Είναι γεγονός ότι η επιρροή της Τουρκίας αυξάνεται στη Συρία μετά την πτώση του Άσαντ, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την επόμενη κίνηση του Ερντογάν.
Είναι έτοιμος ο Ερντογάν να εκπληρώσει την απειλή του να επιτεθεί στο Ισραήλ διετρωτάται σε σχετικό άρθρο του Ισραηλινό ΜΜΕ, συνεκτιμώντας τα παρακάτω:
"Η Τουρκία είναι γνωστό ότι έχει σκληρύνει τη στάση της απέναντι στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής των εμπορικών σχέσεων μαζί του σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Χαμάς. Τον Ιούλιο, ο Ερντογάν κλιμάκωσε περαιτέρω τις απειλές λέγοντας: «Όπως μπήκαμε στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και στη Λιβύη, θα κάνουμε το ίδιο και στο Ισραήλ».
Αυτό που αρχικά φαινόταν σαν μια κενή απειλή γίνεται τώρα ένα πιο εύλογο σενάριο μετά την εκπληκτική νίκη των ανταρτών στη Συρία, όπου πολλές φατρίες που υποστηρίζονταν από την Άγκυρα ανέτρεψαν το καθεστώς Άσαντ σε μόλις 11 ημέρες.
Ο ρόλος της Τουρκίας στην ανατροπή Άσαντ
Ο ρόλος της Τουρκίας σε αυτές τις εξελίξεις είναι σημαντικός, αν και η απόδοση του πραξικοπήματος αποκλειστικά στην Άγκυρα θα ήταν πρόωρη. Ενώ η Τουρκία εκπαιδεύει και εξοπλίζει ορισμένες ομάδες ανταρτών, παραμένει ασαφές εάν διοικεί απευθείας την Ταχρίρ αλ-Σαμ, την οργάνωση που ηγείται της αιφνιδιαστικής επίθεσης.
Είναι επίσης αμφίβολο ότι ο ίδιος ο Ερντογάν περίμενε τέτοια γρήγορα και αποφασιστικά κέρδη ανταρτών.
Σίγουρα, ο Ερντογάν θα επωφεληθεί πολύ από την εξάρθρωση ενός σιιτικού καθεστώτος που υποστηρίζεται από το Ιράν, τη Ρωσία και τη Χεζμπολάχ και την αντικατάστασή του με μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία των Σουνιτών.
Τα βασικά του συμφέροντα στη Συρία περιλαμβάνουν την αποδυνάμωση της κουρδικής αυτονομίας και τη διευκόλυνση της επιστροφής εκατομμυρίων Σύριων προσφύγων που έχουν καταφύγει στην Τουρκία μετά τον εμφύλιο πόλεμο.
Η νίκη των ανταρτών μπορεί να βοηθήσει την Άγκυρα να πετύχει τους στόχους της και στα δύο μέτωπα.
Ο Ερντογάν θα επιδεινώσει την κατάσταση;
Ωστόσο, αυτό το επίτευγμα δεν προστατεύει την Τουρκία από την πιθανή διάχυση του πολέμου στο έδαφός της.
Οι αντάρτικες φατρίες είναι ένα κατακερματισμένο μείγμα πολιτοφυλακών, που συχνά συγκρούονται μεταξύ τους.
Ο Ερντογάν πιθανότατα κατανοεί ότι η πορεία προς μια φιλοτουρκική κυβέρνηση στη Συρία είναι γεμάτη προκλήσεις και μπορεί να πάρει χρόνια, εάν και εφόσον υλοποιηθεί
Εν τω μεταξύ, η εκτεταμένη επιχειρησιακή ελευθερία που παραχωρήθηκε σε ομάδες ανταρτών θα μπορούσε να αποτύχει, εμπλέκοντας την Τουρκία στην εσωτερική διαμάχη της Συρίας. Μπορεί επίσης να αναζωπυρώσει τις εντάσεις στο εσωτερικό εάν το PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν) εξαπολύσει επιθέσεις αντιποίνων κατά των τουρκικών δυνάμεων που στοχεύουν Κούρδους στη Συρία.
Θα μπορούσε ο Ερντογάν να χρησιμοποιήσει ένα φιλικό καθεστώς στη Συρία για να τοποθετήσει στρατεύματα και όπλα στα σύνορα του Ισραήλ;
Η αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας στη Συρία ευθυγραμμίζεται με το νεο-οθωμανικό όραμα του Ερντογάν για τη Μέση Ανατολή, ως μέρος του οποίου η Συρία θα μπορούσε να μετατραπεί σε σουνιτικό ισλαμικό προπύργιο υπό την αιγίδα της Άγκυρας.
Αυτό θα ενέτεινε την αντίπαλη στάση της Τουρκίας έναντι του Ισραήλ.
