Μέση Ανατολή

"Νέα βόμβα" Ερντογάν - Η Τουρκία "ψήνει" τον Λίβανο για δημιουργία ναυτικής βάσης έξω από την Βηρυτό

Η Τουρκία είναι γεγονός ότι εκμεταλλεύθηκε με τον καλύτερο τρόπο τις Διεθνείς συγκυρίες, προκειμένου να ανατρέψει τον Άσαντ με τους τουρκόφιλους Τζιχαντιστές της.

Εκμεταλλευόμενος ο Ερντογάν ότι, η Ρωσία είναι βαθιά αγγιστρωμένη στον πόλεμο στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ διανύουν μεταβατική περίοδο με την ανάληψη των καθηκόντων του Προέδρου από τον Τράμπ να γίνεται σε ένα (1) μήνα, το Ιράν  να είναι αποδυναμωμένο μετά το "ξεδόντιασμα " της Χεζμπολάχ και την ολοκληρωτική καταστροφή της Χαμάς από το Ισραήλ, την Γαλλία να αντιμετωπίζει βαθιά εσωτερική κρίση διαρκείας και την Γερμανία να βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, πέτυχε να δημιουργήσει τετελεσμένα στη Συρία, επιδιώκοντας στη συνέχεια ο αχυράνθρωπός τους Αλ Τζολάνι να δημιουργήσει κυβέρνηση , υποταγμένη στα θέλω και πρέπει της Τουρκίας.

Ωστόσο ο Τούρκος Πρόεδρος δεν αρκείται σε αυτά, αλλά τρέχει προκειμένου να επιβάλλει τετελεσμένα και στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω Συρίας, όπως να προβεί σε οριοθέτηση της  ΑΟΖ  Τουρκίας-Συρίας στις αρχές του 2025, αλλά και να δημιουργήσει στρατιωτική βάση στον Λίβανο, εκμεταλλευόμενος την πλήρη αδυναμία ενισχύσεως της Χεζμπολάχ από το Ιράν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Τουρκία μετά την Συρία αποκτά αυξημένη επιρροή στον Λίβανο

Σύμφωνα με το επίσημο τουρκικό Πρακτορείο ειδήσεων, οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Λιβάνου αναμένεται να ενισχυθούν και να αναπτυχθούν εν μέσω των σημερινών περιφερειακών αλλαγών, σύμφωνα με ειδικούς.

"Είναι πολύ σαφές ότι η Τουρκία απολαμβάνει υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης μεταξύ του λιβανικού λαού και των επίσημων αρχών", δήλωσε στο Anadolu ο Μουνίρ Ραμπίχ, πολιτικός αναλυτής και αρχισυντάκτης της λιβανικής εφημερίδας Al-Modon.

Ο Ραμπίχ τόνισε τα κοινά οικονομικά και επενδυτικά σχέδια μεταξύ των δύο χωρών.

«Εφόσον η Τουρκία έχει αναδειχθεί ως περιφερειακή δύναμη με σημαντική επιρροή στην περιοχή, μεγάλο μέρος του λιβανικού πληθυσμού εμπιστεύεται αυτόν τον ρόλο».

Είπε ότι οι Λιβανέζοι προσπαθούν να ευθυγραμμιστούν με τις ενέργειες της Τουρκίας, ιδιαίτερα όσον αφορά τα μελλοντικά ζητήματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, αναφέροντας ότι η Τουρκία είναι μια από τις κύριες χώρες εξαγωγής φυσικού αερίου στην Ευρώπη και τον Λίβανο.

"Η Τουρκία είναι μια κεντρική και βασική περιφερειακή χώρα από γεωπολιτική άποψη", είπε ο Ραμπίχ. «Οι πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία, ιδιαίτερα η άμεση επιρροή της Τουρκίας εκεί, το αποδεικνύουν ξεκάθαρα».

«Ο Λίβανος αναμφίβολα θα επηρεαστεί από αυτό, καθώς όποιος κερδίζει ή έχει επιρροή στη Συρία πρέπει να έχει επιρροή και στον Λίβανο», πρόσθεσε.

Ο πολιτικός ακτιβιστής Μπαχαντίν Σαχάντι τόνισε τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία την Τετάρτη.

Σημείωσε ότι οι δηλώσεις του Μικάτι αντικατοπτρίζουν τους ιστορικούς δεσμούς που έχουν τις ρίζες τους στο στρατηγικό όραμα του αείμνηστου πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι.

