Παγκοσμιοποίηση

Αίγυπτος: Εξάγει ηλεκτρική ενέργειας διεθνώς – Σε πέντε χρόνια θα παρέχει σε Ελλάδα και Κύπρο

Η Αίγυπτος πούλησε 892 εκατομμύρια κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας, στις χώρες διεθνούς διασύνδεσης και στις εταιρείες του ιδιωτικού τομέα BOOT κατά την περίοδο από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους.

 Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, η Αίγυπτος πούλησε 174 εκατομμύρια κιλοβατώρες τον Φεβρουάριο, 139 εκατομμύρια κιλοβατώρες τον Μάρτιο και 119 εκατομμύρια κιλοβατώρες τον Απρίλιο, 123 εκατομμύρια κιλοβατώρες τον Μάιο, 118 εκατομμύρια κιλοβατώρες τον Ιούνιο και 219 εκατομμύρια κιλοβατώρες τον Ιούλιο.

Οι χρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας κατά τον Ιούλιο του 2022, κατανεμήθηκαν μεταξύ οικιακών χρήσεων κατά 37,7%, βιομηχανικών κατά 25,4%, εμπορικών κατά 5,3% και πωλήσεων ενέργειας και άλλων κατά 31,6%.

 Η χώρα πέτυχε να προσθέσει δυναμικότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ύψους 31 χιλιάδων μεγαβάτ σε 8 χρόνια, ανεβάζοντας το σύνολο σε 59,9 χιλιάδες μεγαβάτ από την προσθήκη δυνατοτήτων παραγωγής σε 17 νέα έργα, με συνολικής ισχύος περίπου 28.676 μεγαβάτ, και έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές με ισχύ 1.634 μεγαβάτ από αιολική και 1.631 μεγαβάτ από ηλιακή ενέργεια.

 Έχει επίσης, εργαστεί για την ολοκλήρωση της υλοποίησης του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Αιγύπτου και Σαουδικής Αραβίας, για ανταλλαγή 3.000 μεγαβάτ. 

 Σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί η υλοποίηση ολόκληρου του έργου το 2026, όπου έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του έργου διασύνδεσης μεταξύ Αιγύπτου και Σουδάν, με ισχύ 80 μεγαβάτ και βρίσκονται σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για τη δεύτερη φάση, η οποία αυξάνει την μεταδιδόμενη ισχύ στα 240 μεγαβάτ ενώ μπορεί να αυξηθεί στα 300 μεγαβάτ, ενώ έχουν διεξαχθεί περαιτέρω μελέτες σχετικά με την ηλεκτρική σύνδεση μεταξύ Αιγύπτου, Κύπρου και Ελλάδας μέσω της νήσου Κρήτης.

Στο Πενταπόσταγμα είχαμε αναφέρει ότι, η Αίγυπτος  εξέταζε την διασύνδεση με ηλεκτρική ενέργεια με Ελλάδα και Κύπρο, κάτι που θα σημάνει και την αυτόματη στρατιωτική φύλαξη αυτού του έργου, από κοινές δυνάμεις των τριών χωρών υπό τον φόβο των τουρκικών προκλήσεων.   

Μάλιστα, ο τότε Υπουργός ενέργειας της Αιγύπτου Μοχάμεντ Σάικερ, είχε ανακοινώσει ότι η χώρα του μελετά επί του παρόντος, τη διασύνδεση της ηλεκτρικής ενέργειας με την Κύπρο και την Ελλάδα, αναφέροντας ότι η Αίγυπτος είναι πρόθυμη να συμμετάσχει σε όλα τα περιφερειακά έργα διασύνδεσης.  

Αναλυτές που ασχολούνται με την υπεράκτια ενεργειακή ασφάλεια, τονίζουν ότι αυτές οι συνεργασίες φέρνουν αυτόματα και την κοινή συνεργασία των ενόπλων δυνάμεων των χωρών της περιοχής, ως την μόνη ορθή λύση.

Σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, εφόσον αποφασίσθηκε η δημιουργία υπεράκτιων επιχειρήσεων ενεργειακής ασφάλειας, αυξήθηκε κατακόρυφα και η ανησυχία για αυτές τις απειλές.

Αυτό που είναι εφικτό, είναι η δημιουργία μιας κοινής αεροναυτικής δύναμης, εξετάζοντας τις ελάχιστες ικανότητες του πολεμικού ναυτικού των παράκτιων κρατών όπως Αίγυπτος-Ελλάδα-Κύπρος και Ισραήλ.

Η Τουρκία μετά το έργο της διασύνδεσης της Ελλάδος και της Κύπρου με Ισραήλ και τώρα πιθανότατα με την Αίγυπτο, θα βρεθεί μπροστά σε τετελεσμένα γεγονότα, που “καταστρέφουν” το Τουρκολιβυκό μνημόνιο και τα σχέδια κυριαρχίας στην Α.Μεσόγειο.   

Ηλεκτρική ενέργεια σε Ελλάδα και Κύπρο

Σύμφωνα με το capital, ο  υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου δήλωσε πως τα νέα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, θα επιτρέψουν στη χώρα να καταστεί σημαντικός προμηθευτής ενέργειας και υδρογόνου στην Ευρώπη.

Η Αίγυπτος θέλει να στείλει ηλεκτρική ενέργεια στην Κύπρο και την Ελλάδα, μέσω ενός υποθαλάσσιου καλωδίου. Αποτελεί ακόμη στόχο της να εξάγει υδρογόνο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.

«Υπάρχει μεγάλη πρόοδος όσον αφορά αυτή τη συνδεσιμότητα», δήλωσε ο Ταρέκ Αλ-Μάλα σε συνέντευξή του στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP27, στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ. «Οι συζητήσεις για το καλώδιο προχωρούν και η Αίγυπτος θα μπορούσε να είναι έτοιμη να στείλει ενέργεια στην Ευρώπη, σε πέντε χρόνια», είπε. Δεν είναι ακόμη σαφές ποιος θα χρηματοδοτήσει το καλώδιο.

Η εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Masdar με έδρα το Άμπου Ντάμπι, ηγείται μιας κοινοπραξίας που κατασκευάζει ένα αιολικό πάρκο ύψους 11 δισ. δολαρίων στην Αίγυπτο. Έχει σχεδιαστεί για να παράγει 10 γιγαβάτ ισχύος, δηλαδή περίπου το ένα πέμπτο της ισχύος που διαθέτει σήμερα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το εν λόγω έργο, θα βοηθήσει στην επίτευξη του στόχους να αποτελείται περίπου το 40% του ενεργειακού της μείγματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030, δήλωσε ο Αλ-Μάλα. Αρχικά ο στόχος είχε τεθεί για το 2035, κάτι το οποίο άλλαξε.

 

   

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...