Έτσι, είναι εύλογο ότι ο Ερντογάν θα μπορούσε είτε να δίνει απευθείας εντολή σε ομάδες τζιχαντιστών που δρουν στα ισραηλινά σύνορα να επιτεθούν στο Ισραήλ , ή τουλάχιστον να τις υποστηρίξει να το κάνουν.
Τούτου λεχθέντος, η Τουρκία πρέπει να σταθμίσει τις συνέπειες από το άνοιγμα ενός τέτοιου μετώπου εναντίον του Ισραήλ.
Οποιαδήποτε κλιμάκωση θα κινδύνευε να θέσει σε δοκιμασία τις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ, ειδικά υπό μια νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ που είναι απίθανο να ανεχθεί μια τέτοια επιθετικότητα.
Λαμβάνοντας υπόψη αυτή τη δυναμική, ο Ερντογάν θα ήταν καλό να παίξει προσεκτικά τα χαρτιά του και να αποφύγει την όξυνση της συριακής σύγκρουσης, ιδιαίτερα όσον αφορά το Ισραήλ.
Οι κινήσεις του Ισραήλ
Ανεξάρτητα από τους υπολογισμούς του Ερντογάν, το Ισραήλ ήταν σοφό να κινητοποιήσει άρματα και πεζικό πέρα από τα σύνορα για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια.
Το Ισραήλ πρέπει να συνεχίσει να αξιοποιεί αυτή τη δυναμική για να χτυπήσει στόχους στη Συρία για να μειώσει τις δυνατότητες του Ιράν και της Χεζμπολάχ.
Επιπλέον, είναι ζωτικής σημασίας για το Ισραήλ να επιμείνει σε μια ισχυρή και διευρυμένη αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο τρίγωνο Συρίας-Ιράκ-Ιορδανίας. "
Οι μελλοντικές κινήσεις Ερντογάν στη Συρία θα οδηγήσουν σε ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων της Τουρκίας με Ελλάδα-Κύπρο
Εκτίμησή μας είναι ότι η Τουρκία θα επιδιώξει το προσεχές χρονικό διάστημα να δημιουργήσει στρατιωτικές βάσεις στην μετά-Άσαντ Συρία στα πρότυπα της Λιβύης, ενώ σε πολιτικό επίπεδο θα κινηθεί στην αναγνώριση του ψευδοκράτους στην Κύπρο από το καθεστώς των τζιχαντιστών στη Συρία, οριοθετώντας παράλληλα ΑΟΖ μεταξύ τους.
Τα παραπάνω εφόσον υλοποιηθούν θα οξύνουν τις σχέσεις Κύπρου-Τουρκίας , ανεβάζοντας το θερμόμετρο και στα Ελληνοτουρκικά, με την χώρα μας να διακόπτει τον διάλογο με τους Τούρκους για την οριοθέτηση των ΑΟΖ τους σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο.
Παράλληλα οι Τούρκοι είναι πάρα πολύ πιθανόν να κινηθούν στρατιωτικά κατά των Κούρδων της Συρίας του YPG, πριν την ανάληψη της εξουσίας από τον Τράμπ.
Εδώ όμως υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά, αφού αν ο Ερντογάν ωθήσει τους τουρκόφιλους τζιχαντιστές να επέμβουν κατά των Κούρδων του YPG, τότε οι ΗΠΑ και ενδεχομένως και το Ισραήλ θα επέμβουν, υποστηρίζοντας με μαχητικά αεροσκάφη τους συμμάχους τους Κούρδους.
Αυτό συμφέρει την Τουρκία από την άποψη ότι θα αδυνατίσουν σε ισχύ οι τζιχαντιστές, οπότε θα είναι περισσότερο εύκολα διαχειρίσιμοι από τον Ερντογάν, ωστόσο δεν θα επιβάλλουν τετελεσμένα με τους Κούρδους του YPG.
Το ερώτημα είναι τι θα κάνουν ΗΠΑ-Ισραήλ αν ο τουρκικός στρατός επιτεθεί κατά των Κούρδων του YPG στη Συρία, αφού θεωρούμε σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα τον πλήξουν, αρκούμενοι μόνο στο να ενισχύσουν τους συμμάχους τους Κούρδους στρατιωτικά με όπλα και πυρομαχικά μέσω Β. Ιράκ.
Τέλος ο Ερντογάν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τους τζιχαντιστές της Συρίας μελλοντικά προκαλώντας αφού τους εξοπλίσει έναν πόλεμο φθοράς με το Ισραήλ, στα πρότυπα του δίπολου Χεζμπολάχ-Ιράν, με πολύ αβέβαια ωστόσο αποτελέσματα, ενώ το Ισραήλ θα έπληττε στρατιωτικά την ίδια την Τουρκία με τη βοήθεια των ΗΠΑ.
Για όλους τους παραπάνω λόγους Ελλάδα-Κύπρος θα πρέπει να μείνουν ακλόνητοι σύμμαχοι με το Ισραήλ, ενισχύοντας τη συμμαχία τους με τις ΗΠΑ.
.