Μέση Ανατολή

Το Ισραήλ ζητάει από τις ΗΠΑ την απόκτηση επιπλέον 25 F-35I μαχητικών αεροσκαφών-Τι συνεπάγεται για Ελλάδα-Κύπρο-Τουρκία;

Σε πρόσφατο άρθρο μας αναφερθήκαμε στο κάλεσμα για είσοδο της Ινδίας στo East-Med group 3+1, το οποίο "απαρτίζεται" από Ελλάδα-Ισραήλ-Κύπρος  που με τις ευλογίες των ΗΠΑ, συνεργάζονται στη ΝΑ Μεσόγειο, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τα συμφέροντά τους, επιβεβαιώνοντας τις άριστες σχέσεις ους.

Αν και στις Διεθνείς σχέσεις τίποτε δεν είναι σταθερό και αμετάβλητο, διαφαίνεται ότι η Συμμαχία-συνεργασία των τριών (3)  παραπάνω χωρών, έχει πολύ στέρεες βάσεις και δεν απειλείται με διάσπαση παρά τις συνεχείς προσπάθειες της Τουρκίας για επαναπροσέγγισή της με το Ισραήλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Τέλ Αβιβ δεν πείθεται από τα λόγια του Ερντογάν, αλλά αναμένει πράξεις που να αποδεικνύουν έμπρακτα την συμμόρφωση του στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της θάλασσας, με ειρηνική επίλυση των διαφορών της Τουρκίας στην οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ στην ΝΑ Μεσόγειο και το Αιγαίο με Κύπρο και Ελλάδα , καθώς και επαναπροσέγγιση Ουάσιγκτον-Άγκυρας, αλλά και τήρηση  θετικής στάσης από την Άγκυρα σε μια σειρά θεμάτων που σχετίζονται με το Ισραήλ, σε σταθερή και όχι ευκαιριακή βάση.

Παράλληλα το Ισραήλ επιθυμεί να διατηρήσει και να επαυξήσει την Αεροπορική κυριαρχία του, αφού εκτός από την ΝΑ Μεσόγειο λόγω Τουρκίας, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ασφαλείας  στην Μ.Ανατολή,προερχόμενα κυρίως από το Ιράν και το εξαπτέρυγό του Χεζμολάχ στο νότιο Λίβανο, από την Παλαιστινιακή Χαμάς αλλά και από την αστάθεια και Ιρανική απρουσία στη Συρία. 

Το Ισραήλ ζητάει από τις ΗΠΑ  επιπλέον 25 F-35I μαχητικά αεροσκάφη

Σχετικό με τα παραπάνω είναι άρθρο Διεθνούς ΜΜΕ, με τίτλο, "Το Ισραήλ θέλει να έχει 75 F-35I Adir Stealth Fighters", το οποίο επισημαίνει:

"Αυτή την εβδομάδα, το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ υπέβαλε επίσημο αίτημα στο Γραφείο Κοινού Προγράμματος του στρατού των ΗΠΑ για την αγορά μιας τρίτης μοίρας μαχητικών F-35. Εάν γίνει αποδεκτό, ο σημερινός στόλος της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας (IAF) των 50 F-35 θα αυξηθεί σε 75.

Η Ιερουσαλήμ ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι ότι μια πιθανή νέα απόκτηση F-35 εγκρίθηκε από την χώρα. Ο διευθύνων σύμβουλος της Lockheed Martin Israel απάντησε στο τελευταίο αίτημα σε δήλωση: «Είμαστε υπερήφανοι που υποστηρίζουμε τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις στην παροχή του F-35 και νιώθουμε τιμή που η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αγοράσει επιπλέον F-35».

Η προτεινόμενη συμφωνία 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα επαυξήσει τις ήδη τρομερές εναέριες δυνατότητες της IAF.

Η μοναδική ιστορία του Ισραήλ F-35I

Η σχέση του Ισραήλ με το F-35 Lightning II χρονολογείται από το 2010, όταν η ομάδα  εννέα εθνών  ανάπτυξης του αεροσκάφους πέμπτης γενιάς έδωσε στο εβραϊκό κράτος το πράσινο φως για να προμηθευτεί μια εξειδικευμένη έκδοση του τζετ, που έγινε το F-35I.

Η Lockheed Martin σπάνια επιτρέπει να ενσωματωθούν στο F-35 τροποποιήσεις που ζητούνται από το κράτος πελάτη, αλλά η Ιερουσαλήμ ήθελε να επιστρώσει τις δικές της δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου πάνω από τα υπάρχοντα ηλεκτρονικά συστήματα της πλατφόρμας.

Εκτός από αυτούς τους εγχώριους αισθητήρες και τα αντίμετρα, η IAF ενσωμάτωσε τις δικές της οθόνες με κράνος και άλλες δυνατότητες συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων στο δικό της μοντέλο ,το Adir ή "Mighty One".

Σύμφωνα με τους Eurasian Times, η προσπάθεια της IAF για επιχειρησιακή και αναπτυξιακή ανεξαρτησία με τον στόλο των μαχητικών F-35 πηγάζει από την υπηρεσία που θέλει ένα πρόσθετο επίπεδο προστασίας σε περίπτωση που μια επίθεση στον κυβερνοχώρο στοχεύει την πλατφόρμα F-35.

Είναι το F-35I Adir η καλύτερη παραλλαγή F-35;

Περιτριγυρισμένο από εχθρικούς γείτονες και απειλούμενο από τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν, το Ισραήλ έχει συγκεκριμένες ανάγκες ασφαλείας που απαιτούν εξαιρετικά προηγμένα ηλεκτρονικά.

