Μέση Ανατολή

Αιγύπτιος ειδικός: Μέγας κίνδυνος για πολλές χώρες τα 600 φράγματα που έχει η Τουρκία στην ΝΑ πλευρά της

Ο αυξανόμενος αριθμός των θυμάτων του καταστροφικού σεισμού που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία προκάλεσε έντονη συζήτηση για το γεγονός ότι υπάρχουν φυσικοί ή γεωγραφικοί λόγοι, που συνέβαλαν τα μέγιστα στο να φτάσει ο σεισμός σε αυτήν την καταστροφική μορφή.

Ποια είναι λοιπόν η σχέση των φραγμάτων που κατασκεύασε η Τουρκία με την εκδήλωση του πρόσφατου σεισμού;
Δηλώσεις ειδικών και δημοσιεύματα του Τύπου έκαναν λόγο για το ρόλο των πολλών φραγμάτων που εξαπλώνονται στην Τουρκία.

Ο σεισμός σημειώθηκε, κοντά σε μια περιοχή που έχουμε την παρουσία περισσότερων από 2.000 φραγμάτων, δεξαμενών νερού και τεχνητών λιμνών εντός της Τουρκίας.

Το τουρκικό καθεστώς κατασκεύασε δεκάδες φράγματα στους ποταμούς Τίγρη και Ευφράτη

Ο Αιγύπτιος ειδικός φράγματα και καθηγητής γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου, Abbas Sharaki, επιβεβαίωσε ότι «η Τουρκία, λόγω της γεωγραφικής της θέσης και της γεωλογικής της φύσης, θεωρείται ζώνη σεισμού, επειδή περιλαμβάνει μια μεγάλη ομάδα μεγάλων ρηγμάτων, ενώ έχουμε και την παρουσία διαχωριστικών μεταξύ ηπειρωτικών μπλοκ, όπως η Αφρική, η Ευρώπη και το αραβικό μπλοκ με την Ευρώπη».

Ο ίδιος μιλώντας στο κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων ANHA ανέφερε: «Αυτός ο γεωλογικός σχηματισμός καθιστά την Τουρκία ευάλωτη στους σεισμούς με τρόπο παρόμοιο με αυτό που συμβαίνει στην Ιαπωνία και τις χώρες του Ειρηνικού», επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «τα φράγματα επιστημονικά δεν προκαλούν σεισμούς, αλλά όταν η αστάθεια του εδάφους και η γεωλογική φύση της περιοχής συναντώνται με την παρουσία τεράστιων φραγμάτων, το αποτέλεσμα είναι αυτό που συνέβη».

Τόνισε ότι «τα φράγματα από μόνα τους δεν δημιουργούν ισχυρούς σεισμούς, όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι έγινε ένας καταστροφικός σεισμός που έγινε στην Τουρκία το 1939, και δεν υπήρχαν φράγματα».

Ο ίδιος επισήμανε ότι «ο ρόλος των φραγμάτων τονίζεται ιδιαίτερα όταν αυτά κατασκευάζονται σε περιοχή που είναι γεωλογικά ασταθής ή έχει μεγάλα ρήγματα, όπως συμβαίνει στη νότια Ανατολία».

Σύμφωνα με τον Sharaki, "η Τουρκία έχει περισσότερα από 600 φράγματα, που είναι ένας τεράστιος αριθμός, και υπάρχει ένα σχέδιο για την κατασκευή 22 ακόμη φραγμάτων στην περιοχή της νότιας Ανατολίας. Περίπου 10 από αυτά έχουν ολοκληρωθεί μέχρι στιγμής και η αποθήκευση νερού έχει φτάσει τα 120 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, και αυτό είναι ένα πολύ επικίνδυνο θέμα λόγω της γεωλογικής φύσης της περιοχής.

Όντας ένα σεισμογενές περιβάλλον λόγω της παρουσίας ενός μεγάλου ρήγματος, αποτελεί ξεκάθαρη επίθεση στα υδάτινα δικαιώματα χωρών όπως η Συρία και το Ιράκ.

Με τη σειρά του, ο πρώην Υπουργός Άρδευσης της Αιγύπτου, Δρ. Hossam Maghazi, τόνισε ότι υπάρχουν πολλές αιτίες σεισμών, ειδικά σε μια περιοχή όπως η Ανατολία, γνωστή για τη σεισμική της δραστηριότητα, καθώς στο παρελθόν είχε γίνει μάρτυρας πολλών καταστροφικών σεισμών.

Ο ίδιος απέκλεισε, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ANHA, ότι «τα φράγματα έχουν ρόλο ή επιρροή στην εκδήλωση σεισμών, εξηγώντας ότι όσο η περιοχή είναι σεισμικά ενεργή, η γη είναι γενικά προετοιμασμένη για σεισμούς».
Επισήμανε ότι «κάποιες θεωρίες αναφέρουν ότι η παρουσία μεγάλων βαρών και η αποθήκευση τεράστιων ποσοτήτων νερού από φράγματα μπορεί να είναι ένας από τους καταλύτες για την εκδήλωση σεισμών, αλλά από μόνη της δεν είναι η αιτία σεισμών».

Ο Μαγκάζι κατέληξε, «είναι δύσκολο να πούμε με βεβαιότητα ότι υπάρχει ρόλος των φραγμάτων στην εκδήλωση σεισμών χωρίς να γίνουν εις βάθος μελέτες για το θέμα, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι αποκλείει αυτό το θέμα».

Η ουσία όμως παραμένει και είναι εκεί, αφού τα τουρκικά φράγματα σε ενδεχόμενο νέο σεισμό θα προκαλέσουν ανθρωπιστική καταστροφή σε Τρεις χώρες, Συρία, Ιράκ και Ιράν, ενώ οι Τούρκοι θέλουν να ελέγξουν τους ποταμούς Τίγρη και Ευφράτη σχεδόν ολοκληρωτικά. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...