Παγκοσμιοποίηση

Ύαινες! Τουρκικό σχέδιο "χειραγώγησης" της Πολωνίας και δημιουργίας "ναρκών" εντός ΕΕ για "μπλόκο" στον Ευρωστρατό

Πολωνία και Τουρκία εμβαθύνουν περαιτέρω την αμυντική τους συνεργασία, οπότε και αναμένεται εντατικοποίηση των σχέσεων εκπαίδευσης μεταξύ Πολωνών και Τούρκων στρατιωτών.

Αυτό διαφαίνεται  από τη δήλωση του ΥΠΑΜ της Πολωνίας  Μάριους Μπάστσακ, την Παρασκευή ,μετά από συνάντηση  του με τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, όπου σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές ανέφερε ότι: "σύντομα θα σταλούν πολωνικές αποστολές στην Τουρκία για τη σύσφιξη των σχέσεων στα πλαίσια  της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών".

 

Ο Błaszczak τόνισε ότι οι σχέσεις Πολωνίας-Τουρκίας  οι οποίες χρονολογούνται από 600 χρόνια κοινής ιστορίας αποδίδουν καρπούς σήμερα με τη συνεργασία των δύο χωρών, ειδικά στο πλαίσιο της Βόρειo-Ατλαντικής Συμμαχίας toy NATO, ενώ πρόσθεσε ότι  και η διμερής συνεργασία των χωρών τους αναπτύσσεται επίσης καλά.

Τόνισε ότι η απτή απόδειξη αυτού ήταν η υπογραφή συμφωνιών «για συνεργασία, αλλά και αγορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών από την Τουρκία» κατά την επίσκεψη του Προέδρου Αντρέι Ντούντα στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Πολωνίας και Τουρκίας δεν αφορά μόνο τον εξοπλισμό αλλά και τις κοινές ασκήσεις Πολωνών και Τούρκων στρατιωτών και την οργάνωση αποστολών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Błaszczak υπενθύμισε ότι οι Τούρκοι πιλότοι ολοκλήρωσαν πρόσφατα τη διαμονή τους στο Malbork στο πλαίσιο της αποστολής του ΝΑΤΟ "Baltic Air Policing" και οι Πολωνοί στρατιώτες συμμετέχουν στην αποστολή του ΝΑΤΟ στην Τουρκία. «Συμφωνήσαμε για τις επόμενες κοινές  ασκήσεις Πολωνών και Τούρκων στρατιωτών. Αναμένουμε λοιπόν μια εντατικοποίηση των σχέσεων εκπαίδευσης μεταξύ Πολωνών και Τούρκων στρατιωτών »τόνισε ο Błaszczak.

Πρόσθεσε ότι «σύντομα, χωρίς καθυστέρηση, θα σταλούν πολωνικές αποστολές στην Τουρκία για να ενισχύσουν τις σχέσεις των δύο χωρών σχετικά με τη στρατιωτική συνεργασία». «Μας ενδιαφέρει αυτή η συνεργασία, και μας ενδιαφέρει η κοινή ανάπτυξη σε θέματα που σχετίζονται με τα οπλικά συστήματα, όπως μας ενδιαφέρει η ανταλλαγή εμπειριών στον τομέα του στρατιωτικού εξοπλισμού», δήλωσε ο επικεφαλής του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Ο υπουργός Χουλουσί Ακάρ διαβεβαίωσε ότι, ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, η Τουρκία και η Πολωνία θα αναπτύξουν συνεργασία. «Αποφασίσαμε ότι οι αντιπροσωπείες μας θα συναντιούνται συχνότερα στο πλαίσιο μιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης όταν πρόκειται για την πολεμική βιομηχανία και ότι θα αποσταλούν και στρατιωτικές αποστολές», τόνισε.

Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι οι συνομιλίες αφορούσαν επίσης την ανάπτυξη συνεργασίας σε άλλα επίπεδα, όχι μόνο στον στρατό και στη βιομηχανία οπλικών συστημάτων.

«Στο μέλλον, εάν υπογράψουμε μια συμφωνία πλαίσιο ως μέρος της συνεργασίας των στρατευμάτων μας,αυτό θα δώσει ώθηση στη συνεργασία μας», σημείωσε ο Ακάρ. «Οι δυνατότητες της Τουρκίας, όπως και της Πολωνίας όσον αφορά τις ένοπλες δυνάμεις, είναι προφανείς».