Το EWS του Adir επιτρέπει στην IAF να μπλοκάρει τα ηλεκτρονικά και τα συστήματα καθοδήγησης των αντίπαλων επίγειων αντιαεροπορικών όπλων.

Οι ευθυγραμμισμένες με το Ιράν ομάδες πληρεξουσίων που δρουν γύρω από τα σύνορα του Ισραήλ καθιστούν αυτή την ικανότητα ιδιαίτερα σημαντική.

Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη την απόσταση του Ιράν από το Ισραήλ, η εμβέλεια του F-35 προκαλεί μια ανησυχία.

Η IAF θα μπορούσε να δυσκολευτεί να χρησιμοποιήσει το αεροσκάφος για εναέριες και επίγειες επιθέσεις σε στόχους σε απόσταση μεγαλύτερη των 1.000 μιλίων.

Το Ισραήλ έχει κάνει μεγάλη χρήση του εν λόγω μαχητικού αεροσκάφους, ενώ το 2018 το εβραϊκό κράτος έγινε η πρώτη χώρα που χρησιμοποίησε το μαχητικό stealth σε αποστολή  μάχης στη Μέση Ανατολή.

Όπως αναφέρθηκε από τον πρόεδρο της Lockheed, «Με την τεχνολογία C4I ενσωματωμένη στο Adir, το F-35 είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την αντιμετώπιση της τεράστιας απειλής πυραύλων της Χεζμπολάχ μέσω του γρήγορου εντοπισμού και της ιεράρχησης των στόχων για την IAF.

Μπορούν να πετάξουν δε  μεταφέροντα ς εσωτερικά και εξωτερικά πυρομαχικά, σε ένα μείγμα που μπορεί να περιλαμβάνει όπλα 5.000 λιβρών.

Δύο μοίρες της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας πετούν με το F-35I Adir , η  116η Lions της Νότιας Μοίρας και η 140η Golden Eagle Squadron στη βάση Nevatim.

Η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ σίγουρα θα χαρεί να προσθέσει 25 νέα F-35I στο οπλοστάσιό της.

Τι συνεπάγεται η προσθήκη 25 μαχητικών F-35I στην Ισραηλινή αεροπορία για Ελλάδα-Κύπρο-Τουρκία 

Το Ισραήλ με την απόκτηση επιπλέον 25 μαχητικών F-35I θα αποτελεί αδιαμφισβήτητα την πρώτη αεροπορική δύναμη στην  ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου-Μ. Ανατολής, γεγονός το οποίο έχει θετική επίδραση  όχι μόνο στο ίδιο αλλά και για τις σύμμαχές του χώρες Ελλάδα και Κύπρο, σε ΝΑ Μεσόγειο και Αιγαίο όπου μοιράζονται κοινές αξίες και συμφέροντα.

Η συμμαχική σχέση Αθήνας-Τελ Αβιβ-Λευκωσίας  θα μπορούσε να εδραιωθεί ακόμη περισσότερο σε στρατιωτικό επίπεδο με τυχόν ενοποίηση της αντιαεροπορικής άμυνας της χώρας με το Ισραήλ και Κύπρο.

Ειδικότερα με τη σύμμαχο και φίλη χώρα του Ισραήλ θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για "φιλοξενία" μαχητικών αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων σε περίπτωση που ήθελε απαιτηθεί σε Ελλάδα και Κύτπρο, αφού λόγω της εδαφικής διαμόρφωσης της χώρας και του βεληνεκούς  των πυραυλικών συστημάτων αλλά και της τακτικής που αναμένεται να ακολουθήσουν Χαμάς-Χεζμπολάχ και Ιράν σε μια στρατιωτική αναμέτρηση τους με το Ισραήλ, αναμένουμε τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της χώρας να πληγούν.

Η  σχετικά πρόσφατη πολεμική αναμέτρηση με τη Χαμάς κατέδειξε στο Ισραήλ, ότι ακόμη και το δικό του υπερσύγχρονο, πολυεπίπεδο και ενοποιημένο σύστημα αεράμυνας , μπορεί να κορεστεί από πληθώρα εχθρικών πυραύλων και βλημάτων, με αποτέλεσμα να διαπεραστεί και να πληγούν τελικά στόχοι στην Ισραηλινή επικράτεια.

Χέρι βοηθείας σε τέτοια περίπτωση δύναται να παρέχει η Ελλάδα, δίνοντας με την Κρήτη, Ρόδο και τα υπόλοιπα νότια νησιά του Αιγαίου αλλά και την Πελοπόννησο, με τα αεροδρόμια και τα λιμάνια τους  το απαραίτητο στρατηγικό βάθος ασφαλείας στις αεροναυτικές δυνάμεις του Ισραήλ.

Ως αντάλλαγμα των παραπάνω διευκολύνσεων Ελλάδας -Κύπρου προς το Ισραήλ, θα μπορούσε να είναι η υπογραφή Αμυντικής Συμφωνίας με εγγύηση ασφαλείας για την από κοινού αντιμετώπιση σε περίπτωση επίθεσης εναντίον μιας εκ των τριών από άλλη χώρα, όπως πχ η Τουρκία.

Τέλος η απόκτηση των φρεγατών BELHARA, σε συγκερασμό με τα RAFALE, F-35 από τη χώρα μας, μαζί με τις ένοπλες δυνάμεις Ισραήλ και Κύπρου θα συμβάλλουν αποτελεσματικότατα στην ενοποίηση του θαλάσσιου χώρου Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, βυθίζοντας στον πάτο της θάλασσας τα τουρκικά όνειρα της "Γαλάζιας Πατρίδας".

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...