Παγκοσμιοποίηση

Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ: “Χαστούκι” στον Ερντογάν για υποθέσεις τρομοκρατίας που συνδέονται με το κίνημα Γκιουλέν

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, κυκλοφόρησε στις 15 Νοεμβρίου την απόφασή της σχετικά με αίτηση που υποβλήθηκε από μια δασκάλα στην Τουρκία, η οποία συνελήφθη  για φερόμενους δεσμούς με τρομοκρατία το 2018. Ζητώντας την άμεση απελευθέρωση της δασκάλας, η απόφαση της επιτροπής θα αποτελέσει προηγούμενο για δεκάδες χιλιάδες ύποπτους για τρομοκρατία και άτομα που καταδικάστηκαν και φυλακίστηκαν για παρόμοιες κατηγορίες στη χώρα.

Σε αντίθεση με την απόφαση, ο Ερντογάν και η κυβέρνησή του κάνουν ότι μπορούν να κρατήσουν στο σκοτάδι του Τουρκικό λαό από τέτοιες αποφάσεις και σε αντιδιαστολή, προβάλλουν οτιδήποτε έχει να κάνει με την Ελλάδα, ποτίζοντάς τον από ακραία αισθήματα .

Πρόσφατο παράδειγμα η ακραία επίθεση των Τούρκων για τη ταινία «Σμύρνη μου Αγαπημένη».

Στο Πενταπόσταγμα σε άρθρο μας: Ακραία επίθεση των Τούρκων για τη ταινία «Σμύρνη μου Αγαπημένη»: «Ο Έλληνας "εισβολέας" επιχειρεί να παρουσιάσει τα γεγονότα ως γενοκτονία», αναφέραμε ότι η καθημερινή επίθεση των Τούρκων προς την Ελλάδα, δεν έχει τέλμα απ' ότι φαίνεται. 

Για «σχέδιο του “εισβολέα” με την ταινία», και ελληνική προπαγάνδα, κάνει λόγο η εφημερίδα, ισχυριζόμενη ότι «δείχνει εντελώς διαφορετική ιστορική πραγματικότητα». «Ο Έλληνας "εισβολέας" επιχειρεί να παρουσιάσει τα γεγονότα ως γενοκτονία» αναφέρει χαρακτηριστικά η τουρκική εφημερίδα. 

«Η ταινία των Ελλήνων θα προβληθεί σε 700 κινηματογράφους των ΗΠΑ όπως και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» τονίζεται. 

Ο ΟΗΕ απορρίπτει τα κύρια επιχειρήματα του  Ερντογάν

 Η δασκάλα Mukadder Alakuş συνελήφθη στις 4 Σεπτεμβρίου 2018, με τον ισχυρισμό ότι ήταν μέλος του θρησκευτικού κινήματος Γκιουλέν. Τον Δεκέμβριο του 2018, ένα τοπικό δικαστήριο στη Μανίσα καταδίκασε την Alakuş σε επτά χρόνια και έξι μήνες φυλάκιση, για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

Το δικαστήριο ανέφερε το γεγονός ότι,  κατέθεσε χρήματα στην πλέον κλειστή Bank Asya, κατέβασε την κρυπτογραφημένη εφαρμογή επικοινωνίας ByLock και συμμετείχε σε μια ειρηνική διαδήλωση που οργανώθηκε για να διαμαρτυρηθεί κατά της κυβέρνησης, ως λόγος συμμετοχής στην τρομοκρατική οργάνωση.

Η τουρκική κυβέρνηση αποδέχτηκε δραστηριότητες όπως, η ύπαρξη λογαριασμού στην τράπεζα Asya που συνδέεται με τον Γκιουλέν, η κατοχή διοικητικής θέσης σε ίδρυμα που συνδέεται με το κίνημα του Γκιουλέν, η συνδρομή στις εκδόσεις της ομάδας, η συμμετοχή σε συνδικαλιστική οργάνωση ή άλλο ίδρυμα που συνδέεται με τον Γκιουλέν, κίνημα και χρήση της εφαρμογής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων ByLock ως σημεία αναφοράς για τον εντοπισμό και τη σύλληψη δεκάδων χιλιάδων οπαδών του κινήματος Γκιουλέν, με την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση.

