Παγκοσμιοποίηση

Ζοφερό κλίμα από το Νταβός! «Συρροή καταστροφών» στην παγκόσμια οικονομία με την Ευρώπη στο επίκεντρο

Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική ελίτ συγκεντρώθηκε στο Νταβός της Ελβετίας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ αυτή την εβδομάδα και η σκοτεινή παγκόσμια οικονομική προοπτική ήταν το νούμερο ένα σημείο συζήτησης.

Ενώ ορισμένοι προέβλεψαν περιφερειακούς θύλακες ύφεσης σε χώρες ή ηπείρους ιδιαίτερα εκτεθειμένες στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας και στα παγκόσμια προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας -με την Ευρώπη στην κορυφή της λίστας ανησυχιών- άλλοι ζωγράφισαν μια πολύ πιο ζοφερή παγκόσμια εικόνα.

Ο πληθωρισμός έχει εκτοξευθεί παγκοσμίως, με το κόστος των τροφίμων και της ενέργειας να κορυφώνεται καθώς ο πόλεμος και τα μελανά σημεία της εφοδιαστικής αλυσίδας επιδεινώνουν την κατάσταση, μαζί με τις υπολειπόμενες επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19. Αυτό ανάγκασε τις κεντρικές τράπεζες να αρχίσουν να συσφίγγουν τη νομισματική πολιτική σε ένα πλαίσιο επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας.

Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι οι αυξήσεις των τιμών έχουν αρχίσει να διαχέονται στην υποκείμενη οικονομία, θέτοντας περαιτέρω κινδύνους για την παγκόσμια ανάπτυξη και προκαλώντας πονοκεφάλους στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής των κεντρικών τραπεζών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν το απίστευτο έργο της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής για να περιορίσουν τον πληθωρισμό, χωρίς να ωθήσουν τις οικονομίες σε ύφεση.

Ο φιλελεύθερος δισεκατομμυριούχος χρηματοδότης Τζορτζ Σόρος, στην ομιλία του την Τρίτη, αναφέρθηκε στις αποφάσεις του Κινέζου Προέδρου, Σι Τζινπίνγκ, της πολιτικής «μηδενικής ανοχής στον Covid» και τα σχετιζόμενα lockdown, τα οποία, όπως είπε, ώθησαν την κινεζική οικονομία σε «ελεύθερη πτώση» από τον Μάρτιο.

Αναφερόμενος σε μια πρόσφατη αναταραχή στον σύνθετο δείκτη αγορών Caixin, ο Σόρος είπε ότι η «απότομα φθίνουσα οικονομική δραστηριότητα» της Κίνας θα οδηγούσε σε μια παγκόσμια επιβράδυνση, εκτός εάν ο Σι αντιστρέψει την πορεία.

«Σε συνέχεια της κρίσης των ακινήτων, η ζημιά θα είναι τόσο μεγάλη που θα επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία. Με τη διακοπή των αλυσίδων εφοδιασμού, ο παγκόσμιος πληθωρισμός είναι πιθανό να μετατραπεί σε παγκόσμια ύφεση», είπε.

Ρωσία, ύφεση και ποσοστά

Μιλώντας σε πάνελ υπό την προεδρία του CNBC τη Δευτέρα, η διευθύνουσα σύμβουλος της Citigroup, Τζέιν Φρέιζερ, είπε ότι η εξέχουσα θέση καθεμιάς από τις «τρεις λέξεις R» (Russia, recession, rates-Ρωσία, ύφεση, ποσοστά) – εξαρτάται από τη γεωγραφία.

«Λοιπόν, στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι πολύ περισσότερο για τα ποσοστά, επειδή υπάρχει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στην οικονομία, στην αγορά εργασίας, στον καταναλωτή. Ο καταναλωτής κάθεται εκεί σε καταθέσεις 3,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Ερχόμενοι στο Covid, είχαν 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, επομένως υπάρχει κάποιο buffer εκεί, για να φανεί αν χρησιμοποιείται με σύνεση ή όχι - η κριτική επιτροπή θα το συζητήσει», είπε.

«Νομίζω ότι είναι πολύ πιο ανησυχητικό για την Ευρώπη, που είναι ακριβώς στη μέση των καταιγίδων από τις αλυσίδες εφοδιασμού, από την ενεργειακή κρίση και την εγγύτητα σε ορισμένες από τις φρικαλεότητες που συμβαίνουν στην Ουκρανία».

Ερωτηθείσα εάν η Ευρώπη θα δει ύφεση, η Φρέιζερ απάντησε αποφασιστικά: «Ναι – και ελπίζω να κάνω λάθος».

Υποστήριξε ότι στην Ασία, οι χώρες έβγαιναν σε μεγάλο βαθμό από τον Covid-19 με «περισσότερη αίσθηση αισιοδοξίας». Πρότεινε ότι «ακόμη και η Κίνα το βλέπει αυτό ως ένα γεγονός που συμβαίνει και όχι ως μια μακροπρόθεσμη τάση» και ότι θα μπορούσαν να αναμένονται περαιτέρω πακέτα για την τόνωση της οικονομίας από το Πεκίνο.

«Το φαγητό είναι η μεγάλη ανησυχία εδώ, γιατί αυτό θα μπορούσε να είναι ο μπαλαντέρ. Όταν οι άνθρωποι πεινούν σε όλο τον κόσμο – και υπάρχουν 1,5 δισεκατομμύριο πεινασμένοι άνθρωποι χωρίς απαραίτητα μέσα ή πρόσβαση σε τρόφιμα, ιδιαίτερα στην Αφρική αλλά όχι μόνο – αυτό είναι πρόβλημα».