«Αυτό το όραμα στοχεύει στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ του Λιβάνου και της Τουρκίας σε όλα τα επίπεδα, ιδιαίτερα στον οικονομικό και πολιτικό τομέα», πρόσθεσε ο Shahadi.

Είπε ότι οι δηλώσεις του Μικάτι είναι σημαντικές υπό το φως των συνεχιζόμενων προσπαθειών για την εφαρμογή της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά τις επιθέσεις του Ισραήλ στον Λίβανο και την πολυεπίπεδη υποστήριξη της Τουρκίας στη χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πολιτικός αναλυτής Τόνι Μπουλός είπε ότι ο τουρκικός και ο λιβανέζικος λαός δεσμεύονται από ιστορικούς δεσμούς, τονίζοντας τη συνεργασία τους στο εμπόριο και τον τουρισμό.

«Η Τουρκία θεωρείται καταφύγιο για τους Λιβανέζους τουρίστες και παραμένει ένας ιδιαίτερος ταξιδιωτικός προορισμός για αυτούς», δήλωσε ο Μπουλός.

Αναφερόμενος στην πολιτική κατάσταση του Λιβάνου, ο Μπούλος επεσήμανε ότι παρά τις διαφορές μεταξύ διαφόρων ομάδων και τις διαφωνίες εντός της κυβέρνησης, ο λιβανικός λαός μοιράζεται συναίνεση σχετικά με τη σημασία της διατήρησης ισχυρών σχέσεων με την Τουρκία.

Πρωθυπουργός Λιβάνου- Πρώτα εμπιστεύμαστε τον Αλλάχ και μετα την Τουρκία

Ο Λίβανος έχει περάσει μια σοβαρή κρίση. Έχουμε συνειδητοποιήσει ότι πρέπει πρώτα να εμπιστευτούμε στον Αλλάχ και μετά στην Τουρκία.

Νατζίμπ Μικάτι, Πρωθυπουργός του Λιβάνου.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">ALHAMDULILLAH 🇱🇧🇹🇷<br><br>Lebanon has been through a severe crisis. We have realized that we must first trust in Allah, and then in Türkiye.<br><br>-- Najib Mikati, Prime Minister of <a href="https://twitter.com/hashtag/Lebanon?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#Lebanon</a> <a href="https://t.co/QVIGVH32p7">pic.twitter.com/QVIGVH32p7</a></p>&mdash; Turkish Century (@TurkishCentury) <a href="https://twitter.com/TurkishCentury/status/1869504552040558998?ref_src=twsrc%5Etfw">December 18, 2024</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

 

Λίβανος και Τουρκία  βρίσκονται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για  κοινή ναυτική βάση κοντά στη Βηρυτό.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="ro" dir="ltr">LEBANON &amp; TÜRKİYE 🇹🇷🇱🇧 are reportedly in advanced negotiations for a joint naval base near <a href="https://twitter.com/hashtag/Beirut?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#Beirut</a>. ⚓️ <a href="https://t.co/Qf0GIpWzqZ">https://t.co/Qf0GIpWzqZ</a> <a href="https://t.co/YoL2TGYhHm">pic.twitter.com/YoL2TGYhHm</a></p>&mdash; Turkish Century (@TurkishCentury) <a href="https://twitter.com/TurkishCentury/status/1870022130324123689?ref_src=twsrc%5Etfw">December 20, 2024</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

 

Η αντίδραση Ελλάδας-Κύπρου

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι μετά την επικράτηση των Τζιχαντιστών στη Συρία και την αποκάλυψη για επικείμενη  οριοθέτηση ΑΟΖ Τουρκίας-Συρίας αρχές 2025, η Τουρκία επιχειρεί να "γαντζωθεί" στρατιωτικά και στον Λίβανο, αλλάζοντας τις ισορροπίες στη ΝΑ Μεσόγειο.

Ελλάδα και Κύπρος θα πρέπει να πάψουν να είναι θεατές στις κινήσεις του Ερντογάν που κυριολεκτικά αλωνίζει και να προβούν  τόσο σε άμεσες κινήσεις σε πολιτικό-διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο,  όσο και συνεγείροντας την ΕΕ.

Ίσως τώρα παρά ποτέ είναι ευκαιρία για τον Ελληνισμό να επιβάλλει τα δικά του τετελεσμένα, αφενός οριοθετώντας Ελλάδα και Κύπρος την ΑΟΖ μεταξύ τους και αφετέρου επεκτείνοντας ΑΜΕΣΑ τα χωρικά μας ύδατα σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο στα 12 νμ.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