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία εργάζεται σκληρά για να διασφαλίσει την ασφάλεια στο Αιγαίο Πέλαγος και τη Μαύρη Θάλασσα. Προσπάθησε να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαβεβαιώνοντας ότι αυτή η ένταξη ήταν ο «στρατηγικός στόχος» της Τουρκίας και ευχαρίστησε την Πολωνία «για την υποστήριξή της σε αυτόν τον τομέα».

Η Πολωνία αγόρασε από την Τουρκία πρόσφατα  τέσσερα  σέτ συστημάτων  μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar TB2. 

https://www.youtube.com/watch?v=lCpUWtu5cbw

Η σύμβαση υπογράφηκε στις 24 Μαΐου, η αγορά πραγματοποιήθηκε κάτω από επείγουσες λειτουργικές ανάγκες.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή επικεφαλής του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Wojciech Skurkiewicz, τον Ιούλιο, κάθε σετ θα έχει «κινητούς επίγειους σταθμούς για έλεγχο πυρός , έλεγχο αισθητήρων και drones».

Κάθε σετ πρέπει επίσης να αγοραστεί με έξι οπτικοηλεκτρονικές κεφαλές, τύπου MX-15, που επιτρέπουν τη χρήση όπλων με κάμερα θερμικής απεικόνισης και καταδείκτη λέιζερ, δύο ραντάρ SAR για αποστολές αναγνώρισης, έξι συστήματα IFF,τρία τερματικά μεταφοράς δεδομένων κινητής τηλεφωνίας που επεκτείνουν το εύρος των λειτουργιών BSP.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μαζί με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, θα αγοραστεί ένα πακέτο logistics και εκπαίδευσης, καθώς και προσομοιωτές, ένας από τους οποίους  θα εγκατασταθεί στην ακαδημία αεροπορίας στο Dęblin και το άλλο στη βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Mirosławiec, όπου αυτά τα μηχανήματα θα σταθμεύσουν.

Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού πακέτου, 48 στρατιώτες θα εκπαιδευτούν για καθένα από τα σύνολα, δηλαδή συνολικά 192 ειδικοί. Αυτοί θα είναι χειριστές και διοικητές αποστολών, καθώς και εκπαιδευτές και στις δύο αυτές ειδικότητες.

Ο οπλισμός των τουρκικών UAV θα είναι συστήματα πυρομαχικών MAM-C και MAM-L, καθοδηγούμενα από την ανακλώμενη δέσμη λέιζερ.

Οι παραδόσεις προγραμματίζονται για το 2022-2024.

Άλλοι τομείς δυνητικής συνεργασίας μεταξύ Πολωνίας και Τουρκίας περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, πυροβολικό και πυραυλικά συστήματα, ηλεκτρονικό εξοπλισμό αναγνώρισης- μάχης, καθώς και οχήματα μάχης.

Που το πάει η Τουρκία;

Εκτός από το εμφανές που είναι η στρατιωτική συνεργασία Τουρκίας-Πολωνίας, οι "γείτονές μας" επιχειρούν να πετύχουν τα παρακάτω:

1. Να πουλήσουν drone  σε μια ακόμη χώρα της ΕΕ, εμβαθύνοντας τις σχέσεις μαζί της, διαφημίζοντας τα προϊόντα της πολεμικής της βιομηχανίας και "δείχνοντας" στον Πούτιν ότι μπορούν να εξοπλίσουν αντίπαλες προς τη Ρωσία γειτονικές χώρες, όπως η Πολωνία.

2. Να επιτύχουν συνεργασία των πολεμικών βιομηχανιών Τουρκίας-Πολωνίας για ανάπτυξη κοινών οπλικών συστημάτων,  μπαίνοντας σφήνα στην προσπάθεια της ΕΕ για δημιουργία κοινής Ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας μέσω της PESCO, που αποτελεί τον ακρογωνιαίο  λίθο δημιουργίας του Ευρωστρατού, που θα οδηγήσει σταδιακά στην  μερική απεξάρτηση της ΕΕ από το ΝΑΤΟ.

3. Να δείξουν στο ΝΑΤΟ ότι αποτελούν συνεκτικό κρίκο μεταξύ της νότας πτέρυγας της Συμμαχίας με το βόρειοανατολικό τμήμα αυτής, προκειμένου να φανούν ωφέλιμοι, την ώρα που οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ βρίσκονται σε μηδενικό επίπεδο.

4. Να παίξουν διχαστικό ρόλο στις αποφάσεις των Ευρωπαϊκών κρατών της ΕΕ για περαιτέρω προσπάθεια δημιουργίας του ανεξάρτητου στρατιωτικού βραχίονα της.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...