Ο Bedran Çiya Kurd, συμπρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων της AANES, επέκρινε μια πρόσφατη δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ, ο οποίος αρνήθηκε ότι η απέλαση προσφύγων από την Τουρκία στο Αφρίν συνιστά δημογραφική αλλαγή. Ο Çiya υποστήριξε ότι η δήλωση ήταν πολιτικά προκατειλημμένη και δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα επί του πεδίου.
Σε μια έντονη καταγγελία της πρόσφατης δήλωσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ, ο Κούρδος Bedran Çiya, συμπρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων της Αυτόνομης Διοίκησης της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES) υπό κουρδική ηγεσία, καταδίκασε την Παρασκευή τις ενέργειες της Τουρκίας στο Αφρίν (Efrîn), κατηγορώντας το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για αμφισβητήσιμη στάση στο θέμα.
Η διαφωνία επικεντρώνεται σε μια δήλωση που έκανε ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σχετικά με τη συνεχιζόμενη απέλαση και εγκατάσταση Σύριων προσφύγων από την Τουρκία στις πρώην κουρδικές περιοχές της βορειοδυτικής Συρίας. Όταν ρωτήθηκε αν οι προθέσεις της Τουρκίας ήταν να αλλάξει τη δημογραφική σύνθεση του Αφρίν, ο Μίλερ απάντησε αρνητικά, τονίζοντας την ευγνωμοσύνη των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Τουρκία για τη φιλοξενία και τη στήριξη εκατομμυρίων Σύριων προσφύγων.
Κατά την άποψη του Çiya, η απάντηση του Miller ήταν "άδικη" και σε αντίθεση με την πραγματικότητα επί τόπου. Ο Çiya υποστήριξε ότι το σχέδιο απέλασης προσφύγων της Τουρκίας στοχεύει στην εξάλειψη της κουρδικής παρουσίας και δεν είναι τίποτα άλλο από μια απροκάλυπτη δημογραφική επιχείρηση, ειδικά στο Αφρίν.
Ο Çiya υπενθύμισε το περιστατικό στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, όπου ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρουσίασε έναν χάρτη που περιγράφει τη βίαιη απέλαση τριών εκατομμυρίων Σύριων. Ο συμπρόεδρος δήλωσε ότι ο κύριος στόχος αυτού του χάρτη ήταν η αλλαγή της δημογραφικής σύνθεσης της περιοχής και η εξάλειψη της κουρδικής ταυτότητας. Επισήμανε επίσης τη δημιουργία δεκάδων οικισμών στη γη των Κούρδων πολιτών στο Αφρίν, η οποία, όπως είπε, αποτελεί μέρος των συνεχιζόμενων επιχειρήσεων κατοχής και δημογραφικής αλλαγής από την Τουρκία.
Η Τουρκία έχει δηλώσει την πρόθεσή της να επιστρέψει στη Συρία περισσότερους από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένους Σύριους που ζουν σήμερα στην Τουρκία και να τους εγκαταστήσει σε κτίρια που έχει κατασκευάσει σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των τουρκικών δυνάμεων και των συμμαχικών συριακών ένοπλων ομάδων.
"Ενώ τονίζουμε την ανάγκη για την ασφαλή και αξιοπρεπή επιστροφή όλων των Σύριων στις περιοχές καταγωγής τους από τις οποίες έχουν εκτοπιστεί για περισσότερα από δέκα χρόνια, θεωρούμε ότι αυτό που κάνει σήμερα η Τουρκία εναντίον των Σύριων, εκτοπίζοντας τους με τη βία, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και των δικαιωμάτων των προσφύγων", δήλωσε ο Çiya.
Ο Çiya κάλεσε επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες να επανεκτιμήσουν τη θέση τους για το θέμα και να λάβουν πιο σθεναρή στάση απέναντι στις πρακτικές της Τουρκίας. Τόνισε ότι είναι επείγον να δοθεί τέλος στις επιχειρήσεις δημογραφικής αλλαγής στο Αφρίν, καθώς και στους αδιάκοπους βομβαρδισμούς από τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, οι οποίοι έχουν ολέθριες συνέπειες στη σταθερότητα και την ασφάλεια των αμάχων.
Ταυτόχρονα, το Συμβούλιο Νεολαίας του φιλοκουρδικού Πράσινου Αριστερού Κόμματος ξεκίνησε εκστρατεία για την αντιμετώπιση των πολιτικών "ειδικού πολέμου" της τουρκικής κυβέρνησης, με ιδιαίτερη έμφαση στη μεταχείριση του φυλακισμένου ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) Αμπντουλάχ Οτσαλάν.
Το Συμβούλιο Νεολαίας του φιλοκουρδικού Κόμματος της Πράσινης Αριστεράς έχει ξεκινήσει εκστρατεία με στόχο να αντιμετωπίσει αυτό που χαρακτηρίζει ως πολιτικές "ειδικού πολέμου" της τουρκικής κυβέρνησης - όρος που χρησιμοποιούν για να χαρακτηρίσουν ορισμένες στρατηγικές που πιστεύουν ότι έχουν ως στόχο "να καταστήσουν τις κοινότητες, ιδίως τη νεολαία και τις γυναίκες, παθητικές και εκμεταλλεύσιμες".
