Μέση Ανατολή

Θα συμμετέχουν τα αραβικά κράτη στη μεταπολεμική ανασυγκρότηση της Γάζας όπως θέλουν οι ΗΠΑ;

Μια σειρά από αναλυτές σε διεθνή ΜΜΕ είχαν σχολιάσει από τις πρώτες ημέρες της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ότι ένας από τους στόχους της ένοπλης παλαιστινιακής οργάνωσης που ελέγχει τη Γάζα ήταν να «σπάσει» τον κύκλο «κανονικοποίησης» των σχέσεων του Ισραήλ με τα αραβικά κράτη.

Το Middle East Eye επανέρχεται στο ζήτημα, εξετάζοντας μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πτυχή. Πώς θα είναι η μεταπολεμική Γάζα, έστω κι αν ο πόλεμος όχι μόνο δεν έχει τερματιστεί, αλλά το Ισραήλ συνεχίζει τις πολύνεκρες επιθέσεις σε ολόκληρη τη Λωρίδα.

Ο Φεράς Αμπού Χελάλ, σε άρθρο του στο MEE, υποστηρίζει ότι οι αραβικοί στρατοί δεν θα βοηθήσουν τις ΗΠΑ στα σχέδια τους για τη μεταπολεμική Γάζα.

Ποιοι συμμετείχαν στη συνάντηση;

Ο αρχισυντάκτης του ειδησεογραφικού δικτύου Arabi 21 υπενθυμίζει ότι ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού συνάντησε τους ομολόγους του από πέντε αραβικούς στρατούς στο Μπαχρέιν την περασμένη εβδομάδα, όπως έγραψε το αμερικάνικο σάιτ Axios.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε παρουσία της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ (CENTCOM), εν μέσω προσπαθειών της Ουάσινγκτον να καταρτίσει ένα σχέδιο για το μεταπολεμικό μέλλον της Γάζας.

Ωστόσο, είναι απίθανο να προέκυψε κάτι χειροπιαστό από τη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε μυστικά και στην οποία συμμετείχαν στρατηγοί από το Μπαχρέιν, τα ΗΑΕ, τη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία και την Αίγυπτο.

Ο Χελάλ σημειώνει ότι μια τέτοια συνεργασία μεταξύ των αραβικών κρατών και του Ισραήλ δεν είναι δημοφιλής στους αραβικούς λαούς. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η συντριπτική πλειονότητα των Αράβων, το 92%, λέει ότι το παλαιστινιακό ζήτημα αφορά όλους τους Άραβες και όχι μόνο τους Παλαιστίνιους.

Οι περισσότεροι Άραβες περιγράφουν επίσης τις ΗΠΑ ως προκατειλημμένες υπέρ του Ισραήλ, λέγοντας ότι η πολιτική της Ουάσινγκτον θα βλάψει τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χάσμα

Τέτοιες δημοσκοπήσεις αναδεικνύουν το χάσμα μεταξύ των αραβικών λαών και των κυβερνήσεών τους σχετικά με την Παλαιστίνη και τον ρόλο των ΗΠΑ στον πόλεμο της Γάζας. Δείχνουν επίσης ότι η πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή είναι γεμάτη αυταπάτες, επειδή αγνοεί αυτό το χάσμα.

Πράγματι, η άγνοια των ΗΠΑ για αυτό το κενό είναι εδώ και καιρό ένας από τους λόγους για το αντιαμερικανικό συναίσθημα στην περιοχή – και θα είναι επίσης ένας λόγος για την αποτυχία των σχεδίων τους για τη μεταπολεμική διακυβέρνηση της Γάζας, εκτιμά ο Φεράς Αμπού Χελάλ.

Οι ΗΠΑ έχουν μακρά παράδοση στην υποστήριξη των απολυταρχικών καθεστώτων στη Μέση Ανατολή, ενώ αγνοούν τα δικαιώματα και τις φιλοδοξίες των αραβικών λαών. Αυτό συμβαίνει επειδή οι Αμερικανοί πολιτικοί πιστεύουν ότι οι Άραβες ηγέτες που υποστηρίζουν μπορούν να υιοθετήσουν εξωτερική πολιτική που θα εξυπηρετεί τα αμερικανικά συμφέροντα.

