Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Αποκάλυψη-βόμβα για ΗΠΑ-Πακιστάν: Μυστική συμφωνία πώλησης όπλων στην Ουκρανία η "ανάσα" από το ΔΝΤ- Το σκοτεινό παρασκήνιο

Μυστικές πωλήσεις πακιστανικών όπλων στις ΗΠΑ συνέβαλαν στη διευκόλυνση μιας αμφιλεγόμενης διάσωσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο νωρίτερα φέτος, μετέδωσε χθες το outlet ερευνητικής δημοσιογραφίας The Intercept, επικαλούμενο δύο πηγές με γνώση της συμφωνίας, με επιβεβαίωση από εσωτερικά έγγραφα της πακιστανικής και της αμερικανικής κυβέρνησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι πωλήσεις όπλων έγιναν με σκοπό τον εφοδιασμό του ουκρανικού στρατού - σηματοδοτώντας την εμπλοκή του Πακιστάν σε μια σύγκρουση στην οποία είχε δεχθεί πιέσεις από τις ΗΠΑ να πάρει θέση.

Η αποκάλυψη είναι ένα παράθυρο στο είδος των παρασκηνιακών ελιγμών μεταξύ οικονομικών και πολιτικών ελίτ που σπάνια αποκαλύπτονται στο κοινό, ακόμη και όταν το κοινό πληρώνει το τίμημα. Οι σκληρές διαρθρωτικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις που απαίτησε το ΔΝΤ ως όροι για την πρόσφατη διάσωσή του, πυροδότησαν έναν συνεχή γύρο διαδηλώσεων στη χώρα. Σημαντικές απεργίες πραγματοποιήθηκαν σε όλο το Πακιστάν τις τελευταίες εβδομάδες ως απάντηση στα μέτρα αυτά.

Οι διαμαρτυρίες αποτελούν το τελευταίο κεφάλαιο μιας πολιτικής κρίσης που διαρκεί ενάμιση χρόνο και ταλανίζει τη χώρα. Τον Απρίλιο του 2022, ο πακιστανικός στρατός, με την ενθάρρυνση των ΗΠΑ, βοήθησε στη διοργάνωση μιας ψηφοφορίας δυσπιστίας για την απομάκρυνση του πρωθυπουργού Ιμράν Χαν. Πριν από την απομάκρυνση, διπλωμάτες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασαν κατ' ιδίαν την οργή τους στους Πακιστανούς ομολόγους τους για αυτό που αποκάλεσαν "επιθετικά ουδέτερη" στάση του Πακιστάν στον πόλεμο της Ουκρανίας υπό τον Χαν. Προειδοποίησαν για τρομερές συνέπειες εάν ο Χαν παρέμενε στην εξουσία και υποσχέθηκαν ότι "όλα θα συγχωρεθούν" εάν απομακρυνθεί.

Μετά την απομάκρυνση του Χαν, το Πακιστάν αναδείχθηκε σε χρήσιμο υποστηρικτή των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στον πόλεμο, βοήθεια που τώρα έχει αποπληρωθεί με δάνειο του ΔΝΤ. Το δάνειο έκτακτης ανάγκης επέτρεψε στη νέα πακιστανική κυβέρνηση να αναβάλει μια διαφαινόμενη οικονομική καταστροφή και να αναβάλει επ' αόριστον τις εκλογές - χρόνος που χρησιμοποίησε για να ξεκινήσει μια πανεθνική καταστολή της κοινωνίας των πολιτών και να φυλακίσει τον Χαν.

"Η πακιστανική δημοκρατία μπορεί τελικά να είναι ένα θύμα της αντεπίθεσης της Ουκρανίας", δήλωσε στο The Intercept ο Αρίφ Ραφίκ (Arif Rafiq), μη μόνιμος ερευνητής στο Middle East Institute και ειδικός στο Πακιστάν.

Το Πακιστάν είναι γνωστό ως κόμβος παραγωγής των τύπων των βασικών πυρομαχικών που απαιτούνται για μακροχρόνιο πόλεμο. Καθώς η Ουκρανία αντιμετώπιζε χρόνιες ελλείψεις σε πυρομαχικά και υλικό, η παρουσία οβίδων και άλλων πυρομαχικών πακιστανικής παραγωγής από τον ουκρανικό στρατό εμφανίστηκε σε ειδησεογραφικές αναφορές ανοιχτής πηγής για τη σύγκρουση, αν και ούτε οι ΗΠΑ ούτε οι Πακιστανοί έχουν αναγνωρίσει τη συμφωνία.

