Μέση Ανατολή

Ο Νετανιάχου πρόλαβε τον Ερντογάν! Θα εκμεταλλευθεί κοίτασμα στην ΑΟΖ της Παλαιστίνης πριν τους Τούρκους

Το Ισραήλ είναι σε «μυστικές συνομιλίες» με την Παλαιστινιακή Αρχή για την εξόρυξη φυσικού αερίου από τις ακτές της Γάζας.

Το θαλάσσιο κοίτασμα της Γάζας, που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1990, θα έστελνε φυσικό αέριο στην Αίγυπτο πριν πουληθεί στην Ευρώπη.

Η Παλαιστινιακή Αρχή διεκδικεί την ιδιοκτησία του κοιτάσματος, αλλά το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι μόνο τα κυρίαρχα κράτη έχουν το δικαίωμα να το διαχειρίζονται νόμιμα.

Για τον λόγο αυτόν, η ισραηλινή κυβέρνηση διεξάγει «μυστικές συνομιλίες» με την Παλαιστινιακή Αρχή για την εξόρυξη φυσικού αερίου από ένα κοίτασμα στα ανοικτά των ακτών της Λωρίδας της Γάζας με την συγκατάθεση του πρωθυπουργού Μπ.Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, σύμφωνα με αραβικό ΜΜΕ.

Οι πηγές ανέφεραν ότι η ισραηλινή κυβέρνηση διεξήγαγε εσωτερικές συζητήσεις σχετικά με το κοίτασμα φυσικού αερίου, το οποίο απέχει 36 χλμ. από την ακτή της Γάζας στη Μεσόγειο.

Οι συνομιλίες ανανεώθηκαν ως μέρος της διαδικασίας πολιτικής και ασφάλειας που ξεκίνησε πρόσφατα μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής, με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, ανέφεραν οι πηγές.

Πρόσθεσαν ότι το θέμα της ανάπτυξης του θαλάσσιου κοιτάσματος της Γάζας και της προετοιμασίας του για εξόρυξη φυσικού αερίου ήταν στο επίκεντρο των συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια συναντήσεων στην Άκαμπα και στο Σαρμ Ελ Σέιχ.

Το Ισραήλ πιστεύει ότι το βήμα θα ωφελήσει οικονομικά τους Παλαιστίνιους, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στη μείωση της έντασης ασφαλείας μακροπρόθεσμα, ανέφεραν οι πηγές.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι με τον όρο της ανωνυμίας ανέφεραν ότι η εξόρυξη φυσικού αερίου από το κοίτασμα Gaza Marine θα «υπόκειται στην έγκριση του Ισραήλ».

Οι πηγές ανέφεραν επίσης ότι «επιπλοκές» είχαν εγερθεί από την ισραηλινή πλευρά, καθώς οι Ισραηλινοί ισχυρίζονται ότι μόνο τα κράτη έχουν το δικαίωμα να διαχειρίζονται νόμιμα τα κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Στο παιχνίδι του κοιτάσματος φυσικού αερίου των Παλαιστινίων βρίσκεται από πίσω η Αίγυπτος

Η λύση σε αυτό το αδιέξοδο είναι να χρηματοδοτήσει η Αίγυπτος το έργο εξόρυξης φυσικού αερίου επειδή η Παλαιστινιακή Αρχή δεν μπορεί να το κάνει μόνη της, λένε οι Ισραηλινοί.

Οι πηγές αποκάλυψαν ότι ισραηλινο-[αιγυπτιακές συνομιλίες για το θέμα διεξήχθησαν πρόσφατα με τη συμμετοχή ανώτερων αξιωματούχων.

Το Παλαιστινιακό Επενδυτικό Ταμείο υπέγραψε συμφωνία με την Ένωση Αναδόχων με την EGAS της Αιγύπτου τον Φεβρουάριο του 2021 για συνεργασία για την ανάπτυξη του κοιτάσματος φυσικού αερίου της Γάζας.

Το Ισραήλ ενημέρωσε την Παλαιστινιακή Αρχή και τις πλευρές των ΗΠΑ και της Αιγύπτου, «μέσω πολλών καναλιών», για την επανέναρξη των εσωτερικών ισραηλινών συνομιλιών για το θέμα.

