Η πανδημία του κορονοϊού έχει παραλύσει τις οικονομίες και προκάλεσε έως και 3 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους παγκοσμίως, αλλά έχει επίσης γίνει αναπόσπαστο μέρος της γεωπολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ των ΗΠΑ και των συμμάχων τους εναντίον των αντιπάλων της.
Η Κίνα και η Ρωσία «χρησιμοποιούν το περιβάλλον COVID-19 για να διεξάγουν πληροφοριακό πόλεμο με στόχο να υπονομεύσουν τις δυτικές κυβερνήσεις, να επιτεθούν σε συνασπισμούς και να επιβάλουν οικονομικά και πολιτικά μέτρα που θα αποβούν υπέρ τους», ισχυρίστηκε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών Άμυνας των ΗΠΑ Scott Berrier.
Καταθέτοντας ενώπιον της Επιτροπής Ένοπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας την Πέμπτη, ο Berrier είπε ότι «η εξελισσόμενη απειλή από την πανδημία Covid-19» είχε «σημαντικές επιπτώσεις στην εθνική μας ασφάλεια».
Δεν εξήγησε τους ισχυρισμούς για τον «πόλεμο πληροφοριών», αλλά πρόσθεσε σχετικά με το θέμα του κοροναϊού ότι το DIA θα προσπαθούσε να εξασφαλίσει πρόσθετη χρηματοδότηση για το Εθνικό Κέντρο Ιατρικής Νοημοσύνης στο Fort Detrick, του Maryland για να συνεχίσει να συλλέγει πληροφορίες σχετικά με πανδημία.
Εκτός από την πρόκληση μιας παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης για την υγεία και την ιατρική, ο coronavirus έχει χρησιμοποιηθεί από καιρό από ορισμένες κυβερνήσεις για να δικαιολογήσουν κατασταλτικές ενέργειες στις χώρες τους και να κατηγορήσουν άλλα έθνη για τις δικές τους αποτυχίες οργανωτικής και πανδημικής αντίδρασης.
Οι ΗΠΑ και η Κίνα για σχεδόν ένα χρόνο, κατηγορούν ο ένας τον άλλον ότι απελευθέρωσαν σκόπιμα ή κατά λάθος τον παθογόνο ιό SARS-CoV-2.
Αμερικανοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι η Κίνα έχει επιδιώξει να καλύψει την πανδημία, ενώ το Πεκίνο ισχυρίστηκε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα ενδέχεται να την έχουν μεταδώσει στην πόλη Wuhan κατά τη διάρκεια των Παγκόσμιων Στρατιωτικών Αγώνων του 2019.
Οι ισχυρισμοί που σχετίζονται με το Covid-19 ,εμφανίστηκαν επίσης εν μέσω δυτικών ισχυρισμών ότι η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα προσπάθησαν να εισβάλουν σε δυτικά ερευνητικά ιδρύματα για να κλέψουν δεδομένα σχετικά με την ανάπτυξη εμβολίων.
Ωστόσο, οι αμοιβαίες κατηγορίες επανεμφανίστηκαν τον Μάρτιο του 2021, με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να κατηγορούν την Κίνα θολώνοντας τα νερά αναφορικά με ένα πρόσφατο ταξίδι στο Γουχάν από μια ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Οι ερευνητές του ΠΟΥ απέρριψαν αυτούς τους ισχυρισμούς και προέτρεψαν τους επικριτές να διαβάσουν την έκθεσή τους, η οποία παρουσίασε τέσσερις δυνατότητες για το πώς ξεκίνησε η πανδημία.
Στα σχόλιά του ενώπιον της επιτροπής, ο Berrier χαρακτήρισε την Κίνα «τον μακροπρόθεσμο στρατηγικό ανταγωνιστή των Ηνωμένων Πολιτειών» και είπε ότι «το Πεκίνο αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για την ασφάλεια», ιδίως καθώς αυξάνει τις στρατιωτικές του δυνατότητες
Αποκαλώντας τον ρωσικό στρατό «μια υπαρξιακή απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες» και επισημαίνοντας την «αυξανόμενη ικανότητα της χώρας να προβάλλει τη δύναμη τη με πυραύλους ακρίβειας μεγάλης εμβέλειας», δήλωσε ο Μπέριερ ότι οι Ρώσοι στρατιωτικοί ηγέτες «ενσωματώνουν μαθήματα από τη συμμετοχή της χώρας στον πόλεμο στη Συρία στην εκπαίδευση των στρατιωτικών τους δυνάμεων..
Η Βόρεια Κορέα και το Ιράν είναι επίσης κίνδυνοι για τις ΗΠΑ, δήλωσε ο αξιωματικός, επισημαίνοντας την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και πυραύλων μεγάλης εμβέλειας, καθώς και τις «εξελιγμένες στρατιωτικές δυνατότητες, τα ευρεία πληρεξούσια και τα δίκτυα εταίρων της τελευταίας και την περιοδική προθυμία χρήσης βίας εναντίον των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. "