Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Τζεβντέτ Γιλμάζ και ο Εμίρης του Κατάρ Σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ-Θάνι, ως γνωστόν συναντήθηκαν στην Ντόχα την Κυριακή για να συζητήσουν ευκαιρίες οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών, ενόψει του προγραμματισμένου ταξιδιού του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στον Κόλπο στις 17-19 Ιουλίου, όπου θα επισκεφθεί την Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
"Η στρατηγική συνεργασία μεταξύ Κατάρ και Τουρκίας θα συνεχίσει να συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη, την περιφερειακή σταθερότητα, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος Cevdet Yilmaz", αναφέρει το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ANADOLU, επισημάινοντας:
Οι οκτώ (8) συνεδριάσεις Στρατηγικής Συνεργασίας και οι ενενήντα πέντε (95) συμφωνίες Τουρκίας-Κατάρ!
"Συνοδευόμενος από τον υπουργό Οικονομικών και Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ, ο Γιλμάζ έφτασε στη Ντόχα το Σάββατο για να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις και να διερευνήσει πιθανές οδούς οικονομικής συνεργασίας.
«Συζητήσαμε τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και τις δυνατότητες οικονομικής συνεργασίας κατά τη διάρκεια των παραγωγικών διμερών συναντήσεων και συναντήσεων σε επίπεδο αντιπροσωπειών», ανέφερε ο Γιλμάζ στο Twitter.
"Καθώς γιορτάζουμε την 50ή επέτειο των διπλωματικών μας σχέσεων, σχεδιάζουμε να πραγματοποιήσουμε την 9η συνεδρίαση της Ανώτατης Στρατηγικής Επιτροπής. Έχουμε υπογράψει συνολικά 95 συμφωνίες" σε οκτώ προηγούμενες συναντήσεις, είπε.
"Εκτός από τα νέα έργα που συζητήσαμε κατά τη σημερινή επίσκεψή μας, στοχεύουμε να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας, ειδικά στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και της ενέργειας", είπε ο Γιλμάζ, προσθέτοντας ότι αυτές οι πρωτοβουλίες αναμένεται να ενισχύσουν στενότερους δεσμούς και να ενισχύσουν τα αμοιβαία συμφέροντα, εξυπηρετώντας ως γερό θεμέλιο για μελλοντική συνεργασία μεταξύ των δύο εθνών.
Η στρατηγική συνεργασία μεταξύ Κατάρ και Τουρκίας θα συνεχίσει να συμβάλλει στην περιφερειακή σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη, είπε, προσθέτοντας ότι η φιλία και η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών θα προωθήσουν περαιτέρω τις σχέσεις σε όλους τους τομείς.
«Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στους αξιωματούχους του Κράτους του Κατάρ, ιδιαίτερα στον Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ-Θάνι, για τη φιλοξενία τους», είπε ο Γιλμάζ.
Ο Ερντογάν αναμένεται να επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στις 17-19 Ιουλίου.
Οι ισχυροί στρατιωτικοί δεσμοί Τουρκίας-Κατάρ
Οι δύο χώρες δημιούργησαν διμερείς σχέσεις το 1972 και σταδιακά αύξησαν τη συνεργασία και τον διάλογο τους σε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα τη δεκαετία του 2010, ιδιαίτερα στον Συριακό Εμφύλιο Πόλεμο και την Αιγυπτιακή κρίση, καθώς και οι δύο πλευρές υποστήριξαν τις ίδιες ομάδες στη Λιβύη μετά την πτώση του Καντάφι.
Η Tουρκία έχει τη Διοίκηση Συνδυασμένης Τουρκικής Δύναμης του Κατάρ που σταθμεύει στους Στρατώνες Khalid bin Walid, την οποία επισκέφθηκε ο Γιλμάζ .
Αρκετές συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας έχουν υπογραφεί μεταξύ των δύο, ενώ η Τουρκία εξάγει στρατιωτικό εξοπλισμό στο Κατάρ.
Αυτές οι εξαγωγές περιλαμβάνουν το Kirpi MRAP της BMC, το Amazon 4X4 και το Ejder Yalçın της Nurol Makina.
Η Anadolu Shipyard εξάγει δύο OPV, (περιπολικά πλοία ) διάφορα αμφίβια αποβατικά σκάφη και πλοία εκπαίδευσης.
Η ARES εξάγει τχύπλοα σκάφη και τα UAV Baykar Bayraktar TB2.
Το Κατάρ εξάγει LNG στην Turkiye, ενώ τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες εργάζονται για την κυβέρνηση του Κατάρ.
Η Τουρκία έστειλε 3.000 αστυνομικούς και κορβέτα TCG Burgazada (F 513) για την "Επιχείρηση FIFA-2022 World Cup Shield"
Συμπέρασμα
Από τα παραπάνω διαπιστώνει εύκολα κανείς ότι Τουρκία και Κατάρ είναι αδελφά κράτη. Το γεγονός αυτό σε συγκερασμό με την επαναπροσέγγιση του Κατάρ με τα ΗΑΕ και την Σαουδική Αραβία λειτουργεί "ευεργετικά" υπέρ του Ερντογάν στην προσπάθεια βελτίωσης και περαιτέρω σύσφιξης των σχέσεων της Τουρκίας με τις συγκεκριμένες χώρες, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας, των επενδύσεων και της στρατιωτικής συνεργασίας.
Το τελευταίο ακουμπάει την Ελλάδα η οποία έχει αναπτύξει ιδιαίτερα φιλικές-συμμαχικές σχέσεις με ΗΑΕ και Σαουδική Αραβία με μαχητικά αεροσκάφη των εν λόγω χωρών να μετέχουν από κοινού με Ελληνικά μαχητικά σε στρατιωτικές ασκήσεις.
Υπενθυμίζουμε τέλος ότι σε προγενέστερο άρθρο μας, είχαμε αναφερθεί στην RINA, μια πολυεθνική εταιρεία επιθεώρησης, πιστοποίησης και συμβουλευτικής μηχανικής, και στην AFRY ηγέτιδα στην Ευρώπη στη μηχανολογία, το σχεδιασμό και τις συμβουλευτικές υπηρεσίες, που έχουν αναλάβει μια αρχική μελέτη για το πώς η περιοχή του Κόλπου και η Ευρώπη θα μπορούσαν να συνδεθούν απευθείας με έναν αγωγό μεταφοράς υδρογόνου, βασικό συστατικό σε φιλικά προς το κλίμα ενεργειακά και βιομηχανικά συστήματα του μέλλοντος.
Ο αγωγός υδρογόνου θα συνδέει το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και θα διασχίζει τη Μεσόγειο Θάλασσα προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας, αφήνοντας εκτός την Τουρκία.
Ενδέχεται λοιπόν τόσο η πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Αντιπροέδρου στο Κατάρ όσο και αυτές του Ερντογάν σε ΗΑΕ και Σαουδική Αραβία να αφορούν και την όδευση του εν λόγω αγωγού, ώστε να διέρχεται από τουρκικά εδάφη.