Όταν ο Ουϊνστον Τσώρτσιλ έλεγε αναφερόμενες στις Διεθνείς σχέσεις ότι " Δεν υπάρχουν στις σχέσεις μεταξύ κρατών αιώνιοι φίλοι ή εχθροί . Αιώνια είναι μόνο τα συμφέροντα της Βρετανικής Αυτοκρατορίας τα οποία οφείλουμε να υπηρετούμε για πάντα", αρκετοί ήταν εκείνοι που διαφώνησαν με των ωμό ρεαλισμό του.
Την παραπάνω φράση και σκεπτικό φαίνεται να υιοθετούν εσχάτως οι κατά τα άλλα φίλοι, σύμμαχοι και εταίροι μας στην ΕΕ, Ισπανοί.
Βέβαια αν η Ελλάδα έχει τέτοιους φίλους, συμμάχους και εταίρους στην ΕΕ τότε τι να τους κάνει τους εχθρούς;
Ο λόγος είναι ότι Ισπανία του Πρωθυπουργού Σάντσεθ, αναγορεύεται πλέον στην καλύτερη σύμμαχο της Τουρκίας, αφού μαζί με 6 υπουργούς του, βάλθηκε να κάνει εκστρατεία αγάπης και φιλίας στην Άγκυρα, συμμετέχοντας στην7η Ισπανοτουρκική σύνοδο στην τουρκική πρωτεύουσα!!!
Η ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας θα είναι ένας από τους άξονες της επίσημης επίσκεψης του Ισπανού πρωθυπουργού, ενώ αναμένεται ότι θα συζητηθούν και άλλα θέματα όπως η κατάσταση στην Α. Μεσόγειο, οι διμερείς εμπορικές σχέσεις, τα μεταναστευτικό και τα σχέδια συνεργασίας σε τομείς όπως η Άμυνα, ενώ θα υπογραφούν αρκετές συμφωνίες.
Βέβαια, ο ισπανικός εναγκαλισμός δεν προέκυψε έτσι ξαφνικά, αφού η Ισπανία ήταν εκείνη που ναυπήγησε το αμφίβιο πλοίων πολλαπλών ρόλων Anadolu, το οποίο οι Τούρκοι προόριζαν για mini αεροπλανοφόρο τους, σχέδιο που εγκαταλείφθηκε λόγω ελλείψεως αεροσκαφών...
Υπενθυμίζουμε ότι το συμβόλαιο μεταξύ Ισπανών και Τούρκων περιελάμβανε την κατασκευή και ενός δεύτερου παρόμοιου πλοίου ωστόσο αυτό ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί. «Η Τουρκία σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει και τα δύο πλοία ως πλατφόρμες για αεροσκάφη F-35, αλλά το Πεντάγωνο ακύρωσε την πώληση αφού ο Ερντογάν αγόρασε το σύστημα αεράμυνας S-400 από τη Ρωσία..
Επιπλέον η Ισπανία φυλάει την Τουρκία διαθέτοντας αντιαεροπορικά συστήματα Patriot μέχρι σήμερα στα σύνορα της με την Συρία....., ενώ η ισπανική Navantia συμμετείχε τον περασμένο Αύγουστο στην αμυντική έκθεση IDEF στην Κωνσταντινούπολη, όπου παρουσίασε τη φρεγάτα F-110 και το υποβρύχιο S-80, που κατασκευάζει για το ισπανικό Ναυτικό.
Μόλις πριν από δύο ημέρες , η ισπανική τράπεζα BBVA, κατέθεσε πρόταση για την εξαγορά του 50,15% της τουρκικής Garanti, έναντι 2,25 δισ., κάτι που με βάση οικονομικούς αναλυτές σημαίνει ότι αποτιμά την τουρκική τράπεζα στα 4,2 δισ. ευρώ συνολικά.
Η σημασία μιας τέτοιας κίνησης σε τραπεζικό και επενδυτικό επίπεδο είναι προφανής, αλλά συνάμα στέλνει μηνύματα και στο γεωοικονομικό πεδίο στη γειτονιά μας.
Μαδρίτη και Άγκυρα διατηρούν αγαστές εμπορικοοικονομικές σχέσεις. Μια ακόμη εξαγορά τουρκικής τράπεζας από ισπανική έρχεται να ισχυροποιήσει αυτές τις διμερείς σχέσεις και να εντείνει το ισπανικό αποτύπωμα στην τουρκική οικονομία.
Αναλυτικότερα, λοιπόν, η BBVA ξεκίνησε μια προσφορά 2,25 δισ. ευρώ που θα της δώσει την πλήρη ιδιοκτησία του τουρκικού τραπεζικού ιδρύματος Garanti, καθώς η ισπανική τράπεζα εμβαθύνει το μακροπρόθεσμο στοίχημα της σε μια οικονομία της οποίας το νόμισμα έχει βυθιστεί τα τελευταία χρόνια.
Η συμφωνία πραγματοποιείται κόντρα σε μια απότομη διολίσθηση της αξίας της τουρκικής λίρας, της οποίας η αγοραστική δύναμη σε ευρώ έχει πέσει στο ένα τέταρτο περίπου αυτής που ήταν τον Νοέμβριο του 2014, όταν η BBVA συμφώνησε να πληρώσει 2 δισ. ευρώ για μερίδιο 14,89% στη Garanti, συναλλαγή που ολοκληρώθηκε το 2015.
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η Ισπανία κάνει ένα εντυπωσιακό "μπάσιμο" στην Τουρκία σε πολλούς τομείς, με προεξέχοντες τους τομείς της άμυνας και της οικονομίας.
Το χειρότερο ωστόσο όλων είναι ότι η Ισπανία είναι χώρα μέλος της ΕΕ με σημαντική βαρύτητα, κάτι το οποίο σε συγκερασμό με την ανάπτυξη φιλικών σχέσεων με την Τουρκία, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η Μαδρίτη μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδι σε μια σειρά αποφάσεων-κυρώσεων της ΕΕ κατά της Άγκυρας σε μια σειρά Διεθνών ζητημάτων, όπως η τουρκική επιθετικότητα στη ΝΑ Μεσόγειο και η μη απομάκρυνση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων από τη Λιβύη.
Τέλος το γεγονός ότι διαπραγματεύεται με την Άγκυρα πωλήσεις φρεγατών και υποβρυχίων, αποτελεί πισώπλατη μαχαιριά κατά του Συμφώνου Ελλάδας -Γαλλίας, αλλά και της Κύπρου.