Μέση Ανατολή

Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων: Ο Νετανιάχου έχει συνδέσει την πολιτική του επιβίωση με την απάντηση στην επιδρομή της Χαμάς στο Ισραήλ

«Ζούμε σε ένα κόσμο συγκρουσιακής πολυμέρειας» δήλωσε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Σωκράτης Ντάλης, για τον κίνδυνο ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή. Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» για το ρόλο του Ιράν υποστήριξε ότι «κατάφερε να ενισχύσει μια σουνιτική οργάνωση, όπως είναι η Χαμάς, να την συντονίσει με μια σιιτική οργάνωση, όπως είναι η Χεζμπολάχ για να μποϋκοτάρουν την προσέγγιση του Ισραήλ με τη Σαουδική Αραβία, μια προσέγγιση που είχε προετοιμάσει το τελευταίο διάστημα η Αμερική».

Μιλώντας για το τι θα ακολουθήσει τόνισε πως το Ισραήλ προφανώς ετοιμάζεται για μια περαιτέρω στρατιωτική απάντηση, η οποία είναι μια προετοιμασία εισβολής και η αποτροπή της περιφερειακής κλιμάκωσης.

Αναφερόμενος στις διπλωματικές προσπάθειες εξομάλυνσης της κρίσης που απειλεί με ανάφλεξη τη Μέση Ανατολή εφόσον το Ισραήλ επιτεθεί στη Γάζα – με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για τον άμαχο πληθυσμό- αναφέρθηκε και στον ρόλο του ισραηλινού προέδρου λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Μην ξεχνάμε πως ο Νετανιάχου έχει συνδέσει πλέον την πολιτική του επιβίωση με την απάντηση στην επιδρομή της Χαμάς στο Ισραήλ. Την έχει συνδέσει απολύτως γιατί ήδη του χρεώνονται λάθη των μυστικών υπηρεσιών που είχαν στραμμένη την προσοχή τους μακριά από τη Γάζα και υποτίμησαν τη Χαμάς», ανέφερε.

Και όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους Κώστα Παπαχλιμίντζο και Χριστίνα Βίδου, «ο Νετανιάχου συνεργάστηκε με Ελλάδα και Κύπρο όλο το προηγούμενο διάστημα για να διασφαλίσει τα νώτα του έναντι του Ιράν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχει τελειώσει το πολιτικό μέλλον του Νετανιάχου

Από την πλευρά του ο δημοσιογράφος Πέτρος Παπακωνσταντίνου συμφώνησε με αυτή την άποψη λέγοντας ότι «το πολιτικό μέλλον του Νετανιάχου έχει τελειώσει». Όπως είπε όλος ο κόσμος είναι αγανακτισμένος και αυτό θα φανεί μετά το τέλος του πολέμου.

Σύμφωνα με τις εκτίμησή του δημοσιογράφου που έχει πάει παλαιότερα ως πολεμικός ανταποκριτής στην περιοχή, οι ισραηλινοί έχουν δύο λύσεις: Να ανακαταλάβουν τη Γάζα, από την οποία έφυγαν το 2005, γιατί δεν είχε γι΄ αυτούς στρατηγική αξία είτε να βάλουν μια διοίκηση στη Γάζα της αρεσκείας τους. Το πρώτο όπως δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου θα ήταν να το δώσουν στον Μαχμούντ Αμπάς της Παλαιστινιακής Αρχής, αν και αυτό δεν είναι πολύ πιθανό λόγω της ηλικίας του ηγέτη των Παλαιστινίων,

«Ακούω από Παλαιστίνιους φίλους ότι να φέρουν τον Μοχάμεντ Νταχλάν, ο οποίος ήταν ηγετικό στέλεχος της Φατάχ και ήταν αυτός που συγκρούστηκε με τη Χαμάς στον εμφύλιο πόλεμο του 2005 – 2006» ανέφερε επισημαίνοντας ότι η Χαμάς είναι ένα κομμάτι του παλαιστινιακού εθνικού κινήματος, το οποίο κέρδισε δημοκρατικά τις εκλογές.

«Δεν είναι τυχαίο που βγήκε ο Μπάιντεν στο CBS και είπε μη κάνετε το λάθος της κατοχής» σημείωσε ο δημοσιογράφος λέγοντας ότι οι Αμερικανοί τους λένε μην κάνουν το λάθος που έκαναν αυτοί μετά την 11η Σεπτεμβρίου και τα όσα ακολούθησαν σε Ιράκ και Αφγανιστάν.

Αναφορικά με την εμπλοκή της χώρας μας στην υπόθεση ο κ. Ντάλης δήλωσε ότι η Ελλάδα μπαίνει σε αυτή την κρίση ως χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Για την τρομοκρατία δεν υπάρχει καμία δικαιολογία και καμία εξήγηση. Όμως το ανθρωπιστικό δίκαιο βάζει και κάποια όρια στις απαντήσεις. Και εδώ έρχεται το κρίσιμο ερώτημα που καλείται σήμερα να απαντήσει το Ισραήλ: Πώς θα χαράξει το όριο ανάμεσα στην τιμωρία την οποία έχει ξεκινήσει, στην τιμωρία της Χαμάς και στη διόγκωση της ανθρωπιστικής κρίσης».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