Παγκοσμιοποίηση

Το ΝΑΤΟ "αγκαλιάζει" την Ιορδανία και επεκτείνεται σε Μ. Ανατολή και Β. Αφρική

Η Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Mircea Geoană σηματοδότησε τα εγκαίνια του Κέντρου Εκπαίδευσης Στρατιωτικών Γυναικών στην Ιορδανία στις 7 Ιουνίου 2021.

«Το ΝΑΤΟ και η Ιορδανία ήταν από καιρό κοντινοί εταίροι. Για πολλά χρόνια, οι ένοπλες δυνάμεις μας δούλεψαν δίπλα-δίπλα », είπε ο κ. Geoană προσθέτοντας ότι :

«Aυτό το εκπαιδευτικό κέντρο παίζει το δικό του ρόλο για να φέρει την ασφάλεια στους λαούς της Ιορδανίας και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής».

Στην τελετή στο Αμμάν συμμετείχε η Πριγκίπισσα  Σάλμα Μπιντ Αμπντουλάχ, καθώς και εκπρόσωποι από την Τσεχική Δημοκρατία και τη Νορβηγία. Η πριγκίπισσα Σάλμα έγραψε ιστορία με το να γίνει η πρώτη γυναίκα πιλότος μαχητικών αεροσκαφών στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ιορδανίας.

Το Κέντρο, το οποίο λειτουργεί από τον Νοέμβριο του 2020, υποστηρίζει τον στόχο της Ιορδανίας να επιτύχει 3% γυναικεία εκπροσώπηση στις ένοπλες δυνάμεις της και να προσφέρει στις γυναίκες ευρύτερες ευκαιρίες σταδιοδρομίας. Παρέχει  σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ βασική εκπαίδευση  και  εκπαίδευση  ηγετών μέχρι και σε 550 μαθητές το χρόνο. Η εγκατάσταση περιλαμβάνει επίσης χώρους διαμονής, νηπιαγωγείο και ιατρική κλινική.

Η Νορβηγία και η Τσεχική Δημοκρατία ήταν  οι κορυφαίες χώρες που συμμετείχαν στο έργο.

Άλλοι Σύμμαχοι και χώρες-εταίροι βοήθησαν επίσης στη χρηματοδότηση της κατασκευής του Κέντρου μέσω του Ταμείου III του ΝΑΤΟ για την Ιορδανία.

Το εν λόγω ταμείο ιδρύθηκε το 2014, το  λεγόμενο "Trust Fund III" του ΝΑΤΟ για την Ιορδανία επικεντρώθηκε στην ενίσχυση του ρόλου των γυναικών που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ιορδανίας μέσω πρωτοβουλιών πολιτικής, υποδομής και κατάρτισης.

Ο Οργανισμός Υποστήριξης και Προμηθειών του ΝΑΤΟ, ως πράκτορας εκτέλεσης του έργου, επέβλεψε την κατασκευή του

Η Ιορδανία εντάχθηκε στον Μεσογειακό Διάλογο του ΝΑΤΟ το 1995.

Ο Μεσογειακός Διάλογος του ΝΑΤΟ ξεκίνησε το 1994 από το Συμβούλιο του Βόρειου Ατλαντικού και  περιλαμβάνει επτά χώρες εκτός ΝΑΤΟ της περιοχής της Μεσογείου. Αυτές είναι οι, Αλγερία, Αίγυπτο, Ισραήλ, Ιορδανία, Μαυριτανία, Μαρόκο και Τυνησία.

Ο διάλογος αντικατοπτρίζει την άποψη της Συμμαχίας ότι η ασφάλεια στην Ευρώπη συνδέεται στενά με την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο. Αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της προσαρμογής του ΝΑΤΟ στο περιβάλλον ασφαλείας μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, καθώς και ένα σημαντικό στοιχείο της πολιτικής προσέγγισης και συνεργασίας της Συμμαχίας.

Ο γενικός στόχος του Μεσογειακού Διαλόγου είναι η συμβολή  στην περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, η επίτευξη καλύτερης αμοιβαίας κατανόηση και η διάλυση  τυχόν παρανοήσεων  μεταξύ των χωρών  που μετέχουν στον Διάλογο.

Η επιτυχής έναρξη του Μεσογειακού Διαλόγου (MD) και η επακόλουθη ανάπτυξή του βασίστηκε σε ορισμένες αρχές:

Μη διάκριση: όλοι οι μεσογειακοί εταίροι προσφέρονται στην ίδια βάση για τη συνεργασία τους με το ΝΑΤΟ.

Συμμετοχικότητα: όλες οι χώρες του MD πρέπει να θεωρούνται οι ίδιοι κάτοχοι της ίδιας προσπάθειας συνεργασίας.
Αμφίδρομη δέσμευση: ο MD είναι μια «αμφίδρομη εταιρική σχέση», στην οποία το ΝΑΤΟ ζητά τη συμβολή των εταίρων για την επιτυχία του, μέσω μιας τακτικής διαδικασίας διαβούλευσης. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην πρακτική συνεργασία.

Μη επιβολή: οι εταίροι του MD είναι ελεύθεροι να επιλέξουν το ρυθμό και την έκταση της συνεργασίας τους με τη Συμμαχία. Το ΝΑΤΟ δεν έχει καμία επιθυμία να τους επιβάλει τίποτα.

