Τα τελευταίο χρονικό διάστημα τα τύμπανα πολέμου μεταξύ ΗΠΑ-Ισραήλ κατά του Ιράν,άρχισαν να ηχούν πολύ έντονα, προκαλώντας εύλογη ανησυχία στην Διεθνή κοινότητα.
Βασική αιτία της ραγδαίας απιδείνωσης της κατάσταση, είναι η άρνηση διαπραγμάτευση της Τεχεράνης με την Δύση, αναφορικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα.
ΗΠΑ-Ισραήλ δηλώνουν έτοιμες για κάθε "δράση" έναντι του Ιράν
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας Yoav Gallant με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin στο Τελ Αβίβ, ο πρώτος δήλωσε "Η ιρανική πυρηνική απειλή απαιτεί να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε πορεία δράσης, επαναλαμβάνω και τονίζω. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε πορεία δράσης.
??????⚛️☢️"The Iranian nuclear threat requires us to be prepared for every course of action,I repeat and emphasise.We must be prepared for every course of action." - Israeli Defense Minister pic.twitter.com/NqA1CNKyFk
— AZ ???? (@AZgeopolitics) March 9, 2023
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νεντ Πράις, δήλωσε για το θέμα πρόσφατα:
«Πιστεύουμε ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος εκπλήρωσης αυτής της δέσμευσης είναι η διπλωματία. Μια μόνιμη και επαληθεύσιμη λύση στα προβλήματα που προκύπτουν από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν μπορεί να είναι δυνατή μόνο μέσω της διπλωματίας. Η διπλωματία θα είναι πάντα η πρώτη μας επιλογή, αλλά η διπλωματία δεν θα είναι η τελευταία μας επιλογή εάν υπάρχει άρνηση από την Τεχεράνη».
Όταν Τούρκος δημοσιογράφος ρώτησε τον εκπρόσωπο του Αμερικανικού ΥΠΕΞ, ότι: «Φαίνεται ότι είστε στην ίδια πλευρά με το Ισραήλ στο θέμα του επείγοντος για το Ιράν, αλλά από την άλλη πλευρά οι μέθοδοί σας φαίνονται διαφορετικές. Πιστεύετε ότι έχετε διαφορετικές θέσεις από το Ισραήλ και το Ιράν;», αυτός απάντησε:
"Οι ΗΠΑ συζήτησαν την προσέγγισή τους με το Ισραήλ στο υψηλότερο επίπεδο και ότι γνώριζε τις απόψεις του Ισραήλ για αυτό το θέμα."
Το Ιράν ζητάει την στήριξη της Τουρκίας
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη ότι η παρουσία του Ισραήλ στον Καύκασο αποτελεί απειλή για την ειρήνη στην περιοχή, μετά από συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον οποίο επισκέφθηκε για να δείξει αλληλεγγύη προς την Τουρκία λόγω των καταστροφικών σεισμών που έπληξαν τη χώρα στις 6 Φεβρουαρίου.
Ο Ιρανός υπουργός υποστήριξε ότι ο σημαντικότερος λόγος για την κρίση στον Καύκασο ήταν η παρουσία του Ισραήλ στην περιοχή.
«Βλέπουμε την παρουσία του Σιωνιστικού καθεστώτος στην περιοχή ως σημαντική απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα. Όπου εμπλέκεται αυτό το καθεστώς, υπήρξε ανασφάλεια και κρίση. Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν προειδοποιεί τα μέρη να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στη συμπεριφορά του σιωνιστικού καθεστώτος. Δεν πρέπει να επιτρέψουν την παρουσία της στην περιοχή», είπε ο Ιρανός υπουργός.
Η βάση όσων έμμεσα εξέφρασε ο Abdollahian είναι αναμφίβολα η αυξανόμενη συνεργασία μεταξύ του Ισραήλ και του Αζερμπαϊτζάν, στενού συμμάχου της Τουρκίας.
