Παγκοσμιοποίηση

Η Τουρκία πιο κοντά στο "ΝΑΤΟ Ασίας" γυρίζοντας την πλάτη στη Δύση

"ΝΑΤΟ της Ασίας! Προσκλήθηκε και η Τουρκία. Όλοι υποστηρίζουν αυτήν την απόφαση", είναι ο τίτλος άρθρου τουρκικού ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

" Ο Rahmatulla Nurimbetov, Εθνικός Συντονιστής του Ουζμπεκιστάν στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), ο οποίος περιγράφεται ως το ΝΑΤΟ της Ασίας, δήλωσε ότι οι αρχηγοί κρατών 14 χωρών, και ανώτερων στελεχών 10 διεθνών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα παραστούν στη Σύνοδο Κορυφής της SCO που θα πραγματοποιηθεί. στη Σαμαρκάνδη στις 15-16 Σεπτεμβρίου.

Ο Νουριμπέτοφ δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία είναι στενός στρατηγικός εταίρος και αδελφή χώρα του Ουζμπεκιστάν και είπε:

"Λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις στην περιοχή σήμερα και τους στόχους εξωτερικής πολιτικής του Ουζμπεκιστάν, είναι καλή απόφαση να προσκαλέσουμε μια χώρα όπως η Τουρκία στη Σύνοδο των Αρχηγών Κρατών της SCO. Αυτό υποστηρίχθηκε από όλα τα κράτη μέλη του οργανισμού"

Είπε ότι η συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί.

Ο Πρόεδρος του Τουρκμενιστάν Σερντάρ Μπερντιμουχαμέντοφ και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,  είναι προσκεκλημένοι από τα μέλη του SCO, Ρωσία, Κίνα, Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν, Πακιστάν, Ινδία και Ουζμπεκιστάν, τα μέλη παρατηρητές του οργανισμού, από τους πρόεδρους της Λευκορωσίας, της Μογγολίας και του Ιράν και τον  οικοδεσπότη Πρόεδρο του Ουζμπεκιστάν Şevket Mirziyoyev.

Ο Νουριμπέτοφ δήλωσε ότι ι θα υπάρξει επίσης συμμετοχή υψηλού επιπέδου από τις χώρες εταίρους του οργανισμού στον διάλογο.

Η κατάσταση εταιρικής σχέσης της Τουρκίας

 Ο SCO, που ιδρύθηκε στις 15 Ιουνίου 2001 και έχει ως μέλη και παρατηρητές τις χώρες που προαναφέρθηκαν

Στη Σύνοδο Κορυφής της Ντουσάνμπε το 2008, δημιουργήθηκε ένας νέος μηχανισμός με την ονομασία «Κατάσταση εταιρικής σχέσης διαλόγου της SCO» προκειμένου να δημιουργηθεί ένα θεσμικό πλαίσιο για τις σχέσεις με τρίτες χώρες και διεθνείς οργανισμούς που επιθυμούν να επικοινωνήσουν με την SCO και δεν είναι παρατηρητές.

Το καθεστώς εταιρικής σχέσης διαλόγου επιτρέπει σε τρίτες χώρες που δεν έχουν καθεστώς παρατηρητή να συνεργάζονται με τον Οργανισμό σε ορισμένους τομείς.

Το εν λόγω καθεστώς είναι κάτω από το καθεστώς «χώρα παρατηρητή» και πάνω από το καθεστώς «επισκέπτης συμμετέχων» όσον αφορά τον βαθμό των θεσμικών δεσμών.

Η Τουρκία εντάχθηκε στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) το 2012 ως εταίρος του Διαλόγου.

Αξιολογώντας τη μετα-ενταξιακή απόφαση, ακαδημαϊκοί στην Κίνα και Ρώσοι αναλυτές δήλωσαν ότι αυτή η απόφαση ήταν μια επανάσταση τόσο για την SCO όσο και για την Τουρκία.

Οργανισμός αμοιβαίας ασφάλειας SCO

Στην ίδρυση του SCO, ενός διακυβερνητικού θεσμού, η Κίνα και η Ρωσία είχαν ως στόχο να συνεργαστούν για την ασφάλεια στην Ασία.

Ένα από τα ζητήματα ασφαλείας της οργάνωσης ήταν το εμπόριο ναρκωτικών στην Κεντρική Ασία.

Τα μέλη της SCO μοιράζονται πληροφορίες μεταξύ τους , οργανώνουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και εκδίδουν «εγκληματίες» μεταξύ τους.

Ο οργανισμός είναι ένα εργαλείο συντονισμού των πολιτικών της Ρωσίας και της Κίνας στην Κεντρική Ασία.

Στην ίδρυση του οργανισμού, υπήρξε και η επιθυμία Ρωσίας και Κίνας να δράσουν από κοινού ενάντια σε πιθανές αμερικανικές επεμβάσεις στην Ασία.

Ποια είναι η διαφορά από την ΕΕ;

Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια υπερκυβερνητική δομή πάνω από τα κράτη μέλη, η SCO είναι μια διακυβερνητική δομή που δημιουργήθηκε για συνεργασία.

