Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Ποιος σκάβει τον λάκκο του Αλ Σίσι μέσω Μουσουλμανικής Αδελφότητας; Πυροδοτείται πιθανός παγκόσμιος πόλεμος εμπλέκοντας Ιράν, Τουρκία, Ρωσία και ΗΠΑ

Η σύγκρουση στο Ισραήλ θα προκαλέσουν μια πιθανή παγκόσμια σύγκρουση στην οποία θα εμπλακούν Ιράν Τουρκία Ρωσία και ΗΠΑ, ενώ ρωσικές πηγές δείχνουν την Αίγυπτο ως την πιθανό επόμενο στόχο των ακραίων Μουσουλμάνων ( με αφορμή και τις προεδρικές εκλογές εκεί) κάτι που εφόσον ελάμβανε χώρα θα άλλαζε τον ενεργειακό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου και θα προκαλούσε μεγάλα προβλήματα και στην Ελλάδα.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μόνο τυχαία δεν είναι η φονική επίθεση των Ισλαμιστών της Χαμάς αυτήν την συγκεκριμένη περίοδο τελικά.

Το  ρωσικό ΜΜΕ αναφέρει την άκρως αινιγματική δήλωση της εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρίας Ζαχάροβας: “Οι κίνδυνοι να παρασυρθούν τρίτα μέρη στην παλαιστινιο-ισραηλινή σύγκρουση παραμένουν υψηλοί”.

«Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή επεκτείνεται επικίνδυνα, θα μπορούσε να ξεπεράσει το τρέχον πλαίσιο της αραβο-ισραηλινής σύγκρουσης», τονίζει ο γραμματέας Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Και ποιος θα εμπλακεί;

«Η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε πόλεμο μεταξύ του Ιράν και των συμμάχων του ενάντια στην Δύση. Αν ξεκινήσει ένας τέτοιος πόλεμος, μπορεί κανείς εύκολα να φανταστεί τη χρήση πυρηνικών όπλων και όλα όσα ακολουθούν: εκατομμύρια νεκροί, κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας. Τουλάχιστον, εδώ (στις ΗΠΑ) θα δούμε μια άνευ προηγουμένου ενεργειακή κρίση”, λέει ο διάσημος Αμερικανός δημοσιογράφος Τάκερ Κάρλσον.

Ένας λάθος υπολογισμός από τις στρατιωτικές πληροφορίες του Ισραήλ και των ΗΠΑ θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλο πόλεμο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος να κλιμακωθεί η σύγκρουση σε περιφερειακό ή και παγκόσμιο πόλεμο;

«Πρώτα από όλα, η Χεζμπολάχ μπορεί να παρασυρθεί σε έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας», λέει ο πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο RUDN Καμράν Γκασάνοφ.

“Στο επόμενο στάδιο αυτής της σύγκρουσης, Σιιτικές ομάδες στη Συρία, με χορηγία του Ιράν θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις σε ισραηλινά πλοία ή τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών πολιτών στο έδαφος τρίτων χωρών, όπως έχουμε ήδη δει στην Αίγυπτο.

Σε αυτήν την περίπτωση θα εμπλακούν Τουρκία, Αίγυπτος και Σαουδική Αραβία.

Αλλά και το Ιράν είναι πολύ πιθανό να παρασυρθεί, γιατί έχει τα περισσότερα προβλήματα με το Ισραήλ. Όσο για τους Αμερικανούς, προσπαθούν να προειδοποιήσουν το Ιράν και άλλες περιφερειακές δυνάμεις να μην υποστηρίζουν τη Χαμάς.

Στην πραγματικότητα απειλούν να χρησιμοποιήσουν βία, αλλά οι ίδιοι δεν θέλουν να παρασυρθούν σε μια σύγκρουση πλήρους κλίμακας, που δεν θα μοιάζει πλέον με την  Ουκρανία, αλλά θα αφορά παρουσία Αμερικανών σε πολεμικό μέτωπο”, τόνισε ο ίδιος.

Ο Αμερικανός πρώην δημοσιογράφος του FOX NEWS Τάκερ Κάρλσον, μίλησε για έναν παγκόσμιο πόλεμο σαν να μην έχει καμία αμφιβολία ότι αυτός θα συμβεί πραγματικά.

“Η Ρωσία είναι πλέον απασχολημένη στην Ουκρανία, ακόμη και στο Καραμπάχ. Υπάρχουν πραγματικά πολλά μέρη που ενδιαφέρονται ή κινδυνεύουν έμμεσα», συμφωνεί ο διευθυντής πολιτικών επιστημών και Οικονομικών Επικοινωνιών στην Μόσχα Μιχαήλ Νεϊζμάκοφ.

