Ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για μια επικείμενη παγκόσμια ύφεση την Τετάρτη, προειδοποιώντας ότι είναι δύσκολο να οραματιστεί κανείς ένα μέλλον όπου θα μπορούσε να αποφευχθεί μια παγκόσμια ύφεση.
Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ (USCC), ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας είπε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία -και ο αντίκτυπός του στο κόστος των τροφίμων και της ενέργειας- θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια παγκόσμια ύφεση.
«Καθώς εξετάζουμε το παγκόσμιο ΑΕΠ…είναι δύσκολο αυτή τη στιγμή να δούμε πώς θα αποφύγουμε μια ύφεση», είπε. «Η ιδέα του διπλασιασμού των τιμών της ενέργειας είναι αρκετή για να πυροδοτήσει μια ύφεση από μόνη της».
Ο Μάλπας δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για μια συγκεκριμένη πρόβλεψη για το πόσο βαθιά μπορεί να είναι μια ύφεση. Είναι το τελευταίο πρόσωπο υψηλού προφίλ στον χρηματοοικονομικό τομέα που προβλέπει μια επικείμενη ύφεση.
Την περασμένη εβδομάδα, ο διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της Wells Fargo, Charlie Scharf, δήλωσε ότι θα ήταν δύσκολο για τις ΗΠΑ να αποφύγουν «κάποιο είδος ύφεσης», εντάσσοντας τις τάξεις της Deutsche Bank και κορυφαίο στρατηγικό στέλεχος της Morgan Stanley.
Εν τω μεταξύ, το 75% των CEO του Fortune 500 δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι προετοιμάζεται για ύφεση.
Μια ύφεση κατηγοριοποιείται συνήθως από μια μείωση του ΑΕΠ σε δύο διαδοχικά τρίμηνα.
Η οικονομία των ΗΠΑ συρρικνώθηκε κατά 1,4% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, παρά τις σταθερές καταναλωτικές δαπάνες.
Οικονομική επιβράδυνση
Ο Μάλπας σημείωσε την Τετάρτη ότι μεγάλες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, των ΗΠΑ και της Κίνας, είχαν ήδη δει επιβράδυνση στην οικονομική ανάπτυξη, ενώ η Ουκρανία και η Ρωσία αναμενόταν να βιώσουν απότομες συρρικνώσεις του ΑΕΠ ως συνέπεια του πολέμου.
Τα σκληρά lockdown της Κίνας για τον COVID μείωσαν περαιτέρω τις προοπτικές ανάπτυξης για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, πρόσθεσε ο Μάλπας.
Οι περιορισμοί στον εφοδιασμό ζωτικών αγαθών όπως τα λιπάσματα και τα τρόφιμα δημιουργούν επίσης ένα δύσκολο οικονομικό κλίμα για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, είπε.
«Είναι μια πολύ δύσκολη, προκλητική προοπτική για τις προηγμένες οικονομίες, αλλά ακόμη χειρότερη για τις αναπτυσσόμενες χώρες», είπε ο Μάλπας στην πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο του USCC, Σούζαν Κλαρκ.
Μια παγκόσμια ενεργειακή κρίση είχε ήδη αρχίσει να επικρατεί τον περασμένο χρόνο, ακόμη και πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Καθώς οι οικονομίες αναδύθηκαν από τους περιορισμούς του COVID και η ζήτηση αυξήθηκε, τα εξαντλημένα αποθέματα προκάλεσαν περιορισμούς στην προσφορά που οδήγησαν σε υψηλές τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Τιμές ενέργειας και τροφίμων
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επιδεινώσει την κρίση, καθώς οι ρωσικές εξαγωγές ενέργειας έχουν γίνει το επίκεντρο των δυτικών κυρώσεων κατά του Κρεμλίνου.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν κατά ρεκόρ 54% τον Απρίλιο και αναμένεται να διπλασιαστούν σχεδόν ξανά τον Οκτώβριο.
Η Παγκόσμια Τράπεζα είχε ήδη προειδοποιήσει για μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε «ανθρωπιστική καταστροφή», με τις διακοπές εφοδιασμού που προέρχονται από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία να αναμένεται να ωθήσουν τις τιμές των τροφίμων έως και 37%.
Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι δύο από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σιταριού στον κόσμο, και με τον πόλεμο να διακόπτει την προσφορά του σιταριού, άλλοι παραγωγοί έχουν περιορισμένες εξαγωγές και οι τιμές του εμπορεύματος έχουν εκτοξευθεί στα ύψη παγκοσμίως.
Από την αρχή του έτους, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του σιταριού στο Σικάγο έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από 50%, αυξάνοντας το κόστος όλων, από ψωμί μέχρι κέικ και ζυμαρικά.