Τα αρχεία που περιγράφουν λεπτομερώς τις συναλλαγές όπλων διέρρευσαν στο The Intercept νωρίτερα φέτος από μια πηγή εντός του πακιστανικού στρατού. Τα έγγραφα περιγράφουν πωλήσεις πυρομαχικών που συμφωνήθηκαν μεταξύ των ΗΠΑ και του Πακιστάν από το καλοκαίρι του 2022 έως την άνοιξη του 2023. Ορισμένα από τα έγγραφα πιστοποιήθηκαν με την αντιστοίχιση της υπογραφής ενός Αμερικανού ταξίαρχου με την υπογραφή του σε δημόσια διαθέσιμα αρχεία υποθηκών στις Ηνωμένες Πολιτείες- με την αντιστοίχιση των πακιστανικών εγγράφων με αντίστοιχα αμερικανικά έγγραφα- και με την επανεξέταση των δημόσια διαθέσιμων αλλά προηγουμένως μη αναφερόμενων πακιστανικών γνωστοποιήσεων για πωλήσεις όπλων στις ΗΠΑ που αναρτήθηκαν από την Κρατική Τράπεζα του Πακιστάν.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, οι συμφωνίες για τα όπλα διαμεσολαβήθηκαν από την Global Military Products, θυγατρική της Global Ordnance, ενός αμφιλεγόμενου εμπόρου όπλων, του οποίου οι σχέσεις με λιγότερο αξιόπιστα πρόσωπα στην Ουκρανία αποτέλεσαν αντικείμενο πρόσφατου άρθρου των New York Times.

Τα έγγραφα που περιγράφουν τη διαδρομή των χρημάτων και τις συνομιλίες με Αμερικανούς αξιωματούχους περιλαμβάνουν αμερικανικές και πακιστανικές συμβάσεις, αδειοδοτήσεις και έγγραφα επιτάξεων που σχετίζονται με τις συμφωνίες που μεσολάβησαν οι ΗΠΑ για την αγορά πακιστανικών στρατιωτικών όπλων για την Ουκρανία.

Το οικονομικό κεφάλαιο και η πολιτική υπεραξία από τις πωλήσεις όπλων έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξασφάλιση της διάσωσης από το ΔΝΤ, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να συμφωνεί να εμπιστευτεί το ΔΝΤ σχετικά με τη μυστική συμφωνία για τα όπλα, σύμφωνα με πηγές με γνώση της συμφωνίας και επιβεβαίωση από σχετικό έγγραφο.

Για να κερδίσει το δάνειο, το Πακιστάν είχε ενημερωθεί από το ΔΝΤ ότι έπρεπε να επιτύχει ορισμένους στόχους χρηματοδότησης και αναχρηματοδότησης που αφορούσαν το χρέος του και τις ξένες επενδύσεις - στόχους που η χώρα δυσκολευόταν να εκπληρώσει. Οι πωλήσεις όπλων ήρθαν για τη διάσωση, με τα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν από την πώληση πυρομαχικών για την Ουκρανία να καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό το κενό.

Η εξασφάλιση του δανείου ελάφρυνε την οικονομική πίεση, επιτρέποντας στη στρατιωτική κυβέρνηση να καθυστερήσει τις εκλογές - μια πιθανή εκλογική αναμέτρηση στον μακρύ απόηχο της απομάκρυνσης του Χαν - και να εμβαθύνει την καταστολή κατά των υποστηρικτών του Χαν και άλλων διαφωνούντων. Οι ΗΠΑ παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό σιωπηλές σχετικά με την εξαιρετική κλίμακα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

"Η προϋπόθεση είναι ότι πρέπει να σώσουμε την Ουκρανία, πρέπει να σώσουμε αυτό το σύνορο της δημοκρατίας στην ανατολική περίμετρο της Ευρώπης", δήλωσε ο Ραφίκ. "Και τότε αυτή η χώρα της καφέ Ασίας πρέπει να πληρώσει το τίμημα. Έτσι μπορεί να γίνει δικτατορία, ο λαός της μπορεί να στερηθεί τις ελευθερίες που κάθε άλλη διασημότητα σε αυτή τη χώρα λέει ότι πρέπει να υποστηρίξουμε την Ουκρανία - τη δυνατότητα να επιλέγουμε τους ηγέτες μας, τη δυνατότητα να έχουμε πολιτικές ελευθερίες, το κράτος δικαίου, όλα αυτά τα πράγματα που μπορεί να διαφοροποιούν πολλές ευρωπαϊκές χώρες και παγιωμένες δημοκρατίες από τη Ρωσία".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...