“Εκτός από την Αίγυπτο και τον Λίβανο, μπορούμε να αναφέρουμε και τη Συρία, για παράδειγμα, όπου υπάρχουν υποδομές της Χεζμπολάχ, που σημαίνει ότι το Ισραήλ μπορεί να τις χτυπήσει με πυραύλους όσο μεγαλώνει η κρίση.

Ο πόλεμος σαμποτάζ μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών του Ισραήλ και του Ιράν είναι πιθανός. Ταυτόχρονα, είναι απίθανο να δούμε μια άμεση στρατιωτική σύγκρουση, όπου, εκτός από το Ισραήλ από τη μια πλευρά και την Χαμάς-Χεζμπολάχ από την άλλη, θα παρασυρθούν ανοιχτά οι στρατοί οποιωνδήποτε άλλων κρατών.

Τα εμπλεκόμενα μέρη πιθανώς καταλαβαίνουν ότι μια παρατεταμένη και μεγάλης κλίμακας σύγκρουση εγκυμονεί πάρα πολλούς κινδύνους για αυτά”, τόνισε ο ίδιος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν το αεροπλανοφόρο τους στην περιοχή ως χειρονομία που συνδέεται περισσότερο με πολιτικά κίνητρα παρά με καθαρά στρατιωτικά.

Οι ΗΠΑ θέλουν να δείξουν στις χώρες στις περιοχής ότι η Ουάσιγκτον είναι παρούσα ενώ η κυβέρνηση του Τζόζεφ Μπάιντεν δεν έχει αποστασιοποιηθεί από την κατάσταση στο Ισραήλ.

Στην πραγματικότητα, ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες ούτε το Ιράν ωφελούνται από την άμεση εμπλοκή τους σε αυτή τη σύγκρουση.

Εξ ου και η πρόσφατη επιφυλακτική παρατήρηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ότι «δεν έχουμε δει ακόμη στοιχεία ότι το Ιράν κατεύθυνε ή βρισκόταν πίσω από αυτή τη συγκεκριμένη επίθεση της Χαμάς».

Η δήλωση της ιρανικής μόνιμης αποστολής στον ΟΗΕ για μη συμμετοχή στις «δράσεις απάντησης» της παλαιστινιακής πλευράς δεν είναι απλώς μια αντίδραση ρουτίνας, αλλά και μια επιθυμία να διατηρηθεί μια επίσημη απόσταση σε σχέση με αυτήν την κρίση.

Τι γίνεται όμως με την Τουρκία;

“Αυτή η κατάσταση, φυσικά, εγκυμονεί ορισμένους κινδύνους για την Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία. Για παράδειγμα, η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας περιέχει μια θέση σχετικά με «τη συνεχιζόμενη κατοχή και στέρηση του παλαιστινιακού λαού από τα νόμιμα δικαιώματά του», αλλά, ταυτόχρονα, υπάρχει μια έντονη έκκληση για «άμεσο τερματισμό της κλιμάκωσης μεταξύ των δύο πλευρών... και αυτοκυριαρχία».

Όσο μεγαλύτερη είναι η ένταση στην περιοχή, τόσο μεγαλύτερη μπορεί να είναι η ροή των προσφύγων που θα μεταβούν στην ΕΕ μέσω της Τουρκίας.

Αλλά τα προβλήματα που σχετίζονται με τους πρόσφυγες που υπάρχουν ήδη στη χώρα έχουν γίνει πολλές φορές αφορμή για κριτική από την αντιπολίτευση κατά του Ρετζέπ Ερντογάν, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της πρόσφατης προεδρικής κούρσας.

Ταυτόχρονα, η αστάθεια στην ενεργειακή αγορά που συνδέεται με την τρέχουσα κλιμάκωση, καθώς και η ανάγκη των Ηνωμένων Πολιτειών να αναζητήσουν ένα αντίβαρο στη δραστηριότητα του Ιράν, ενδέχεται να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική θέση του Ριάντ στο διάλογο με την Ουάσιγκτον”, δήλωσε ο  Νεϊζμάκοφ.

Ουσιαστικά εφόσον διαρκέσει η πολεμική σύγκρουση στο Ισραήλ, και με δεδομένη πλέον την εμπλοκή της Χεζμπολάχ, ο πόλεμος μπορεί να επεκταθεί με τρομερό ρυθμό σε Τουρκία, Ιράν, Λίβανο και  Αίγυπτο βάζοντας "φωτιά" στην  Ανατολική Μεσόγειο με στόχο να αλλάξει ο ενεργειακός χάρτης της περιοχής.   

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...