Αυτή η μακροχρόνια πολιτική των ΗΠΑ, ωστόσο, δεν έχει προστατεύσει τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή ούτε έχει εξασφαλίσει τα αμερικανικά συμφέροντα. Οι προσπάθειες των ΗΠΑ να πείσουν ορισμένα αραβικά κράτη να στείλουν ειρηνευτικές δυνάμεις στη Γάζα θα αποτύχουν, τροφοδοτώντας μόνο τη σύγκρουση μεταξύ των αραβικών λαών και των κυβερνήσεών τους, σημειώνει ο Χελάλ.

Επιπλέον, οι παλαιστινιακές παρατάξεις δεν θα δεχθούν καμία ξένη στρατιωτική παρουσία στη Γάζα χωρίς να υπάρχει συμφωνία από τον παλαιστινιακό λαό. Ένοπλες οργανώσεις όπως η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ έχουν προειδοποιήσει ότι θα θεωρήσουν οποιαδήποτε στρατιωτική παρουσία στη Γάζα ως δύναμη κατοχής.

«Αυτοί οι στόχοι δεν είναι συμβατοί»

Για δεκαετίες, οι ΗΠΑ αγνοούσαν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του παλαιστινιακού λαού, υπενθυμίζει ο Χελάλ. Η ισραηλινοκεντρική πολιτική της δεν βοήθησε την Ουάσινγκτον να επιτύχει τους διακηρυγμένους στόχους της στη Μέση Ανατολή: να τερματίσει τη σύγκρουση, να δώσει στους Παλαιστίνιους τα εθνικά τους δικαιώματα και να προστατεύσει την «ασφάλεια» του κύριου της συμμάχου, του Ισραήλ. Αυτοί οι στόχοι δεν είναι συμβατοί.

Αν οι ΗΠΑ πιέσουν τους Άραβες συμμάχους τους να συνεργαστούν με το Ισραήλ χωρίς να λάβουν υπόψη τους την παλαιστινιακή θέση, θα τροφοδοτήσουν τη σύγκρουση στη Γάζα και σε ολόκληρη την περιοχή.

Τα αραβικά κράτη φαίνεται να κατανοούν ότι η αποστολή δυνάμεων στη Γάζα θα ήταν μοιραίο λάθος, γράφει ο Χελάλ. Η Ιορδανία, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν απορρίψει δημοσίως αυτή την ιδέα. Τα ΗΑΕ προχώρησαν ακόμη παραπέρα, επιτιθέμενα στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου επειδή πρότεινε ότι το Αμπού Ντάμπι θα βοηθούσε στη μεταπολεμική διακυβέρνηση της Γάζας.

Απίθανη προοπτική

Τα αραβικά κράτη έχουν υποστηρίξει σε διάφορες περιπτώσεις ότι δεν θα διαδραματίσουν κανένα ρόλο στη διακυβέρνηση της Γάζας χωρίς μια συνολική πολιτική λύση που θα βασίζεται στην ιδέα των δύο κρατών. Επιπλέον, πολλοί αναλυτές έχουν αμφισβητήσει κατά πόσον η Παλαιστινιακή Αρχή ή άλλα αραβικά κράτη θα ήταν σε θέση να ελέγξουν τη Γάζα χωρίς την εξάλειψη της Χαμάς, σημειώνει ο Χελάλ.

Μετά από περισσότερους από οκτώ μήνες σκληρού πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, η προοπτική αυτή φαίνεται όλο και πιο απίθανη. Οι άμαχοι έχουν επωμιστεί το κύριο βάρος της σύγκρουσης, ενώ οι ΗΠΑ απέτυχαν να προσφέρουν μια βιώσιμη πολιτική λύση. Με το Ισραήλ να αρνείται να αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος, κάθε σχέδιο ελέγχου της Γάζας μέσω αραβικών στρατιωτικών δυνάμεων θα αποτύχει.

Οι ΗΠΑ πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν μπορούν να πετύχουν κανέναν από τους στόχους τους στη Μέση Ανατολή αν δεν σεβαστούν την αραβική κοινή γνώμη και αν δεν αναγνωρίσουν το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού να αποφασίσει ο ίδιος για το μέλλον του, καταλήγει στο άρθρο του ο Φεράς Αμπού Χελάλ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...