Ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν με τη βία σε βάση του ΟΗΕ με ξεκάθαρη σήμανση και χρησιμοποίησαν λευκό φώσφορο σε κοντινή απόσταση από κυανόκρανους του ΟΗΕ στον Λίβανο, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 15 από αυτούς, σύμφωνα με απόρρητη έκθεση που φέρνουν στο φως οι Financial Times.
H έκθεση, την οποία συνέταξε χώρα που συνεισφέρει στην UNIFIL, καταγράφει πάνω από 10 πρόσφατες επιθέσεις του ισραηλινού στρατού (IDF) κατά διεθνών στρατευμάτων στον Λίβανο. Κάνει λόγο για πλήγματα κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ που είναι ανεπτυγμένες κατά μήκος των συνόρων Λιβάνου-Ισραήλ, τα οποία έχουν προκαλέσει ζημιές σε εγκαταστάσεις και τραυματισμούς στρατιωτών που υπηρετούν στα νότια του Λιβάνου.
Η UNIFIL χαρακτήρισε τα περιστατικά αυτά ως «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου». Το Ισραήλ, από τη μεριά του, αρνείται τις κατηγορίες ότι στοχεύει εσκεμμένα την UNIFIL από τότε που ξεκίνησε την χερσαία εισβολή στο νότιο Λίβανο, την 1η Οκτωβρίου. Ισχυρίζεται ότι οι δυνάμεις του ΟΗΕ χρησιμοποιούνται ως «ανθρώπινες ασπίδες» από τη Χεζμπολάχ, κατά τις συγκρούσεις κοντά σε θέσεις της UNIFIL, και έχει ζητήσει την απομάκρυνση των ειρηνευτικών δυνάμεων για την ασφάλειά τους, αίτημα που η UNIFIL και οι 50 χώρες που συνεισφέρουν στρατεύματα έχουν ομόφωνα απορρίψει.
Παρά τη διεθνή κατακραυγή για τις επιθέσεις, το Ισραήλ συνεχίζει τις επιχειρήσεις του. Την περασμένη Κυριακή, η UNIFIL κατήγγειλε ότι μια μπουλντόζα του IDF κατέστρεψε σκόπιμα ένα παρατηρητήριο και τον περιμετρικό φράχτη μιας θέσης του ΟΗΕ στη Μαρβαχίν.
Η UNIFIL έχει δημοσιοποιήσει τα περισσότερα περιστατικά που αναφέρονται στην απόρρητη έκθεση, αλλά το έγγραφο περιλαμβάνει πρόσθετες λεπτομέρειες και φωτογραφίες που καταγράφουν το εύρος των ζημιών σε καταφύγια, περιμετρικούς τοίχους και παρατηρητήρια σε διάφορες βάσεις.
Ενώ τα πρώτα περιστατικά που περιγράφονται σημειώθηκαν «κοντά» σε θέσεις του ΟΗΕ, η έκθεση αναφέρει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις άρχισαν να πυροβολούν απευθείας κατά βάσεων της UNIFIL μετά τις 8 Οκτωβρίου.
Σε ένα περιστατικό στις 10 Οκτωβρίου, δύο κυανόκρανοι τραυματίστηκαν όταν ένα άρμα μάχης Merkava του IDF χτύπησε ένα παρατηρητήριο στο αρχηγείο της διεθνούς δύναμης στη Νακούρα, με αποτέλεσμα την πτώση τους. Μια φωτογραφία στην αναφορά δείχνει μια μεγάλη κυκλική τρύπα στον πύργο, την οποία ο Richard Weir, ερευνητής της Human Rights Watch, χαρακτήρισε «συμβατή με απευθείας επίθεση».
Σε άλλο περιστατικό στις 10 Οκτωβρίου, ο IDF επιτέθηκε σε καταφύγιο του ΟΗΕ, όπου βρίσκονταν Ιταλοί κυανόκρανοι στο Λαμπουνέ. Η έκθεση αναφέρει ότι ο βομβαρδισμός της εισόδου του καταφυγίου συνέβη μετά από ισραηλινή επιχείρηση με drone που κατέστρεψε τις κάμερες στην τοποθεσία την προηγούμενη ημέρα. Φωτογραφίες στην αναφορά δείχνουν έναν μεγάλο σωρό από ερείπια στη γωνία ενός κτιρίου.
Τις πρώτες ώρες της 13ης Οκτωβρίου, η UNIFIL κατήγγειλε ότι δύο άρματα μάχης Merkava του IDF εισέβαλαν σε μια βάση, καταστρέφοντας την κύρια πύλη. Μετά από διαμαρτυρίες της UNIFIL, τα τανκ έφυγαν μετά από 45 λεπτά. Ωστόσο, μέσα σε μία ώρα, ακούστηκαν αρκετές ριπές περίπου 100 μέτρα βόρεια της βάσης και παρατηρήθηκε «καπνός, που προκλήθηκε πιθανόν από λευκό φώσφορο». Ο καπνός έφτασε μέχρι τη βάση, με αποτέλεσμα να εμφανίσουν προβλήματα υγείας 15 κυανόκρανοι.
Φωτογραφίες στην έκθεση δείχνουν τα άρματα μάχης να περνούν την πύλη της βάσης, τις ζημιές που προκλήθηκαν στους περιμετρικούς τοίχους και υπολείμματα λευκού καπνού στην περιοχή.
Ο IDF παραδέχτηκε ότι ένα από τα τανκ του υποχώρησε «λίγα μέτρα» εντός της θέσης της UNIFIL, αλλά ισχυρίστηκε ότι προσπαθούσε, δεχόμενο πυρά, να μεταφέρει σε ασφαλές σημείο τραυματισμένους στρατιώτες. Το IDF πρόσθεσε ότι δημιουργήθηκε ένα προπέτασμα καπνού για την κάλυψη και την απομάκρυνση των τραυματιών στρατιωτών.
Ακόμα και αν υπήρξαν συγκρούσεις στην περιοχή, αυτά τα άρματα μάχης «είναι πιο ανθεκτικά στα πυρά από τις θέσεις μας. Επομένως, αν αναζητούσαν καταφύγιο, δεν ήταν για φυσική προστασία», απάντησε εκπρόσωπος της UNIFIL.
Ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν τεκμηριώσει τη χρήση λευκού φωσφόρου από το Ισραήλ στον Λίβανο τον τελευταίο χρόνο. Η χρήση του είναι παράνομη σε κατοικημένες περιοχές σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αλλά συχνά χρησιμοποιείται ως στρατιωτικό εργαλείο για κάλυψη ή για να αναγκάσει τον εχθρό να βγει από τη θέση του, εξηγεί ο Weir. Το Ισραήλ έχει υπερασπιστεί στο παρελθόν τη χρήση του λευκού φωσφόρου ως σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο.