Η Τουρκία συνεχίζει να ακροβατεί στην εξωτερική της πολιτική μεταξύ Δύσης και εχθρών αυτής, παίζοντας το χαρτί του επιτήδειου ουδέτερου στην πράξη.
Έτσι έχουμε το οξύμωρο από τη μια να ψηφίζει το Κοινοβούλιο της υπέρ της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ενδυναμώνοντάς το, με αντάλλαγμα την πώληση 40 F-16 BLOCK-70 από τις ΗΠΑ, και μία ημέρα αργότερα ο Τούρκος Πρόεδρος να υποδέχεται τον Ιρανό ομόλογό του στην Άγκυρα, με τον οποίο κατέληξε στη σύμπραξη πολλαπλών συμφωνιών με σκοπό την σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών.
Το Ιράν δεν είναι μια οποιαδήποτε χώρα, αλλά είναι εχθρός τόσο του ΝΑΤΟ στο οποίο ανήκει η Τουρκία, προμηθεύοντας με drones τη Ρωσία τα οποία η τελευταία χρησιμοποιεί μαζικά στην Ουκρανία, όσο και των ΗΠΑ από τις οποίες ο Ερντογάν αξιώνει να πάρει τα F-16.
Ο Ερντογάν προωθεί τη συνεργασία με το Ιράν παρά τις κυρώσεις της Δύσης
Αναφερόμενο στην επίσκεψη του Ιρανού Προέδρου Ράϊσι στην Τουρκία, το Πρακτορείο Ειδήσεων ANADOLU σε σχετικό άρθρο του επισημαίνει μεταξύ άλλων:
"Ο Πρόεδρος Ερντογάν τόνισε τη συνεργασία Τουρκίας-Ιράν για την προώθηση της ανάπτυξης, της σταθερότητας στην περιοχή.
«Δεν τερματίσαμε και δεν θα τερματίσουμε τις οικονομικές και εμπορικές μας σχέσεις με το γείτονά μας Ιράν λόγω κυρώσεων», δήλωσε ο Ερντογάν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιρανό ομόλογό του Ebrahim Raisi λίγο μετά τη συνάντησή τους και την υπογραφή 10 συμφωνιών.
Ο Ερντογάν τόνισε ότι η βελτίωση των διμερών σχέσεων δεν θα ωφελήσει μόνο τις δύο χώρες, αλλά ολόκληρη την περιοχή.
Αυτή περιλαμβάνει την ενίσχυση της τραπεζικής και τελωνειακής συνεργασίας, μαζί με τη συνεργασία στους τομείς του φυσικού αερίου, της ενέργειας, της ηλεκτρικής ενέργειας, της διαμετακόμισης και της ανάπτυξης του συνοριακού εμπορίου.
Η Τουρκία είναι «αποφασισμένη να επιτύχει τον εμπορικό στόχο των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Ιράν», υποστήριξε.
Υποδεικνύοντας την πανδημία COVID-19 και τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά του Ιράν ως τους λόγους για τους οποίους οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις έχουν μειωθεί τα τελευταία δύο χρόνια, ο Ερντογάν τόνισε ότι οι επιπτώσεις αυτών εξακολουθούν να συνεχίζονται, παρόλο που ο κορωνοϊός έχει μείνει πίσω.
Εκσυγχρονισμός στις συνοριακές πύλες- Διμερές Εμπόριο
«Ως δύο γειτονικές χώρες, αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στις δραστηριότητες στις παραμεθόριες περιοχές και στις υποδομές εδώ για την ανάπτυξη του εμπορίου μας με το Ιράν», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.
«Όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες εκσυγχρονισμού που ξεκινήσαμε στη συνοριακή πύλη Gurbulak-Bazargan, οι τελωνειακές πύλες Esendere και Dilucu θα χαλαρώσουν και η Gurbulak θα παρέχει υπηρεσίες υψηλής χωρητικότητας.
«Το θέμα του ανοίγματος νέων συνοριακών σημείων με το Ιράν είναι επίσης στην ατζέντα μας», τόνισε.
«Οι προσπάθειες για τη δημιουργία κέντρων συνοριακού εμπορίου με στόχο την αύξηση της οικονομικής ανάπτυξης των παραμεθόριων επαρχιών μας βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη».
«Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου μας, οι συμβαλλόμενες εταιρείες μας έχουν αναλάβει 56 έργα συνολικού ύψους 4,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ιράν μέχρι στιγμής», είπε, προσθέτοντας: «Ενώ πολλές δυτικές εταιρείες εγκατέλειψαν το Ιράν λόγω κυρώσεων, 200 από τις εταιρείες μας επέλεξαν να παραμείνουν στο Ιράν παρ' όλες τις δυσκολίες».
Εκφράζοντας την προσδοκία της Άγκυρας από την Τεχεράνη να λάβει «συγκεκριμένα βήματα» για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι τουρκικές εταιρείες στο Ιράν, ο Ερντογάν είπε: «Πιστεύω ότι αυτό θα ανοίξει το δρόμο για περισσότερες επενδύσεις από την Τουρκία στο Ιράν».
«Θα ενθαρρύνουμε επίσης τις εταιρείες μας να κάνουν περισσότερες επενδύσεις στο Ιράν ως μέρος μιας προσέγγισης win-win», είπε.
