνικό», δήλωσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ιαπωνία Ραχμ Εμάνουελ. «Έβαλε ένα κεφαλαίο «Α» δίπλα στην αποτροπή της Ιαπωνίας».
Συναντώντας τον Πρόεδρο της Ένωσης Ανταλλαγής Ιαπωνίας-Ταϊβάν, Μιτσούο Οχάσι στην Ταϊπέι την Παρασκευή, η πρόεδρος της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ-γουέν είπε ότι αναμένει μεγαλύτερη αμυντική συνεργασία με την Ιαπωνία.
«Ανυπομονούμε να συνεχίσουν η Ταϊβάν και η Ιαπωνία να δημιουργούν νέα επιτεύγματα συνεργασίας σε διάφορους τομείς όπως η εθνική άμυνα και ασφάλεια, η οικονομία, το εμπόριο και ο βιομηχανικός μετασχηματισμός», ανέφερε το προεδρικό γραφείο, επικαλούμενο την Τσάι.
«Αυτό θέτει μια νέα κατεύθυνση για την Ιαπωνία. Εάν εκτελεστούν κατάλληλα, οι Δυνάμεις Αυτοάμυνας θα είναι μια πραγματική, παγκόσμιας κλάσης αποτελεσματική δύναμη», σύμφωνα με τον πρώην ναύαρχο της Ναυτικής Δύναμης Αυτοάμυνας, Γιότζι Κόντα, ο οποίος διοικούσε τον ιαπωνικό στόλο το 2008.
Το σχέδιο της Κισίντα θα διπλασιάσει τις αμυντικές δαπάνες σε περίπου 2% του ΑΕΠ σε διάστημα πέντε ετών. Το προηγούμενο επίπεδο ήταν ένα αυτοεπιβληθέν όριο δαπανών 1% που καθορίστηκε το 1976. Θα αυξήσει τον προϋπολογισμό του υπουργείου Άμυνας σε περίπου 10% του συνόλου των δημόσιων δαπανών στα σημερινά επίπεδα.
Για να πληρώσει για το σχέδιο, το κυβερνών μπλοκ της Κισίντα ανακοίνωσε νωρίτερα την Παρασκευή αυξήσεις στους φόρους καπνού, μαζί με τους φόρους εισοδήματος επιχειρήσεων και καταστροφών.