Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο Χαλέντ Μεσάλ προαλείφεται για νέος ηγέτης της Χαμάς, ο οποίος είναι σημαίνον μέλος της παλαιστινιακής οργάνωσης από τη δεκαετία του 1990. Μάλιστα, το 1997 Ισραηλινοί πράκτορες έκαναν μια αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας εναντίον του στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, Αμμάν.
Από την παιδική ηλικία ζει εξόριστος από τα παλαιστινιακά εδάφη
Η απόπειρα δολοφονίας
Ο Μεσάλ έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο το 1997 όταν Ισραηλινοί πράκτορες του έκαναν ένεση με δηλητήριο σε μια αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του σε έναν δρόμο έξω από το γραφείο του στο Αμμάν.
Η απόπειρα αυτή εναντίον ενός βασικού ανώτερου στελέχους της παλαιστινιακής Χαμάς, με εντολή του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, εξόργισε τόσο τον τότε βασιλιά της Ιορδανίας Χουσεΐν, που μίλησε για απαγχονισμό των επίδοξων δολοφόνων και κατάργηση της ειρηνευτικής συνθήκης της Ιορδανίας με το Ισραήλ, εκτός κι αν τους έδιναν το αντίδοτο.
Το Ισράηλ υπάκουσε και συμφώνησε να ελευθερώσει τον ηγέτη της Χαμάς, Σεΐχη Αχμέντ Γιασίν. Τον δολοφόνησε επτά χρόνια αργότερα στη Γάζα. Οι ύποπτοι για την απόπειρα δολοφονίας του συνελήφθησαν από την ιορδανική αστυνομία. Ο Νετανιάχου, τότε στην πρώτη του θητεία ως πρωθυπουργός, αναγκάστηκε να παραδώσει το αντίδοτο για το δηλητήριο και το περιστατικό μετέτρεψε τον Μεσάλ σε ήρωα της παλαιστινιακής αντίστασης.
Μετά τη δολοφονική απόπειρα εναντίον του, ο Μεσάλ μετατράπηκε σε ήρωα της παλαιστινιακής αντίστασης. Εκείνη την περίοδο, με έδρα το Αμμάν, ο Μεσάλ είχε αναλάβει την προσέλκυση κεφαλαίων για τη Χαμάς από το εξωτερικό.
Όταν ο ηγέτης της οργάνωσης Αχμέντ Γιασίν σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή τον Μάρτιο του 2004 και ένα μήνα αργότερα δολοφονήθηκε από το Ισραήλ ο διάδοχός του Αμπντέλ Αζίζ αλ Ραντίσι, ο Μεσάλ ανέλαβε την ηγεσία της Χαμάς μέχρι τον Ιανουάριο του 2012.
Πηγές της Χαμάς, υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters ότι ο Μεσάλ αναμένεται να επιλεγεί ως ο επόμενος ηγέτης της οργάνωσης μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια τα ξημερώματα της Τετάρτης στην Τεχεράνη.
Όπως και άλλοι ηγέτες της Χαμάς, ο Μεσάλ βρίσκεται μπροστά στο κρίσιμο δίλημμα αν θα υιοθετήσει μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση απέναντι στο Ισραήλ για το σχηματισμό του παλαιστινιακού κράτους ή θα συνεχίσει τον πόλεμο. Υπενθυμίζεται, ότι στην ιδρυτική διακήρυξη της Χαμάς γίνεται λόγος για την καταστροφή του κράτους του Ισραήλ.
Ο Χαλέντ Μεσάλ απορρίπτει την ιδέα μιας μόνιμης ειρηνευτικής συμφωνίας με το Ισραήλ, όμως φαίνεται διατεθειμένος να αποδεχτεί ένα παλαιστινιακό κράτος στη Δυτική Όχθη, τη Λωρίδα της Γάζας και την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως προσωρινή λύση ως αντάλλαγμα για μια μακροπρόθεσμη κατάπαυση του πυρός.
Το Ισραήλ έχει δολοφονήσει ή προσπάθησε να σκοτώσει αρκετούς ηγέτες και στελέχη της Χαμάς από τότε που ιδρύθηκε η οργάνωση το 1987 κατά την πρώτη παλαιστινιακή εξέγερση με την κατοχή της Δυτικής Όχθης και της Γάζας.
Ο Μεσάλ ήταν βασικό πρόσωπο στην ηγεσία της Χαμάς από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, αν και κυρίως εργάστηκε από την ασφάλεια που του παρείχε η εξορία του. Και αυτό είναι κάτι που του καταλογίζουν οι επικριτές του.
Αφού ο καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο Γιασίν σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή τον Μάρτιο του 2004, το Ισραήλ δολοφόνησε τον διάδοχό του Αμπντέλ- Αζίζ Αλ Ραντίσι στη Γάζα ένα μήνα αργότερα και ο Μεσάλ ανέλαβε τη συνολική ηγεσία της Χαμάς. Όπως και άλλοι ηγέτες της Χαμάς, ο Μεσάλ έχει καταπιαστεί με το κρίσιμο ζήτημα του αν θα υιοθετήσει μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση στο Ισραήλ για την επιδίωξη του παλαιστινιακού κράτους ή αν θα συνεχίσει τον πόλεμο.
Ο Μεσάλ από την πλευρά του απορρίπτει την ιδέα μιας μόνιμης ειρηνευτικής συμφωνίας με το Ισραήλ, αλλά είπε ότι η Χαμάς, θα μπορούσε να δεχθεί ένα παλαιστινιακό κράτος στη Δυτική Όχθη, τη Λωρίδα της Γάζας και την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως προσωρινή λύση με αντίτιμο μία μακροπρόθεσμη κατάπαυση του πυρός.