Δεν είναι τελικά τόσο δημοφιλείς οι Τούρκοι στον Λίβανο, ειδικά μετά την επίθεση σε δημοσιογράφο τουρκικού καναλιού που σε ερώτηση από που είσαι απάντησε από την Τουρκία, δεχόμενος μια ισχυρή φάπα.
Ο Τούρκος δημοσιογράφος του tv100 Σερτάς Μουράτ Κότς περιέγραψε τη στιγμή της επίθεσης.
“Ο Λιβανέζος λαός αγαπά τους Τούρκους, αλά όχι το άτομο που μου επιτέθηκε.
Μετά τον τελευταίο βομβαρδισμό του Ισραήλ στη Βηρυτό, η επίθεση στον δημοσιογράφο του TV100 Σερτάς Μουράτ Κότς και στον εικονολήπτη Γιουσούφ Ζίγια Μέρτ, που βρίσκονταν στην πόλη, έγινε καυτό θέμα στην Τουρκία.
Η τηλεοπτική ομάδα του τουρκικού καναλιού TV100, η οποία μετέφερε την κατάσταση στην περιοχή στο κοινό, δέχθηκε επίθεση ενώ προσπαθούσε να δει και να αναφέρει την περιοχή επίθεσης μετά τον βομβαρδισμό.
Ο δημοσιογράφος Σερτάς Μουράτ Κότς δέχθηκε επίθεση από πολλά άτομα ενώ προσπαθούσε να πει τα νέα και ένα άτομο χτύπησε το κράνος του με τη λέξη Press γραμμένη πάνω.
Ενώ ο καβγάς έληξε σε σύντομο χρονικό διάστημα, τα γεγονότα έγιναν καυτό θέμα στα τουρκικά social media.
Αμέσως μετά το περιστατικό ο Τούρκος πρέσβης πήρε τηλέφωνο στον ΥΠΕΞ του Λιβάνου για να διαμαρτυρηθεί για την επίθεση στον Τούρκο δημοσιογράφο.
Ο Σερτάς Μουράτ Κότς, ο οποίος μίλησε στην τουρκική εκπομπή Night News στο TV100, δήλωσε ότι ο πρεσβευτής της Τουρκίας στη Βηρυτό Αλί Μπαρίς Ουλουσόυ και αξιωματούχοι του Υπουργείου Εξωτερικών του τηλεφώνησαν αμέσως.
Δηλώνοντας ότι ο Λιβανέζος λαός αγαπά τους Τούρκους και ότι η επίθεση δεν πρέπει να αποδοθεί στον λιβανέζικο λαό, ο Σερτάς Μουράτ Κότς δήλωσε επίσης ότι το άτομο που του επιτέθηκε το έκανε με «τυφλή άγνοια» και επεσήμανε ότι και οι Λιβανέζοι αντιστάθηκαν στον επιτιθέμενο.
Προχθές οι Τούρκοι απέστειλαν δύο αποβατικά πλοία, τα Bayraktar και Sancaktar, στο λιμάνι της Βηρυτού και, αφού παρέδωσαν ανθρωπιστική βοήθεια, επιβιβάστηκαν στη συνέχεια σε αυτά 966 άμαχοι, στην πλειονότητά τους Τούρκοι πολίτες και οι συγγενείς τους πρώτου βαθμού, που επιθυμούσαν να εγκαταλείψουν τον Λίβανο εξαιτίας του πολέμου.
Τα δύο πλοία αναχώρησαν νωρίς το πρωί από το λιμάνι της πρωτεύουσας του Λιβάνου και αναμένονται να καταπλεύσουν στο λιμάνι της Μερσίνας έπειτα από ένα ταξίδι περίπου 10-12 ωρών.
Ο Λίβανος είναι σαν ωρολογιακή βόμβα η οποία αν εκραγεί το ωστικό κύμα θα φτάσει στην Τουρκία.