Οι εκλογές στη Γερμανία πρόκειται να διεξαχθούν την προσεχή Κυριακή και το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι από ότι φαίνεται αυτό που θα κρίνει εν πολλοίς το εκλογικό αποτέλεσμα.
Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να διαπιστώσει ο Γερμανός ψηφοφόρος ποιο πολιτικό κόμμα είναι κοντά στα πιστεύω του, ανάλογα με τις απαντήσεις που δίνει σε συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο δημιουργήθηκε κατάλληλη εφαρμογή.
Η εκλογική εφαρμογή Wahl-O-Mat
Συγκεκριμένα, το Ομοσπονδιακό Κέντρο Πολιτικής Εκπαίδευσης, δημιούργησε την εφαρμογή Wahl-O-Mat (Αυτοματοποίηση Εκλογών), προκειμένου να μπορεί να δεί κάποιος ψηφοφόρος, ποιο κόμμα ταιριάζει με τις απόψεις σας.
Ωστόσο, αυτό το "εκλογικό λογισμικό" μάλλον δημιούργησε σύγχυση στους μετανάστες, αφού απαντώντας σε ερωτήσεις, οι Τούρκοι μετανάστες λαμβάνουν αποτελέσματα όπως "Το καταλληλότερο κόμμα είναι το ρατσιστικό AfD με 60 %, το NPD ή το Βαυαρικό Κόμμα με 67 %".
Οι Τούρκοι μετανάστες ψηφοφόροι ισχυρίζονται ότι «Οι άνθρωποι που ετοίμασαν το συγκεκριμένο λογισμικό το έχουν δημιουργήσει με καθαρά γερμανικά κριτήρια και δεν έχουν ιδέα για τους μετανάστες στη χώρα».
Οι ερωτήσεις προετοιμάζονται σύμφωνα με τον "Γερμανικό σκεπτικό" και δεν ταιριάζουν σε εκείνους με μεταναστευτικό υπόβαθρο.
Για παράδειγμα, «Θα θέλατε μαντίλα στο σχολείο και σε δημόσιους χώρους;», «Πρέπει οι ισλαμικές κοινότητες να διδάσκουν τη θρησκεία στα σχολεία;», «Πρέπει οι αιτούντες άσυλο να φέρουν τις οικογένειές τους;», «Πρέπει να δοθούν στους ομοφυλόφιλους ίσα δικαιώματα με τις κανονικές οικογένειες;» , «Πρέπει να καταργηθεί ο φόρος της εκκλησίας; ; »,« Θα φύγει η Γερμανία από την ΕΕ; »,« Διπλή υπηκοότητα; »
Οι απαντήσεις που δίνονται στις ερωτήσεις από όσους έχουν τουρκική καταγωγή δίνουν διαφορετικά αποτελέσματα σε σχέση με τους Γερμανούς.
Οι θρησκευτικές αιρέσεις που διδάσκονται στο σχολείο δεν ταιριάζουν σε κοσμικούς Τούρκους , όπως και στους συντηρητικούς τα ίσα δικαιώματα σε ομοφυλόφιλους. Επίσης για παράδειγμα, κανένας Τούρκος δεν θέλει τον Εκκλησιαστικό Φόρο, αλλά οι Γερμανοί τον θέλουν.
Σοκ από τους Τούρκους μετανάστες που ψηφίζουν ακροδεξιά -περιθωριακά κόμματα
Οι Τούρκοι που θέλουν να επιλέξουν το SPD, τους Φιλελεύθερους, τους Πράσινους ή το CDU είναι σοκαρισμένοι όταν βλέπουν ότι το πιο κοντινό τους κόμμα σύμφωνα με το "εκλογικό λογισμικό Wahl-O-Mat "είναι το "Βαυαρικό Κόμμα" για το οποίο δεν έχουν ακούσει ποτέ, ή τα ρατσιστικά κόμματα AfD και NPD.
Σε πολλές έρευνες, ακροδεξιά ή περιθωριακά κόμματα που δεν έχουν ακουστεί κατατάχθηκαν στην πρώτη θέση μεταξύ των Τούρκων ψηφοφόρων ενώ το ποσοστό επιλογής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος ήταν 67 %, ενώ το ποσοστό επιλογής του AfD ήταν 60 %.
Σε μια έρευνα , το ρατσιστικό κόμμα NPD έλαβε το 64 % των ψήφων από τους Τούρκους μετανάστες!
Τι υποδηλώνουν τα αποτελέσματα του Wahl-O-Mat
Αυτό που καταδεικνύεται περίτρανα από τα παραπάνω αποτελέσματα είναι εξόχως σημαντικό και δεν περιορίζεται απλά στην κομματική επιλογή των Τούρκων μεταναστών που ζούν και ψηφίζουν στη Γερμανία. Επεκτείνεται δείχνοντας την μη ένταξη των συγκεκριμένων ψηφοφόρων στην σύγχρονη Γερμανική κοινωνία και τα πιστεύω της.
Δείχνει επίσης το πόσο ανόμοιος είναι ο Τούρκος μουσουλμάνος ψηφοφόρος από πλευρά θρησκευτικής και πολιτιστικής κουλτούρας σε σχέση με τον χριστιανό σύγχρονο Ευρωπαίο και το χάσμα που υπάρχει όχι μόνο στον τρόπο σκέψης αλλά και στη δεκτικότητα της κατανόησης και σεβασμού του διαφορετικού.
Αυτός είναι ο κυριότερος λόγος που οι Τούρκοι μετανάστες της Γερμανίας σύμφωνα με το "εκλογικό λογισμικό" εμφανίζονται υποστηρικτές ακροδεξιών και περιθωριακών κομμάτων, αφού οι ιδέες και οι απόψεις τους ταυτίζονται κατά πολύ με το ιδεολογικό υπόβαθρο των εν λόγω κομμάτων.
Οι "συστάσεις" Ερντογάν
Η συμβουλή που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο είναι ότι το CDU/CSU δεν είναι ιδιαίτερα επιλέξιμο, λόγω της πολιτικής του για το Ισλάμ. Το CDU/CSU, σύμφωνα με τις συμβουλές, αποκλείστηκε όταν ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ δήλωσε ότι το Ισλάμ δεν «ανήκε» στη Γερμανία.
Οι Πράσινοι, το κόμμα του Τζεμ Οζντεμίρ, του αποκαλούμενου «εχθρού της Τουρκίας» και του Κόμματος της Αριστεράς, που περιλαμβάνει τον «υποστηρικτή του ΡΚΚ Σεβίμ Νταγντελέν», είναι σίγουρα εκτός συζήτησης.
Και ενώ οι αναρτήσεις σχολιάζουν ότι το FDP δεν έχει εκφράσει μίσος για την Τουρκία ή το Ισλάμ τα τελευταία χρόνια, λένε επίσης ότι δεν θα ήταν φίλος με την Άγκυρα ή τους Μουσουλμάνους εάν γίνει μέρος μιας κυβέρνησης συνασπισμού.
Οι Γερμανοί τουρκικής καταγωγής ψηφοφόροι ενημερώνονται επίσης ότι το SPD δεν αποτελεί επιλογή επειδή συμπάσχει με μέλη της τουρκικής αντιπολίτευσης, Γκιουλενιστές και εξόριστους.
Ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους γερμανούς ψηφοφόρους τουρκικής καταγωγής να μην ψηφίσουν για το CDU/CSU, το SPD ή τους Πράσινους, λέγοντας ότι ήταν όλοι εχθροί της Τουρκίας.
Στα πρώτα στάδια της εκστρατείας, οι υποστηρικτές του Ερντογάν κοίταξαν τριγύρω και βρήκαν αυτό που αναζητούσαν: «Team Todenhöfer - The Justice Party», που ιδρύθηκε από τον πρώην πολιτικό CDU Γιούργκεν Τοντένχεφερ.
Ο 80 ετών Todenhöfer παρουσιάζεται εδώ και χρόνια ως άτομο που καταλαβαίνει το Ισλάμ και πολλοί νέοι τουρκικής καταγωγής κάνουν εκστρατεία για την «Ομάδα» του από αυτήν την άνοιξη.
Το μεταναστευτικό κόμμα υπέρ της Άγκυρας "Συμμαχία για Καινοτομία και Δικαιοσύνη" ,Bündnis für Innovation und Gerechtigkeit, BIG, το οποίο δεν παρίσταται σε αυτές τις γερμανικές εκλογές, συνέστησε επίσης στους πολίτες να ψηφίσουν για "Team Todenhöfer".
Η διασπορά ψήφων στις προηγούμενες εκλογές
Δεν είναι σαφές πόσοι ψηφοφόροι δέχονται αυτήν την προπαγάνδα. Το μόνο που γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι ότι περίπου το 1,5% όλων των επιλέξιμων ψηφοφόρων στη Γερμανία ,περίπου 900.000 άτομα ,είναι τουρκικής καταγωγής και πως στις προηγούμενες εκλογές οι ψήφοι τους ήταν διεσπαρμένοι στα πολιτικά κόμματα.
Σύμφωνα με μελέτη των πανεπιστημίων του Ντούισμπουργκ-Έσσεν και της Κολωνίας, το 35% των Τούρκων Γερμανών που ψήφισαν το 2017 υποστήριξαν το SPD, το 20% ψήφισε το CDU/CSU, το 16% το Κόμμα της Αριστεράς, το 13% τους Πράσινους και 4% το FDP.
Μένει να δούμε τι θα ψηφίσουν στις εκλογές της Κυριακής.