Συμπληρωματικότητα και αμοιβαία ενίσχυση: οι προσπάθειες του MD και άλλων διεθνών οργανισμών για την περιοχή είναι συμπληρωματικές και αλληλοενισχυόμενες στη φύση. όπως, για παράδειγμα, αυτές της «Ένωσης για τη Μεσόγειο» της ΕΕ, της «Μεσογειακής Πρωτοβουλίας» του ΟΑΣΕ ή της «Πέντε συν πέντε».

Ποικιλομορφία: ο ΔΣ σέβεται και λαμβάνει υπόψη τα ειδικά περιφερειακά, πολιτιστικά και πολιτικά πλαίσια των αντίστοιχων εταίρων.

Επιπλέον, ο MD είναι προοδευτικός όσον αφορά τη συμμετοχή και την ουσία. Αυτή η ευελιξία επέτρεψε να αυξηθεί ο αριθμός των εταίρων του Διαλόγου - μάρτυρας της ένταξης της Ιορδανίας τον Νοέμβριο του 1995 και της Αλγερίας τον Μάρτιο του 2000 - και το περιεχόμενο του Διαλόγου να εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου.

Ο διάλογος έχει κυρίως διμερή δομή (ΝΑΤΟ + 1). Παρά τον κυρίως διμερή χαρακτήρα, ο διάλογος επιτρέπει ωστόσο πολυμερείς συναντήσεις σε τακτική βάση (ΝΑΤΟ + 7).

Κατ 'αρχήν, οι δραστηριότητες στο πλαίσιο του Μεσογειακού Διαλόγου πραγματοποιούνται σε βάση αυτοχρηματοδότησης.

Ωστόσο, οι Σύμμαχοι συμφώνησαν να εξετάσουν τα αιτήματα οικονομικής βοήθειας για την υποστήριξη της συμμετοχής των μεσογειακών εταίρων στο Διάλογο.

Πρόσφατα ελήφθησαν ορισμένα μέτρα για τη διευκόλυνση της συνεργασίας, ιδίως η αναθεώρηση της χρηματοδοτικής πολιτικής του Διαλόγου για τη χρηματοδότηση έως και το 100% των δαπανών συμμετοχής στις δραστηριότητες του Διαλόγου και την επέκταση των μηχανισμών του Ταμείου ΝΑΤΟ / PfP στις χώρες MD.

Μέτρα πρακτικής συνεργασίας μεταξύ του ΝΑΤΟ και των χωρών της Μεσογείου διαλόγου καθορίζονται σε ένα ετήσιο πρόγραμμα εργασίας, που στοχεύει στην ενίσχυση της εταιρικής μας σχέσης μέσω της συνεργασίας σε θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια.

Το ετήσιο πρόγραμμα εργασίας περιλαμβάνει σεμινάρια, εργαστήρια και άλλες πρακτικές δραστηριότητες στους τομείς του εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεων, του αστικού σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης, της διαχείρισης κρίσεων, της ασφάλειας των συνόρων, των φορητών όπλων και του ελαφρού οπλισμού, της δημόσιας διπλωματίας, της επιστημονικής και περιβαλλοντικής συνεργασίας, καθώς και διαβουλεύσεων σχετικά με την τρομοκρατία και τον πολλαπλασιασμό όπλων μαζικής καταστροφής (ΟΜΚ).

Υπάρχει επίσης μια στρατιωτική διάσταση στο ετήσιο πρόγραμμα εργασίας που περιλαμβάνει προσκλήσεις σε χώρες διαλόγου να παρακολουθήσουν - και σε ορισμένες περιπτώσεις να συμμετάσχουν - σε στρατιωτικές ασκήσεις ΝΑΤΟ / PfP, να παρακολουθήσουν μαθήματα και άλλες ακαδημαϊκές δραστηριότητες στη Σχολή του ΝΑΤΟ (SHAPE) στο Oberammergau (Γερμανία ) και το Κολέγιο Άμυνας του ΝΑΤΟ στη Ρώμη (Ιταλία) και να επισκεφθούν στρατιωτικούς φορείς του ΝΑΤΟ

Το στρατιωτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης λιμενικές επισκέψεις από τις Μόνιμες Ναυτικές Δυνάμεις του ΝΑΤΟ, επιτόπιες συνεδρίες  από Κινητές Ομάδες Εκπαίδευσης και επισκέψεις εμπειρογνωμόνων του ΝΑΤΟ για την αξιολόγηση των δυνατοτήτων περαιτέρω συνεργασίας στον στρατιωτικό τομέα.

Επιπλέον, οι συνεδριάσεις διαβούλευσης του ΝΑΤΟ + 7 σχετικά με το στρατιωτικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή στρατιωτικών εκπροσώπων από το ΝΑΤΟ και των επτά χωρών του Μεσογειακού Διαλόγου πραγματοποιούνται δύο φορές το χρόνο.

Από όλα τα παραπάνω διαπιστώνετε η ενεργή παρουσία και επέκταση του ΝΑΤΟ σε Β. Αφρική και Μ. Ανατολή, γεγονός που του παρέχει τη δυνατότητα έμμεσα και συμπληρωματικά, επί του παρόντος, να βρίσκεται εντός του πυρήνα λήψεων αποφάσεων για τις παραπάνω "καυτές" εδαφικές περιοχές.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