Μέση Ανατολή

Ο εναγγαλισμός Ριάντ-'Αγκυρας και οι κρίσιμοι τομείς ανάπτυξης της στρατιωτικής συνεργασίας τους

Η Τουρκία έχει γυρίσει σελίδα  τους τελευταίους μήνες ,αναφορικά με τις σχέσεις της με την Σαουδική Αραβία, τη σύσφιξη των οποίων επιθυμεί διακαώς, με το Αραβικό Βασίλειο να δείχνει σημαντικά σημεία ανταπόκρισης.

Οι τομείς συνεργασίας Σαουδικής Αραβίας-Τουρκίας

Προς επίρρωση των παραπάνω,ο  Υπουργός Βιομηχανίας και Ορυκτών Πόρων της Σαουδικής Αραβίας, Bandar bin Ibrahim al-Hureyf, έκανε δηλώσεις στον ανταποκριτή του Αnadolu Agency για την 5ήμερη  πρόσφατη επίσημη επίσκεψή του στην Τουρκία και τις συναντήσεις που είχε με κυβερνητικούς αξιωματούχους και επιχειρηματίες σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο αυτό, τις οποίες φιλοξενεί τουρκικό ΜΜΕ, αναφέροντας σχετικά:

"Ο υπουργός Βιομηχανίας και Ορυκτών Πόρων της Σαουδικής Αραβίας, Bandar bin Ibrahim al-Hureyf, δήλωσε ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για συνεργασία με την Τουρκία και ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν εισέλθει στο στάδιο της εταιρικής σχέσης.

Δηλώνοντας ότι είναι σύνηθες να συνεργάζεται με την Τουρκία στους τομείς της ασφάλειας των τροφίμων, της υγείας, της στρατιωτικής άμυνας, των αεροσκαφών, του διαστήματος και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ο Hureyf είπε:

«Οι πιο σημαντικοί τομείς για συνεργασία με την Τουρκία περιλαμβάνουν την ανάπτυξη αλουμινίου, τιτανίου και ανθρακονημάτων που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή αεροσκαφών. Η Τουρκία είναι μεγάλος εισαγωγέας πετροχημικών υλικών και είναι δυνατό να συνεργαστεί μαζί τους για να καλύψει τις ανάγκες σε αυτόν τον τομέα.

Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς όπου μπορεί να υπάρξει συνεργασία. Γιατί η Σαουδική Αραβία έχει μπει στη βιομηχανία ηλεκτρικών αυτοκινήτων και η Τουρκία παράγει μπαταρίες αυτοκινήτων».

Σημειώνοντας ότι πολλές χώρες στον κόσμο αντιμετωπίζουν προβλήματα με την εξόρυξη και την προμήθεια ορυκτών σήμερα, ο υπουργός Hureyf είπε ότι προσκάλεσε τον Υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Alparslan Bayraktar, στο "Future of Mines" Forum, το οποίο προγραμματίζεται να διεξαχθεί στη Σαουδική Αραβία, τον Ιανουάριο. "

Γεωγραφία και εμπόριο

Υποδεικνύοντας τη γεωγραφική θέση της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας στους εμπορικούς δρόμους μεταξύ Ανατολής και Δύσης και την προηγμένη χωρητικότητα του δικτύου εφοδιαστικής τους αλυσίδας, ο υπουργός Hureyf συνέχισε ως εξής:

«Η γεωγραφική μας θέση είναι ένας από τους πιο σημαντικούς πυλώνες της βιομηχανικής μας στρατηγικής στο σημείο που έχουμε φτάσει σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό, στοχεύουμε να κάνουμε τη Σαουδική Αραβία παγκόσμια βάση logistics και κορυφαία βιομηχανική δύναμη.

Με την εξαιρετική γεωγραφική μας θέση, τις επενδύσεις σε υποδομές τα τελευταία 50 χρόνια και τους φυσικούς πόρους, είναι δυνατό για τη Σαουδική Αραβία να παίξει σημαντικό ρόλο στη βιομηχανία».

Τονίζοντας τη σημασία της γεωγραφικής θέσης της Τουρκίας, ο Σαουδάραβας υπουργός είπε: "Η Τουρκία μπορεί επίσης να αυξήσει τη δύναμή της σε αυτόν τον τομέα χρησιμοποιώντας τη γεωγραφική της θέση κοντά στην Ευρώπη. Από αυτή την άποψη, υπάρχει μεγάλη ευκαιρία για συνεργασία στον τομέα της βιομηχανίας μεταξύ των δύο χώρες». χρησιμοποίησε τις φράσεις.

