Μέση Ανατολή

Ιράν & Σαουδική Αραβία συμφώνησαν στην αποκατάσταση των σχέσεων (Βίντεο)

Το Ιράν και η Σαουδική Αραβία συμφώνησαν να αποκαταστήσουν τις σχέσεις και να ανοίξουν ξανά τις πρεσβείες εντός δύο μηνών μετά τις συνομιλίες στην Κίνα, όπως ανακοίνωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας στις 10 Μαρτίου.

Οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν στο Πεκίνο από τις 6 έως τις 10 Μαρτίου μεταξύ του Γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν, Αλί Σαμχανί και του Σαουδάραβα υπουργού Επικρατείας, Μουσάεντ μπιν Μοχάμεντ αλ-Αϊμπάν.

Το Nour News, το οποίο συνδέεται με το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν, μοιράστηκε φωτογραφίες και ένα βίντεο που περιέγραψε ότι τραβήχτηκε στην Κίνα. Το βίντεο δείχνει τον Σαμχανί με τον αλ-Αϊμπάν και έναν Κινέζο αξιωματούχο που η κρατική τηλεόραση παρουσίασε ως τον Γουάνγκ Γι:

https://video.twimg.com/ext_tw_video/1634163989914550272/pu/vid/480x270/h1ZL6MxIdTpqW-eC.mp4

Η κρατική τηλεόραση του Ιράν μετέδωσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών θα συναντηθούν σύντομα για να προετοιμαστούν για την ανταλλαγή πρεσβευτών.

Το πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας επιβεβαίωσε τη συμφωνία όταν δημοσίευσε επίσης την κοινή δήλωση της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, η οποία ανέφερε ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν «να σέβονται την κρατική κυριαρχία και να μην αναμειγνύονται η μία στις εσωτερικές υποθέσεις της άλλης».

«Η σαουδαραβική και η ιρανική πλευρά εξέφρασαν την εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη τους προς τη Δημοκρατία του Ιράκ και το Σουλτανάτο του Ομάν για τη φιλοξενία γύρων διαλόγου που έλαβαν χώρα μεταξύ των δύο πλευρών κατά τα έτη 2021-2022. Οι δύο πλευρές εξέφρασαν επίσης την εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη τους προς την ηγεσία και την κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας για τη φιλοξενία και τη χορηγία των συνομιλιών, καθώς και τις προσπάθειες που κατέβαλε για την επιτυχία τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η δήλωση ανέφερε επίσης ότι η Τεχεράνη και το Ριάντ συμφώνησαν να ενεργοποιήσουν μια συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας που υπεγράφη το 2001.

Οι εντάσεις μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας έφτασαν στο αποκορύφωμά τους μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία και την κατάληψη των Χούθι στην Υεμένη το 2015. Η Σαουδική Αραβία διέκοψε τους δεσμούς της με το Ιράν το 2016 μετά την εισβολή διαδηλωτών σε διπλωματικά γραφεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη. Το Ριάντ είχε εκτελέσει έναν επιφανή σιίτη κληρικό λίγες μέρες νωρίτερα.

Η συμφιλίωση Ιράν-Σαουδικής Αραβίας θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Η συνεργασία μεταξύ των δύο περιφερειακών παραγόντων θα μπορούσε να βοηθήσει στον τερματισμό των πολέμων στη Συρία και την Υεμένη και στην εξεύρεση λύσης για τη βαθιά οικονομική και πολιτική κρίση του Λιβάνου.

Η συμφιλίωση μπορεί επίσης να θεωρηθεί ως νίκη για την κινεζική διπλωματία απέναντι στις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών να κλιμακωθούν στη Μέση Ανατολή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