Παγκοσμιοποίηση

Η Ρωσία και η Κίνα ανταποδίδουν τις κυρώσεις της Δύσης

Η Ρωσία και η Κίνα καταδίκασαν από κοινού τις δυτικές κυρώσεις, μια ημέρα μετά την τοποθέτηση στη μαύρη λίστα  μερικών ανώτερων Κινέζων αξιωματούχων, από την  ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και τον Καναδά για παραβιάσεις δικαιωμάτων κατά των εθνικών Ουιγούρων.

Η κοινή επίθεση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στο Γκουιλίν στη νότια Κίνα.

Είπε ότι οι "μονομερείς αποφάσεις της ΕΕ κατέστρεψαν" τους δεσμούς με τη Ρωσία.

Ο Κινέζος ομόλογός του, Wang Yi, δήλωσε ότι η εποχή της παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας «έχει απομακρυνθεί για πάντα».

Είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ επέβαλε νέες κυρώσεις στην Κίνα για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετά την καταστολή της πλατείας Τιενανμέν το 1989.

Ωστόσο, οι δυτικοί σύμμαχοι έχουν επιβάλει κυρώσεις σε Ρώσους αξιωματούχους που βρίσκονται κοντά στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για θέματα όπως: Προσάρτηση της Ρωσίας το 2014 στην χερσόνησο της Κριμαίας της Ουκρανίας, η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία, ο υποτιθέμενος ρωσικός παρεμβατισμός στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016, η επίθεση στον πρώην κατάσκοπο Sergei Skripal και τον ενάντιο στον Πούτιν Alexei Navalny.

Το Κρεμλίνο αρνείται τους δυτικούς ισχυρισμούς και προειδοποιεί την ΕΕ ότι θα μπορούσε να διακόψει τους δεσμούς  μαζί της λόγω των κυρώσεων.

Κατά την επίσκεψή του στο ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες την Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken τόνισε επίσης την έντονη αντίθεση της κυβέρνησής του στον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, ο οποίος θα περάσει  υποθαλάσσια μέσω Βαλτικής Θάλασσας από τη Ρωσία στη Γερμανία.

Η Γερμανία κινδυνεύει από ενδεχόμενες κυρώσεις των  ΗΠΑ για τον σχεδόν ολοκληρωμένο αγωγό, καθώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ το θεωρεί ως ρωσικό εργαλείο για περαιτέρω διχοτόμηση της Ευρώπης. Ο αγωγός παρακάμπτει την Ουκρανία και την Πολωνία, οι οποίοι επίσης αντιτίθενται σθεναρά.

Ο κ. Λαβρόφ είπε ότι αυτός και ο κ. Γουάνγκ συμφώνησαν ότι οι κυρώσεις ήταν «απαράδεκτες» ως τρόπος διεξαγωγής διεθνών σχέσεων.

Πολλοί δυτικοί πιστεύουν ότι η Κίνα έχει κρατήσει περισσότερους από ένα εκατομμύριο Ουιγούρους τα τελευταία χρόνια σε αυτό που το κράτος ορίζει ως "στρατόπεδα επανεκπαίδευσης".

Η Κίνα αρνείται τις δυτικές κατηγορίες, λέγοντας ότι τα στρατόπεδα είναι εγκαταστάσεις «επανεκπαίδευσης» που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Η Κίνα απάντησε με τις δικές της κυρώσεις στους Ευρωπαίους αξιωματούχους τη Δευτέρα.

Ο κ. Wang είπε ότι οι ισχυρές χώρες "δεν θα πρέπει να αναμιγνύονται απρόθυμα στις εσωτερικές υποθέσεις των άλλων σύμφωνα με τα δικά τους πρότυπα ή να χρησιμοποιούν το έμβλημα της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να χτίσουν τη δύναμή τους".

Η Ρωσία υπό τον Πρόεδρο Πούτιν έχει δημιουργήσει εκτεταμένους οικονομικούς, στρατιωτικούς και επιστημονικούς δεσμούς με την Κίνα. Τον τελευταίο αιώνα ήταν κομμουνιστικοί αντίπαλοι του Ψυχρού Πολέμου.

 Τώρα όμως συνεργάζονται και η  Κίνα μαζί με τη Ρωσία θα κατασκευάσουν σεληνιακό διαστημικό σταθμό, ενώ
Η Ρωσία ξεκινά τα μεγαλύτερα πολεμικά παίγνια εδώ και χρόνια.

Τόσο ο κ. Lavrov όσο και ο κ. Wang απέρριψαν ισχυρισμούς ορισμένων στη Δύση ότι η Ρωσία και η Κίνα χρησιμοποιούσαν «διπλωματία εμβολίων» στην πανδημία Covid-19 για να αποκτήσουν παγκόσμιο πλεονέκτημα.

Πολλές χώρες έλαβαν δόσεις του  κινεζικού εμβολίουSinopharm και του ρωσικού Sputnik V εμβόλιο, συχνά γρηγορότερα και φθηνότερα από τα εμβόλια της Δύσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η Κίνα , από όπου ξεκίνησε η πανδημία, έχει διανείμει το εμβόλιο της δωρεάν.

Ο κ. Λαβρόφ δήλωσε ότι η εξαγωγή του Σούτνικ V καθοδηγείται από αρχές «ανθρωπότητας» και «διάσωσης ζωών», όχι από γεωπολιτικά ή εμπορικά συμφέροντα.

Ο κ. Wang είπε ότι ο στόχος της Κίνας από την αρχή ήταν «να επιτρέψει σε περισσότερους ανθρώπους να λάβουν το εμβόλιο το συντομότερο δυνατό» και «να βοηθήσουν ολόκληρο τον κόσμο».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