Το Ιράν βλέπει την παρουσία του Ισραήλ στο Αζερμπαϊτζάν ως μέρος της περικύκλωσής του από τη Δύση. Η Τεχεράνη ισχυρίζεται εδώ και καιρό ότι το Ισραήλ διεξάγει επιχειρήσεις πληροφοριών χρησιμοποιώντας αζερικά στοιχεία στο Ιράν και ότι έχει καταφέρει να πραγματοποιήσει κάποιες δολιοφθορές και δολοφονίες.
Το Ισραήλ είχε διατηρήσει μια ισορροπία στις σχέσεις με την Αρμενία κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Πολέμου του Ναγκόρνο-Καραμπάχ το 2020. Ωστόσο, παρείχε ταυτόχρονα σιωπηρή υποστήριξη στο Αζερμπαϊτζάν. Ένας σημαντικός αριθμός στρατιωτικών οχημάτων και drones που οδήγησαν το Αζερμπαϊτζάν στη νίκη αγοράστηκαν από το Ισραήλ. Η Αρμενία διαμαρτυρήθηκε για την υποστήριξη αυτή αποσύροντας τον πρεσβευτή της, τον οποίο είχε διορίσει μόλις δύο εβδομάδες νωρίτερα, τον Οκτώβριο του 2020.
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια των εορτασμών μετά τη νίκη του Αζερμπαϊτζάν, ορισμένοι κάτοικοι Αζερμπαϊτζάν κυμάτισαν την ισραηλινή σημαία μαζί με τις σημαίες του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας.
Τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), το 26,6% των πωλήσεων όπλων στο Αζερμπαϊτζάν μεταξύ 2011-2020 ήταν από το Ισραήλ.
Υπολογίζεται ότι το 17% των συνολικών πωλήσεων όπλων του Ισραήλ κατευθύνεται στο Αζερμπαϊτζάν.
Το Ισραήλ είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Αζερμπαϊτζάν με εξαγωγές 1,33 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καλύπτοντας το 40% των αναγκών του Ισραήλ σε πετρέλαιο.
Το Ισραήλ ήταν η πηγή του 69% των αγορών όπλων του Αζερμπαϊτζάν μεταξύ 2016 και 2020.
Ο ρόλος της Ελλάδας
Αντιλαμβανόμαστε ότι σε περίπτωση επίθεσης ΗΠΑ-Ισραήλ κατά του Ιράν, αναμένεται ότι θα μας ζητηθεί ως χώρα να διαδραματίσουμε υποστηρικτικό ρόλο, παρέχοντας διευκολύνσεις με άξονα την βάση της Σούδας, του Στεφανοβικίου, της Καλαμάτας και τα πολεμικά αεροδρόμια και τα λιμάνια της χώρας, τόσο σε θέματα εφοδιασμού των Συμμάχων μας, όσο και στην παροχή ασφάλειας και ενδεχομένως διακομιδής τραυματιών.
Θα πρέπει να θεωρείται πιθανό ότι θα μας ζητηθεί ενδεχομένως και η φιλοξενία μαχητικών αεροσκαφών του Ισραήλ ίσως και πολεμικών πλοίων του, αφού η ιδιαίτερη μορφολογία του Ισραήλ είναι τέτοια που μπορεί το σύνολο των αεροδρομίων και των λιμένων του να δεχθεί πυραυλικές επιθέσεις και μαζικές επιθέσεις με drones από το Ιράν και τους συμμάχους του στην περιοχή, όπως είναι η Συρία, η Χαμάς και η Χεζμπολάχ.
Η Ελλάδα μπορεί να δώσει το απαιτούμενο στρατηγικό βάθος που χρειάζεται εν προκειμένω η φίλη και σύμμαχος χώρα του Ισραήλ, πηγαίνοντας και ένα βήγμα παραπέρα, που είναι η ενοποίηση της αντιαεροπορικής μας άμυνας με αυτή του Ισραήλ, βυθίζοντας στον πάτο της Μεσογείου, την "Γαλάζια Πατρίδα" του Ερντογάν διαπαντός.