Με μια σειρά αεροπορικών επιδρομών σχεδιάζει το Λονδίνο να αντιμετωπίσει τις κλιμακούμενες επιθέσεις των αναταρτών Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, μια στρατηγική θαλάσσια διαδρομή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα βρετανικά αεροσκάφη ετοιμάζονται να εξαπολύσουν μια σειρά αεροπορικών επιδρομών εναντίον ανταρτών Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, μετά τις πρόσφατες επιθέσεις στα πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα sigmalive.com, οι αναφορές που δημοσιεύθηκαν για πρώτη φορά στους Times (1/1/24) υποδηλώνουν ότι η Βρετανία σχεδιάζει να συντονιστεί με τους δυτικούς συμμάχους, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και πιθανώς ενός άλλου ευρωπαϊκού έθνους, για να εκτελέσει στοχευμένες πυραυλικές επιθέσεις.
Αναφορές θέτουν τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο ως το πιθανό ορμητήριο κατά των Χούθις με την αξιοποίηση των Typhoons με πυραύλους Storm Shadow AF που επιχειρούν από το νησί.
«Γίνεται αντιληπτό ότι τα συντονισμένα πλήγματα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν πολεμικά αεροσκάφη της RAF ή το HMS Diamond, ένα αντιτορπιλικό Type 45 που κατέστρεψε επιτυχώς ένα επιθετικό drone με πύραυλο Sea Viper στην Ερυθρά Θάλασσα αυτόν τον μήνα», σημειώνουν οι Τimes.
Οι πιθανοί στόχοι περιλαμβάνουν τοποθεσίες στην Ερυθρά Θάλασσα ή στην ηπειρωτική Υεμένη, τη βάση των ανταρτών Χούθι.
Η απόφαση ακολουθεί μια προειδοποίηση από τον Grant Shapps, τον Υπουργό Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου. Την Κυριακή, ο Σαπς δήλωσε: «Εάν οι Χούτι συνεχίσουν να απειλούν ζωές και το εμπόριο, θα αναγκαστούμε να λάβουμε τα απαραίτητα και κατάλληλα μέτρα».
Η σοβαρότητα της κατάστασης υπογραμμίζεται από την προγραμματισμένη δημοσίευση μιας άνευ προηγουμένου κοινής δήλωσης του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, προειδοποιώντας τους Χούθι ενάντια στη συνεχιζόμενη επιθετικότητα εναντίον εμπορικών πλοίων.
Οι αντάρτες Χούθι στοχεύουν ενεργά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, μια στρατηγική θαλάσσια διαδρομή. Αυτές οι ενέργειες ερμηνεύονται ως εκδηλώσεις υποστήριξης της Χαμάς στη σύγκρουσή της με το Ισραήλ στη Γάζα.
Οι επιπτώσεις αυτών των επιθέσεων ήταν πολλές ναυτιλιακές εταιρείες να έχουν καταφύγει στη μακρύτερη, πιο ακριβή διαδρομή γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας της Αφρικής αντί να περάσουν από τη Διώρυγα του Σουέζ.