Τα τρία (3) βήματα προώθησης εμπορικών-επενδυτικών σχέσεων των δύο χωρών

Αναφέροντας την ύπαρξη τριών βημάτων που προωθούν τις εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ο Hureyf δήλωσε ότι το πρώτο από αυτά είναι η ευκαιρία για τους Τούρκους εργολάβους να συνάψουν μεγάλες συμβάσεις στη Σαουδική Αραβία σε διαφορετικούς τομείς, ιδιαίτερα στη στρατιωτική βιομηχανία.

Ο Hureyf σημείωσε ότι συνεργάζονται με τουρκικές εταιρείες για να αυξήσουν το επίπεδο της εγχώριας παραγωγής στη Σαουδική Αραβία.

Σύμφωνα με τον υπουργό, ένα άλλο σημείο που προωθεί τις σχέσεις είναι τα προϊόντα τουρκικής προέλευσης, τα οποία έχουν καλή φήμη στη Σαουδική Αραβία και των οποίων το μερίδιο αγοράς αυξάνεται μέρα με τη μέρα.

Ο Hureyf δήλωσε ότι διαπραγματεύονται με τουρκικές εταιρείες για να δημιουργήσουν περισσότερη παρουσία και να ανοίξουν υποκαταστήματα στη Σαουδική Αραβία για να καλύψουν την τοπική ζήτηση.

Ο Hureyf δήλωσε ότι το τρίτο βήμα περιλαμβάνει την εισαγωγή σύγχρονων τεχνολογιών στη βιομηχανία και την κατασκευή ενός βιομηχανικού εδάφους με βάση την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση με χρήση τεχνητής νοημοσύνης, ενώ η Τουρκία παράγει κατάλληλες λύσεις σε αυτούς τους τομείς.

Μετάβαση στη Συνεργασία

Όσον αφορά τη συνεργασία των δύο χωρών, ο υπουργός Hureyf είπε, «Η σχέση μας με την Τουρκία είναι κάτι περισσότερο από μια σχέση πελάτη-προμηθευτή. Είναι μια συνεργασία που περιλαμβάνει τον εντοπισμό βιομηχανιών, τη μεταφορά τεχνολογίας, την κατάρτιση και τα προσόντα, την ανάπτυξη ικανοτήτων στην έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία».

Ο Hureyf επέστησε επίσης την προσοχή στο γεγονός ότι η Τουρκία έχει γίνει παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα αυτό ως αποτέλεσμα των επενδύσεων που έχει κάνει στη στρατιωτική αμυντική βιομηχανία για περισσότερα από 50 χρόνια.

Σημειώνοντας ότι η χώρα του έχει τη δύναμη να αναπτύσσει νέα προϊόντα σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς, ο Hureyf τόνισε ότι η συνεργασία είναι επίσης σημαντική σε αυτό το πλαίσιο.

Το όραμα της Σαουδικής Αραβίας για το 2030

Αναφερόμενος στο όραμα του 2030 που αναπτύχθηκε για τη διαφοροποίηση των εξαγωγών στη Σαουδαραβική οικονομία, όπου το πετρέλαιο εξακολουθεί να κυριαρχεί,ο Hureyf χρησιμοποίησε τις ακόλουθες δηλώσεις:

«Από την ανακοίνωση του οράματος για το 2030, ο αριθμός των εργοστασίων στη χώρα έχει αυξηθεί κατά 50 τοις εκατό σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο. Οι δαπάνες για τη βιομηχανία τα τελευταία 7 χρόνια ισοδυναμούν με αυτές  των τελευταίων 35 χρόνια.

Οι επενδύσεις σε βιομηχανικές πόλεις, λιμάνια και υπηρεσίες logistics και επενδύσεις σε ψηφιακές υποδομές έχουν προετοιμάσει τη Σαουδική Αραβία για την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση».

Ο Hureyf δήλωσε ότι ως μέρος της ανάπτυξης που βιώθηκε σε νέους τομείς όπως η στέγαση, οι υποδομές, οι τομείς που σχετίζονται με μεγάλα έργα και τον τουρισμό, υπήρξε αύξηση της εγχώριας ζήτησης και αυτά σε συνδυασμό δημιουργούν νέες επενδυτικές ευκαιρίες.

Επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση υλοποίησε το έργο "Made in Saudi Arabia" το 2020 προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τους καταναλωτές της Σαουδικής Αραβίας σχετικά με τα εγχώρια προϊόντα, ο Hureyf σημείωσε ότι με αυτό το έργο, είχαν την ευκαιρία να δουν ότι τα προϊόντα της Σαουδικής Αραβίας έχουν καλή φήμη στον κόσμο.

Οι εξορύξεις μεταλλευμάτων και η εκμετάλλευσή τους

Τον περασμένο Νοέμβριο, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε το σχέδιό της να προσελκύσει νέες επενδύσεις 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον τομέα της εξόρυξης και της παραγωγής μετάλλων μέσω 9 διαφορετικών έργων.

Τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, το Υπουργείο Βιομηχανίας και Ορυκτών Πόρων ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των μεταλλευτικών συγκροτημάτων στη χώρα έφτασε τα 377 μέχρι το τέλος του 2022. Περισσότερα από 20 διαφορετικά ορυκτά εξάγονται από αυτά τα κοιτάσματα ορυκτών, συμπεριλαμβανομένων βότσαλων, χρυσού, σιδήρου, χαλκό, γρανίτη και μάρμαρου.

Δηλώνοντας ότι η βιομηχανία εξόρυξης στη Σαουδική Αραβία είναι πολλά υποσχόμενη, ο Hureyf είπε ότι έχουν ξεκινήσει πολλά έργα για εξερεύνηση και έχουν επιτύχει καλά αποτελέσματα.

Ο Hureyf δήλωσε ότι το επενδυτικό σύστημα που ξεκίνησαν το 2020 τέθηκε σε ισχύ και χορήγησαν επενδυτικές άδειες σε σύντομο χρονικό διάστημα, που μπορούμε να πούμε ότι είναι ρεκόρ σε σύγκριση με τον κόσμο στον τομέα της εξόρυξης και ότι το "Future of Mines" Forum, που έχει πραγματοποιηθεί δύο φορές μέχρι στιγμής, είναι το πρώτο συνέδριο σε παγκόσμιο επίπεδο που συγκεντρώνει εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εξόρυξης, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και κυβερνήσεις."

Συμπέρασμα

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι Σαουδική Αραβία και Τουρκία χτίζουν μια εταιρική σχέση συνεργασίας και ανάπτυξης σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας, με εκείνους που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, να είναι αυτοί της εξαγωγής τουρκικών οπλικών συστημάτων-μέσων στο Ριάντ, αλλά και η δρομολόγηση στρατιωτικής συνεργασίας-συμπαραγωγής οπλικών συστημάτων στο έδαφος του Αραβικού Βασιλείου.

Κοινώς αναμένουμε να "πέσει" σύντομα Σαουδαραβικό χρήμα στην τουρκική αμυντική βιομηχανία για αγορά τουρκικών οπλικών συστημάτων-μέσων και πυρομαχικών, αλλά και βοήθεια στην εξόρρυξη-εκμεταλευσιμότητα ορυκτών και μεταλλευμάτων, κρίσιμων  πρωτίστως για την κατασκευή αεροσκαφών.

Με τον τρόπο αυτό η Τουρκία επιχειρεί μια περαιτέρω απεξάρτησή της από την Δύση στον κρίσιμο τομέα  εφοδιασμού υλικών-απαρτίων της αμυντικής βιομηχανίας της, μέσω της συνεργασίας στους παραπάνω τομείς με την Σαουδική Αραβία.

Εκτίμησή μας τέλος είναι ότι είναι πάρα πολύ πιθανό η Τουρκία  να διαπραγματεύεται οικονομικούς όρους συνεργασίας με την Σαουδική Αραβία, προκειμένου να προωθήσει περαιτέρω κρίσιμα μεγάλα project της αμυντικής βιομηχανίας της , όπως  αυτό που αφορά το εγχώριο μαχητικό αεροσκάφος ΚΑΑΝ πέμπτης γενιάς, που έχει κολλήσει λόγω οικονομικής δυσπραγίας της Άγκυρας.

 

 

 

 

 

 

.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