Φόβοι για τις τιμές των τροφίμων

Η άνοδος των τιμών των τροφίμων αναφέρθηκε επίσης ως κομβική απειλή από τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η οποία δήλωσε σε πάνελ τη Δευτέρα ότι ο οικονομικός ορίζοντας έχει «σκοτεινιάσει» λόγω του συνδυασμού του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, καθιστώντας πιο αυστηρές τις οικονομικές συνθήκες, ανατίμηση του δολαρίου και επιβράδυνση στην Κίνα.

«Έχουμε ένα σοκ στις τιμές των εμπορευμάτων σε πολλές χώρες και το ιδιαίτερο σοκ στο οποίο θέλω να επιστήσω την προσοχή σας είναι το σοκ στις τιμές των τροφίμων. Την τελευταία εβδομάδα, λόγω αυτής της αίσθησης ότι ίσως η οικονομία μπαίνει σε πιο δύσκολα νερά, η τιμή του πετρελαίου μειώθηκε, αλλά η τιμή των τροφίμων συνεχίζει να ανεβαίνει, να ανεβαίνει, να ανεβαίνει, να ανεβαίνει», είπε η Γκεοργκίεβα.

Σε μια ανάρτηση νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, η Γκεοργκίεβα προειδοποίησε ότι η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει μια «συρροή καταστροφών» και τη «μεγαλύτερη δοκιμασία από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο» και το ΔΝΤ εκτιμά ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στο 3,6% το 2022 από 6,1 % το 2021.

Ωστόσο, η Γκεοργκίεβα ήταν επιφυλακτική να κρούει τον παγκόσμιο συναγερμό, σημειώνοντας ότι «υπάρχει πολύς δρόμος από το 3,6(%) μέχρι την παγκόσμια ύφεση».

«Αυτό που μπορεί να δούμε είναι ύφεση σε ορισμένες χώρες που είναι αδύναμες στην αρχή — δεν έχουν ανακάμψει από την κρίση που προκλήθηκε από τον Covid, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία ή εισαγωγές τροφίμων και έχουν κάπως ήδη ασθενέστερο περιβάλλον — αλλά δεν το έχουμε δει ακόμη».

Ευρωπαϊκός κίνδυνος

Η εγγύτητα της Ευρώπης στον πόλεμο στην Ουκρανία και η υπερβολική εξάρτηση από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας, μαζί με τις αυξανόμενες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας και τα παγκόσμια σοκ προσφοράς από τα κινεζικά lockdown, οδήγησαν τους οικονομολόγους να υποβαθμίσουν σημαντικά τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της ευρωζώνης τον περασμένο μήνα.

Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης έφτασε σε έκτο συνεχόμενο υψηλό ρεκόρ τον Απρίλιο, με την περιοχή των 19 μελών να σημειώνει ετήσια άνοδο 7,5% στις τιμές καταναλωτή και να συσσωρεύει πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια. Οι ηγέτες της ΕΚΤ αυτή την εβδομάδα έγνεψαν προς την αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Ιουλίου.

«Βλέπουμε ξεκάθαρα τις συνέπειες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στέλνει σοκ σε όλο τον κόσμο και η πρόβλεψη για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη έχει αναθεωρηθεί σημαντικά προς τα κάτω», δήλωσε στο CNBC ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

«Και το ίδιο ισχύει και στην ΕΕ, επομένως η τελευταία μας οικονομική πρόβλεψη είναι 2,7% ανάπτυξη φέτος και πριν από τον πόλεμο, η πρόβλεψή μας ήταν 4%, επομένως είναι μια αρκετά σημαντική επιβράδυνση της οικονομίας».

Ο Πάολο Τζεντιλόνι, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία, πρότεινε ότι υπήρχαν κάποιες επενδύσεις που σήμαιναν ότι η ήπειρος δεν ήταν «προορισμένη» για ύφεση.

«Έχουμε ακόμη μια καλή μεταφορά από την επέκταση μετά την κρίση του Covid, αλλά φυσικά σε πολύ ταραγμένα νερά, οπότε το πώς θα διαχειριστούμε αυτή τη μεταβατική φάση θα είναι κρίσιμο για να αποφευχθεί η ύφεση», είπε.

Ωστόσο, οι διευθύνοντες σύμβουλοι σε κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρείες έδωσαν έναν πιο απαισιόδοξο τόνο. Ο διευθύνων σύμβουλος της AXA, Τόμας Μπούμπερλ, δήλωσε στο CNBC ότι ο κίνδυνος ύφεσης στην Ευρώπη είναι «πολύ υψηλότερος» από ό,τι στις ΗΠΑ και ότι το οικονομικό κλίμα για το μπλοκ θα γίνει πιο δύσκολο από εδώ και μπρος.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Covestro, Μάρκους Στάιλεμαν, δήλωσε ότι το πληθωριστικό περιβάλλον και η φθίνουσα εμπιστοσύνη των καταναλωτών, σε μια εποχή που οι άνθρωποι θα ήθελαν συνήθως να επιστρέψουν στα ταξίδια και να ξοδέψουν στον κλάδο των υπηρεσιών, σημαίνει ότι υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα» ύφεσης στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΗΠΑ 0

«Έσπασε» ρεκόρ 224 χρόνων: O Τραμπ νέος πρόεδρος των ΗΠΑ συντρίβοντας την Χάρις - «Θα είναι η χρυσή εποχή της Αμερικής» - «Θα γιατρέψω τις πληγές της χώρας μας» (upd)

Ο Τραμπ κέρδισε Βόρεια Καρολίνα, Τζόρτζια και Πενσιλβάνια - Προβάδισμα σε όλες τις πολιτείες-κλειδιά