Πλάνα ειδήσεων από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν αποκάλυψαν ένα νέο πυρομαχικό αναγνώρισης στο ελικόπτερο Bell 206 κατά τη διάρκεια μιας πρόβας στρατιωτικής παρέλασης.
Το μη κατονομαζόμενο drone είναι ένα στη σειρά πολλών τέτοιων Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAV) που έχει αποκαλύψει το Ιράν τους τελευταίους μήνες, ειδικά από τη στιγμή που οι εντάσεις με το γειτονικό Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιδεινωθεί.
Η πιο πρόσφατη εισαγωγή ήταν το drone καμικάζι Meraj-532 που εκτοξεύτηκε από αυτοκίνητο, όπως φαίνεται σε ένα βίντεο. Η ικανότητα των drone της χώρας αναδείχθηκε όταν η Ρωσία χρησιμοποίησε ευρέως τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Geranium-2 (Geran-2) σε ουκρανικούς στόχους από τα τέλη του περασμένου έτους με καταστροφικό αποτέλεσμα.
Τα περιπλανώμενα πυρομαχικά προέρχονταν από το ιρανικό drone Shahed-136.
Το τελευταίο drone εμφανίστηκε στα πλάνα του ημιεπίσημου πρακτορείου ειδήσεων Fars, που δείχνει μια μαζική παρέλαση πολλών επιθετικών ελικοπτέρων Bell AH-1J Cobra και ελικοπτέρων ελαφριάς χρήσης Bell 206. Τα ελικόπτερα έκαναν εξάσκηση κατά τη διάρκεια των εναέριων πτήσεων της Ημέρας Αεροπορίας Στρατού. Τα αμερικανικής κατασκευής AH-1J, Bell 206, Bell 214, UH-1H Huey, F-5 Tiger, F-14 Tomcat και το F-4E Phantom II αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια της βασιλείας του μονάρχη Reza Shah Pahlavi τη δεκαετία του 1970, πριν 1979 Η Ισλαμική Επανάσταση τον καθαίρεσε.
Έκτοτε, οι κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εμποδίσει την πρόσβαση του Ιράν σε ανταλλακτικά, αναγκάζοντας μια μακροχρόνια συντονισμένη τεχνοβιομηχανική προσπάθεια για την αναστροφή μηχανικής και την κατασκευή ορισμένων από τα αεροδιαστημικά εξαρτήματα στη χώρα. Η καταδίωξη, ωστόσο, δεν ήταν απολύτως επιτυχής και το Ιράν πρέπει να χρησιμοποιήσει πολλά από τα αεροσκάφη του με φειδώ, επηρεάζοντας τα αρχεία εκπαίδευσης και ασφάλειας.
Το drone έχει ένα περιστρεφόμενο ηλεκτρο-οπτικό σύστημα, υποδεικνύοντας ότι η ελαφριά τακτική αναγνώριση πρέπει να είναι ο επιδιωκόμενος ρόλος.
Αν και οι προδιαγραφές του δεν έχουν δημοσιευθεί, λαμβάνοντας υπόψη την τοποθέτηση του ηλεκτροκινητήρα, των ανασυρόμενων φτερών και του συνολικού σχήματος, είναι απίθανο να μην πρόκειται για πυρομαχικά αυτού του τύπου. Και με τη στρατηγική του Ιράν να χρησιμοποιεί φθηνά αλλά ικανά drones σε σμήνη, μπορούμε να υποθέσουμε με ασφάλεια ότι δεκάδες τέτοια drones μπορούν επίσης να εκτοξευθούν από πολλαπλούς σωλήνες σε κουτιά.
Επιπλέον, το Bell 206 έχει πρωτίστως ρόλο αναγνώρισης και επιτήρησης. Έτσι, ο εξοπλισμός του με ένα τέτοιο drone του δίνει τεράστια τακτική ευελιξία. Το ελικόπτερο μπορεί να μείνει πιο μακριά από εχθρική περιοχή ή ζώνη μάχης και να εκτοξεύσει το UAV προς την κατεύθυνση που σκοπεύει να πραγματοποιήσει επιτήρηση.
Αυτό αυξάνει την εμβέλεια επιτήρησης του ελικοπτέρου πιθανώς κατά αρκετές δεκάδες χιλιόμετρα. Επιπλέον, εάν το drone έχει μια ικανή κεφαλή και μια αποδεδειγμένη ικανότητα μονόδρομης αποστολής αυτοκτονίας, μπορεί να πάρει κάποιο φορτίο από επιθετικά ελικόπτερα, πεζικό και θωρακισμένα οχήματα πρώτης γραμμής για να χτυπήσει εχθρικούς επίγειους στόχους.
Οι κατάλληλες τακτικές στον χειρισμό τόσο του ελικοπτέρου όσο και του drone και η κοινή χρήση των δεδομένων με τακτική διοίκηση και έλεγχο μπορούν να επιτύχουν σημαντικά πλεονεκτήματα στο πεδίο της μάχης. Αν και δεν υπάρχει επίσημη λέξη για τον πραγματικό ρόλο του drone, μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα με βάση τη γνωστή τεχνοστρατιωτική στρατηγική και το δόγμα του Ιράν που έχει δημοσιοποιηθεί τα τελευταία χρόνια.
Είναι πιθανό ότι τα δεδομένα που συλλέγονται από το drone μπορούν επίσης να κοινοποιηθούν για μεγαλύτερες επιθέσεις πυραύλων, όπως ο πύραυλος κρουζ Haider. Μια φωτογραφία από τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους έδειξε έναν πύραυλο συνδεδεμένο και στις δύο εξωτερικές θέσεις όπλων ενός ελικοπτέρου Bell 214.
Οι φωτογραφίες από την παρέλαση έδειχναν διάφορα ελικόπτερα να πετούν σε μεγάλους σχηματισμούς, υπονοώντας για τακτικά ζεύγη αεροσκαφών που πιθανότατα θα χρησιμοποιήσει το Ιράν. Οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν το OH-58 Kiowa Warrior ως πλατφόρμα επιτήρησης, ανίχνευσης, απόκτησης στόχων και υποστήριξης πυρός για εναέρια και επίγεια μέσα.
Το Ιράν δεν διαθέτει προηγμένα αεροσκάφη επιτήρησης μεγάλου βεληνεκούς, στρατηγικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη ISR όπως το RQ-4B Global Hawk ή δορυφορικό αστερισμό για να παρέχει δεδομένα στόχευσης στους πυραύλους κρουζ επίθεσης εδάφους ή στους βαλλιστικούς πυραύλους εδάφους-εδάφους.
Έτσι, τα μη κατονομαζόμενα drones πρέπει να έχουν διπλούς ρόλους τακτικής αναγνώρισης και επίθεσης.