Η τουρκική βοήθεια στη Γάζα
Ο Τούρκος πρόεδρος συζήτησε επίσης τον συνεχιζόμενο πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.
Αναφέροντας τα θύματα των Παλαιστινίων, ο Ερντογάν είπε: «Ο λαός της Γάζας έχει γίνει θύμα μιας θηριωδίας που θα μείνει στην ανθρώπινη ιστορία ως ντροπή».
«Είδαμε τα πραγματικά πρόσωπα εκείνων που διδάσκουν τον κόσμο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία για δεκαετίες μαζί σε αυτή τη διαδικασία», είπε.
Υπογραμμίζοντας τη στάση της Τουρκίας για το θέμα από την αρχή, σημείωσε: «Με την υποστήριξη της Αιγύπτου, έχουμε στείλει μέχρι στιγμής 17 αεροπλάνα και πέντε πλοία γεμάτα με προμήθειες ανθρωπιστικής βοήθειας στο El-Arish».
«Έτσι, έχουμε στείλει περισσότερους από 30.000 τόνους υλικών βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων 26.000 τόνων αλεύρι, στην περιοχή για να παραδοθούν στους αδελφούς μας στη Γάζα», είπε, προσθέτοντας: «Φιλοξενούμε 380 ασθενείς και 344 τραυματίες συνοδούς στην Τουρκία και παρέχοντας τη θεραπεία τους».
Ο Ερντογάν θέλει να καθίσει στο σκαμνί το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου κατά των Παλαιστινίων
«Υποστηρίζουμε τα βήματα που έγιναν στον τομέα του διεθνούς δικαίου για να αποτρέψουμε το Ισραήλ να ξεφύγει από τα εγκλήματα πολέμου που έχει διαπράξει», υπογράμμισε.
«Η νίκη σε αυτή τη διαδικασία θα είναι των Παλαιστινίων αδελφών μας», είπε.
Πρόσθεσε ότι το θέμα βρίσκεται στο επίκεντρο τόσο της Άγκυρας όσο και της Τεχεράνης.
«Εργαζόμαστε και θα εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να σταματήσουμε τις σφαγές, να καθιερώσουμε κατάπαυση του πυρός και να ανοίξουμε το δρόμο για μόνιμη ειρήνη στην περιοχή», είπε.
«Δυσλειτουργικότητα» διεθνών οργανισμών επικαλείται ο Ραΐσι
Ο Ραΐσι εξήρε τη διμερή συνεργασία μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών.
Όσον αφορά τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, ο Ιρανός ηγέτης επέκρινε την υποστήριξη των ΗΠΑ στις ισραηλινές αποφάσεις, καθώς και τη «δυσλειτουργικότητα» των διεθνών θεσμών, συμπεριλαμβανομένου του ΟΗΕ.
«Σε μια εποχή που οι διεθνείς οργανισμοί χάνουν τη δυνατότητας λειτουργία τους, πρέπει οπωσδήποτε να αγωνιστούμε για μια νέα και δίκαιη παγκόσμια τάξη πραγμάτων», είπε.
Τόνισε στη διεθνή κοινότητα ότι «η διακοπή των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων με το Σιωνιστικό καθεστώς θα είναι αποτρεπτικός παράγοντας για τον τερματισμό αυτών των σιωνιστικών δολοφονιών».
Το υπουργείο Υγείας στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας δήλωσε την Τετάρτη ότι ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου έχει εκτιναχθεί σε 25.700.
Το υπουργείο σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι άλλοι 63.740 τραυματίστηκαν επίσης.
Περίπου το 85% των κατοίκων της Γάζας έχουν εκτοπιστεί και το σύστημα υγείας καταρρέει. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ζουν χωρίς στέγη και λιγότερα από τα μισά φορτηγά βοήθειας εισέρχονται στην περιοχή από ότι πριν από την έναρξη της σύγκρουσης."
"Γελάνε και οι πέτρες" με την ανοχή-κατάντια ΗΠΑ-ΝΑΤΟ προς την Τουρκία
Τελικά το θράσος του Ερντογάν έναντι της Δύσης δεν έχει όριο, αφού μέχρι και οι πέτρες γελάνε με την ανοχή-κατάντια ΗΠΑ-ΝΑΤΟ προς την Τουρκία.
Είναι τουλάχιστον αδιανόητο ο Τούρκος Πρόεδρος από τη μια να ζητάει μαχητικά F-16 από τις ΗΠΑ, λόγω αποδοχής από το Κοινοβούλιο της χώρας του εισόδου της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και από την άλλη να αναπτύσσει νέες συνεργασίες με το Ιράν, θανάσιμο εχθρό της Συμμαχίας και της Δύσης, το οποίο αφενός εξοπλίζει με drones τη Ρωσία με τα οποία η τελευταία σφυροκοπάει ανελέητα την Ουκρανία και αφετέρου μέσω των εξαπτέρυγών της στη Μ.Ανατολή, Χούθι-Χεζμπολάχ -Χαμάς-Συρία, απειλεί να τινάξει στον αέρα την περιοχή.
Η άκρως προκλητική στάση του Ερντογάν θα "επιβραβευθεί" άραγε με την πώληση των F-16 από τις ΗΠΑ;
Αν ναι τότε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Δύση είμαστε άξιοι της μοίρας μας.