Στο επίκεντρο των ανησυχιών τους βρίσκεται η μεταχείριση του φυλακισμένου ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) Αμπντουλάχ Οτσαλάν, αλλά η εκστρατεία περιλαμβάνει επίσης ευρύτερα ζητήματα. Σε αυτά περιλαμβάνονται αυτό που το Συμβούλιο Νεολαίας αντιλαμβάνεται ως προσπάθειες αποδυνάμωσης της κουρδικής νεολαίας με την προώθηση των ναρκωτικών στις περιοχές της κουρδικής πλειοψηφίας, η περιβαλλοντική υποβάθμιση και η επιβολή πατριαρχικών απόψεων, η πολιτιστική αφομοίωση και άλλες ιδεολογικές επιρροές.
Ο Ömer Görünmek, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Νεολαίας του Κόμματος Πράσινης Αριστεράς, έριξε φως στα κίνητρα της εκστρατείας. Εξήγησε ότι, κατά την άποψή τους, ο "ειδικός πόλεμος" είναι μια στρατηγική που στερείται σαφών κανόνων και ηθικών εκτιμήσεων. Ο Görünmek πρότεινε ότι τέτοιες τακτικές μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να διαμορφώσουν τις κοινωνικές αντιλήψεις και συμπεριφορές προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση.
Περιέγραψε περαιτέρω λεπτομερώς τις προθέσεις του Συμβουλίου Νεολαίας να ευαισθητοποιήσει σχετικά με αυτές τις πολιτικές, οι οποίες πιστεύουν ότι καταστέλλουν τις φωνές και τα δικαιώματα ορισμένων κοινοτήτων. "Από το 2015, το κράτος έχει υιοθετήσει στρατηγικές τις οποίες ερμηνεύουμε ως μέρος αυτής της προσέγγισης "ειδικού πολέμου". Η εκστρατεία μας αποτελεί άμεση απάντηση σε αυτές τις αντιληπτές στρατηγικές", δήλωσε ο Görünmek.
Μετά τις εκλογές του Ιουνίου 2015, οι οποίες στέρησαν από την κυβέρνηση την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και είδαν την είσοδο δεκάδων βουλευτών του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών στο κοινοβούλιο, η τουρκική κυβέρνηση εγκατέλειψε την ειρηνευτική διαδικασία και επέστρεψε σε πολιτικές πολέμου.
Ένα σημαντικό σημείο διαφωνίας για το Συμβούλιο είναι η μεταχείριση του ηγέτη του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν. "Υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την τακτική του κράτους, ειδικά όσον αφορά τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Ενώ κάποιοι μπορεί να βλέπουν τις φυλακές της νήσου İmralı απλώς ως ένα κέντρο κράτησης, για εμάς και όσους συμμερίζονται την άποψή μας, έχει μια βαθύτερη συμβολική σημασία", σημείωσε.
Επιπλέον, ο Görünmek τόνισε ότι αυτές οι πολιτικές αποτελούν επίθεση στο όραμα του Οτσαλάν για έναν νέο τρόπο ζωής. "Θα ασχοληθούμε με κάθε νέο που πλήττεται από τα ναρκωτικά, την πορνεία και άλλα κοινωνικά δεινά. Θα εδραιώσουμε την παρουσία μας στους δρόμους, διεκδικώντας περιοχές όπου η επιρροή του κράτους είναι εμφανής. Στόχος μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε και να καταπολεμήσουμε αυτές τις πολιτικές σε κάθε βήμα".
"Υπάρχουν εκείνοι που έχουν φτάσει να βλέπουν την πορνεία ως έναν φυσιολογικό τρόπο ζωής. Στόχος μας είναι να αλλάξουμε αυτή την αντίληψη. Θα καθίσουμε κάτω με κάθε νέο, θα ασχοληθούμε με τις οικογένειες και θα προσπαθήσουμε να καθιερώσουμε έναν πιο υγιή, θετικό τρόπο ζωής σε αντίθεση με αυτές τις πολιτικές ειδικού πολέμου", εξήγησε.
Ολοκληρώνοντας, ο Görünmek τόνισε τους ευρύτερους στόχους της εκστρατείας. "Στόχος μας είναι να συνεργαστούμε με τις κοινότητες, ευαισθητοποιώντας τις για θέματα που πιστεύουμε ότι αποτελούν μέρος αυτού του "ειδικού πολέμου", από την κατάχρηση ναρκωτικών μέχρι ευρύτερες κοινωνικές ανησυχίες. Απώτερος στόχος μας είναι να προωθήσουμε μια πιο ενημερωμένη και δεσμευμένη κοινότητα", πρόσθεσε.
Το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), το οποίο αντιμετωπίζει την απειλή να κλείσει από το Συνταγματικό Δικαστήριο, εξασφάλισε την παρουσία του στις εκλογές του Μαΐου, βάζοντας τους υποψηφίους του να κατέβουν στο κοινοβούλιο με τις λίστες του Κόμματος της Πράσινης Αριστεράς.