Η αιγυπτιακή και η αμερικανική πλευρά υποστηρίζουν το σχέδιο παρά τον σκεπτικισμό των Παλαιστινίων.
Σύμφωνα με μια ισραηλινή εκτίμηση, «η Χαμάς δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια, επομένως το κεντρικό ερώτημα είναι πώς θα αναπτυχθεί» το κοίτασμα φυσικού αερίου και υπάρχει ο φόβος ότι οποιοδήποτε τέτοιο βήμα μπορεί να προκαλέσει δημόσια κριτική”.

Ο Ερντογάν χάνει ολοκληρωτικά το παιχνίδι στην περιοχή αυτή

Υπενθυμίζουμε ότι η οργάνωση αυτή με την συμμαχία με την Τουρκία ζήτησε πριν μήνες οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Παλαιστίνης-Τουρκίας,, σε μια κίνηση που εκπορεύεται σαφώς από την Άγκυρα.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης του σε τουρκικό κανάλι ειδήσεων το 2021, ο ηγέτης της Χαμάς είχε δηλώσει τα εξής: «Τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορούν φυσικά να μπουν σε συζήτηση. Όλες οι πολιτικές που δίνουν προτεραιότητα στα συμφέροντα και την ασφάλεια της Τουρκίας είναι δικαίωμά της.

Ταυτόχρονα, εμείς θεωρούμε ότι θα έχουμε παλαιστινιακό κράτος με πρόσβαση στην Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο έχει τα ίδια δικαιώματα με όλους”.

Ο Τούρκος εν αποστρατεία ναύαρχος συνέχισε σημειώνοντας ότι μια τέτοια συμφωνία θα επέτρεπε στην Τουρκία να επεκτείνει τη ζώνη θαλάσσιας δικαιοδοσίας της στη Μεσόγειο, επικαλύπτοντας την Ελλάδα και τα σχέδια της Κύπρου στην περιοχή.

Η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου εκτιμάται ότι περιέχει φυσικό αέριο αξίας 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων (5,9 τρισεκατομμύρια TL), σύμφωνα με την Αμερικανική Γεωλογική Έρευνα.

Το πεδίο αναπτύχθηκε αρχικά το 2000 από την British Gas, η οποία το άφησε προς όφελος της Royal Dutch Shell, η οποία στη συνέχεια αποχώρησε το 2018.

Τα αποθέματα στο πεδίο υπολογίζονται σε 1,1 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, ή 32 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, που ισοδυναμεί με παραγωγική ικανότητα 1,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως για 20 χρόνια.

Ο Παλαιστίνιος οικονομικός εμπειρογνώμονας Σαμίρ Χιουλέχ δήλωσε ότι το ετήσιο εισόδημα από το κοίτασμα Gaza Marine,   θα φτάσει μεταξύ 700 και 800 εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό θα ισοδυναμεί με 7 έως 8 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε 10 χρόνια.

Ο Hulileh πρόσθεσε ότι δεν θα υπάρξει επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου στην ισραηλινή πόλη Ashdod, αλλά μάλλον στην αιγυπτιακή πόλη Al-Arish, όπου το αέριο θα επεξεργάζεται και θα πωλείται, μαζί με το αιγυπτιακό αέριο, στην Ευρώπη.

 Μια υψηλόβαθμη επίσημη πηγή στην PA είπε στο Arab News: «Εάν το αέριο εξορυχθεί, θα είναι μια σημαντική πηγή εσόδων για το ταμείο της Παλαιστινιακής Αρχής και θα μειώσει το έλλειμμα, το οποίο θα φτάσει τα 605 εκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος αυτού του έτους”.

Μπορούμε να κατανοήσουμε ως Ελλάδα πόσα χρήματα χάνουμε κάθε ημέρα που δεν εκμεταλλευόμαστε τα κοιτάσματα νοτίως της Κρήτης, στο Ιόνιο Πέλαγος και τα Ιωάννινα;

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