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, κατά την εξέταση της ουσίας, υπενθύμισε ότι η έννοια της «αυθαιρεσίας» πρέπει να ερμηνεύεται ευρέως ώστε να περιλαμβάνει στοιχεία ακαταλληλότητας, αδικίας, έλλειψης προβλεψιμότητας και νόμιμης διαδικασίας, καθώς και στοιχεία λογικής, αναγκαιότητας και αναλογικότητα. 

Η επιτροπή σημείωσε ότι, η τουρκική κυβέρνηση παρείχε μόνο ένα μερικό αντίγραφο της ακροαματικής διαδικασίας της 28ης Δεκεμβρίου 2018, χωρίς να παράσχει περαιτέρω τεκμηρίωση, όπως ένταλμα σύλληψης ή ένταλμα κράτησης, σχετικά με τα στοιχεία εναντίον της Alakuş που θα δικαιολογούσαν την κράτησή της.

«Υπό αυτές τις συνθήκες, η Επιτροπή θεωρεί ότι το Κράτος μέρος δεν απέδειξε ότι, η κράτησή της  πληρούσε τα κριτήρια του εύλογου και της αναγκαιότητας. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή διαπιστώνει ότι η κράτηση  ισοδυναμούσε με παραβίαση των δικαιωμάτων της, σύμφωνα με το άρθρο 9 παράγραφος 1 του Συμφώνου», αναφέρεται στην απόφαση της επιτροπής. 

Προηγούμενο στις δίκες για τρομοκρατία

Πολλοί κατηγορούμενοι με το ίδιο καθεστώς με την Alakuş, χρησιμοποίησαν αυτή την απόφαση της επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την υπεράσπισή τους κατά τη διάρκεια των δίκες τους, αλλά δεν μπόρεσαν να πείσουν τα δικαστήρια.

Η επιτροπή, ανακοίνωσε μια ακόμη απόφαση που θα αποτελέσει προηγούμενο στις δίκες για τρομοκρατία στην Τουρκία, θεωρώντας ότι «κατ' αρχήν, η απλή χρήση ή λήψη ενός μέσου κρυπτογραφημένης επικοινωνίας ή τραπεζικού λογαριασμού δεν μπορεί να υποδηλώνει, από μόνη της, αποδεικτικά στοιχεία συμμετοχής σε παράνομη ένοπλη οργάνωση, εκτός εάν υποστηρίζεται από άλλα στοιχεία, όπως αρχεία συνομιλιών». 

Ένα από τα θέματα, στα οποία επέστησαν τη μεγαλύτερη προσοχή οι ειδικοί που αξιολόγησαν την απόφαση της επιτροπής είναι ότι, η επιτροπή επεσήμανε ότι το τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο, είναι πλέον ένας δυσλειτουργικός νομικός δίαυλος. Η επιτροπή υποστήριξε ότι, στην περίπτωση της Alakuş, η τουρκική κυβέρνηση δεν έδειξε αποδεικτικά στοιχεία ότι μια ατομική καταγγελία για την αμφισβήτηση της κράτησης ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου θα ήταν αποτελεσματική, στην πράξη. 

«Ο Δρ Gökhan Güneş, νομικός εμπειρογνώμονας,  σχολίασε την Κυριακή  την εξέλιξη σε μια σειρά από tweets, λέγοντας ότι η απόφαση της επιτροπής, η οποία αφορά άμεσα τις τρέχουσες διαδικασίες στην Τουρκία, είναι «ιστορική», αναφέρει το nordicmonitor.

Ο Haluk Dursun, πρώην εισαγγελέας, δήλωσε σε πρόγραμμα YouTube που φιλοξενείται από τον βελγικό ειδησεογραφικό ιστότοπο TR724 ότι, η επιτροπή του ΟΗΕ, είχε λάβει πολλές αποφάσεις υπέρ κατηγορουμένων που συνδέονται με το κίνημα Γκιουλέν σχετικά με αυθαίρετες κρατήσεις και συλλήψεις στο παρελθόν. «Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση, η επιτροπή εξέτασε τα στοιχεία για πρώτη φορά», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Dursun, η Τουρκία πρέπει να εφαρμόσει τις αποφάσεις της επιτροπής του ΟΗΕ σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες και το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα που η Τουρκία δεσμεύτηκε να συμμορφωθεί καθώς και τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ.

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...