Ενώ η ΕΕ έχει ένα δεσμευτικό κεκτημένο για την οικονομία, την πολιτική, την ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ένα κοινοβούλιο που εκπροσωπείται από βουλευτές των κρατών μελών και έχει νομοθετική εξουσία, ένα δικαστήριο, έναν ύμνο και μια σημαία που χρησιμοποιούνται παράλληλα με τις σημαίες όλων των κρατών μελών, αυτά δεν είναι διαθέσιμα στο SCO.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ενώ υπάρχει ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων, κεφαλαίων και προϊόντων μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ,αυτά  δεν υπάρχουν στο SCO. Ενώ η ΕΕ μπορεί να υπογράψει συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών με άλλες χώρες, τα μέλη της SCO δεν έχουν καν συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ τους.

Οργανισμός Συνεργασίας Σαγκάης-Το ΝΑΤΟ της Ασίας

Διαφοροποιώντας ως προς τον σκοπό, την ποιότητα, την ποσότητα και το πεδίο εφαρμογής, το ΝΑΤΟ και ο SCO μεταμορφώνονται σύμφωνα με τις αλλαγές στην παγκόσμια διακυβέρνηση.

Αν και υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ των δύο θεσμών, το ΝΑΤΟ είναι πιο ενεργό σήμερα, δεδομένης της ιστορικής και στρατηγικής σημασίας του.

Ο SCO ανανεώνεται με τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποστεί και αποκτά πιο θεσμική εμφάνιση. Ο SCO, ο οποίος έχει μια περιφερειακή εμφάνιση με την ικανότητά του να αποτρέπει τις συγκρούσεις στην περιοχή της Ασίας, ξοδεύει λιγότερα  χρήματα για στρατιωτικά θέματα  από το ΝΑΤΟ.

Μια πιο προσεκτική ματιά στις στρατιωτικές του ικανότητες αποκαλύπτει ότι το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε ισχυρότερη θέση όσον αφορά τις στρατιωτικές δαπάνες, τον αριθμό των μελών, τη θεσμική δομή και την επιρροή του"

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Τα μέλη του SCO,  είναι Ρωσία, Κίνα, Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν, Πακιστάν, Ινδία , Ιράν και Ουζμπεκιστάν, τα μέλη παρατηρητές του οργανισμού είναι  Λευκορωσία, Μογγολία και Αφγανιστάν, ενώ συνομιλητές  είναι η Τουρκία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Καμπότζη, Νεπάλ, Σρι Λάνκα

Ο "Οργανισμός Τουρκικών κρατών"  έχει ως 5 μόνιμα κράτη-μέλη που είναι ηΤουρκία, το Καζακστάν, το Αζερμπαϊτζάν, το Κιργιστάν και το Ουζμπεκιστάν, ενώ παρατηρητές είναι  το Τουρκμενιστάν και η Ουγγαρία

Από τα παραπάνω διαπιστώνεται ότι τα 5 μόνιμα κράτη μέλη του  "Οργανισμού Τουρκικού Κόσμου", ανήκουν μαζί με άλλα κράτη στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO)

Θα λέγαμε λοιπόν ότι ο Οργανισμός Τουρκικού Κόσμου,  αποτελεί ένα υποσύνολο του Οργανισμoύ Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) , κάτι που έχει ιδιαίτερη γεωπολιτική βαρύτητα, στον αγώνα για επικράτηση στην Κεντρική Ασία, μεταξύ Ρωσίας-Κίνας-SCO και ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ από την άλλη

H Τουρκία είναι η ηγέτιδα χώρα του "Οργανισμού Τουρκικού Κόσμου", οπότε η σύμπλευσή της με τη Ρωσία του Πούτιν, σε συγκερασμό με τις  επιδιώξεις της για να καταστεί περιφερειακή δύναμη,η εμβάθυνση των σχέσεων της με τον SCO και η απομάκρυνσή της ολοένα και περισσότερο από ΗΠΑ-ΕΕ δημιουργούν νέα γεωπολιτικά  δεδομένα 

Ο Ερντογάν συγκλίνει ολοένα και περισσότερο με Ρωσία-Κίνα, κάτι που αποδεικνύεται συνεχώς, αφού η Τουρκία είναι η μόνη χώρα Παγκοσμίως που ανήκει στο ΝΑΤΟ με το ένα πόδι, ενώ με το άλλο πατάει στον SCO που είναι  ουσιαστικά το "ΝΑΤΟ Ρωσίας-Κίνας",  εχθρός της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας...

Κατά τα άλλα η Τουρκία ζητάει από τις ΗΠΑ να της πουλήσουν F-16 προκειμένου να προκαλέσει θερμό επισόδιο και στρατιωτική αναμέτρηση με την Ελλάδα, διαλύοντας 'έτσι την νοτιανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ...

 





-
 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Σκηνικό έντασης στην Κάσο από τις προκλήσεις των Τούρκων - Πέντε τουρκικά πολεμικά στην περιοχή - Διπλωματικός "πυρετός" για να πέσουν οι τόνοι

Στην περιοχή βρίσκονται η κανονιοφόρος «Αήττητος», η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», περιπολικό ανοικτής θαλάσσης...
νεκροί Βρετανοί στρατιώτες
Ένοπλες Συρράξεις 0

Αιματοχυσία στην Οδησσό! Ρωσικοί πύραυλοι αποδεκάτισαν επίλεκτη βρετανική μονάδα SAS -40 νεκρούς και τραυματίες αναφέρει Ισπανός

Παράλληλα, ρωσικές πηγές μιλούν για την εξουδετέρωση 50 Γάλλων και άλλων μισθοφόρων του ουκρανικού στρατού στο Χάρκοβο...