Ξεπέρασαν επίσημα τις 36.000 οι νεκροί από τους σεισμούς στη νότια Τουρκία, σύμφωνα με τους επίσημους απολογισμούς που δόθηκαν στην δημοσιότητα, καθώς η οργή των Τούρκων πολιτών ξεχειλίζει κατά του καθεστώτος Ερντογάν.
Μπροστά στον τρόμο πιθανών εξεγέρσεων, οι τουρκικές αρχές παίρνουν μέτρα, για να ελέγξουν την κατάσταση η οποία ημέρα με την ημέρα γίνεται ακόμα πιο χειρότερη.
Ο κυβερνήτης της τουρκικής επαρχίας του Μαρντίν ανακοίνωσε ότι κάθε είδους συγκεντρώσεις, δηλώσεις τύπου, απεργίες πείνας, καθιστικές στάσεις, συγκεντρώσεις, εξέδρες, σκηνές, διανομή φυλλαδίων, ανάρτηση αφισών απαγορεύονται σε όλη την πόλη για δύο εβδομάδες από τις 13 Φεβρουαρίου.
Σε γραπτή δήλωση του Γραφείου του Κυβερνήτη, υπογραμμίζει ότι “ανοιχτές και κλειστές συναντήσεις, πορείες, δελτία τύπου, απεργίες πείνας, καθιστικές στάσεις, εγκαίνια κερκίδων, εκστρατείες υπογραφών, σκηνές, φυλλάδια, δράσεις διαμαρτυρίας και παρόμοιες δράσεις και δραστηριότητες που μπορούν να πραγματοποιηθούν σε όλη την πόλη, απαγορεύονται”.
Οι κινήσεις της τουρκικής κυβέρνησης “μυρίζουν” αναβολή των προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών, καθώς ο φόβος για εξεγέρσεις από χιλιάδες κατοίκους που λιμοκτονούν και παγώνουν σε σκηνές με θερμοκρασίες κάτω του μηδενός, είναι πλέον καθημερινό γεγονός.
Τούρκοι αξιωματούχοι δεν τολμούν πλέον να κάνουν την εμφάνιση τους στις πληγείσες περιοχές, αφού γιουχάρονται, ενώ η οργή ξεχειλίζει.
Η κυβέρνηση Ερντογάν δέχεται σφοδρή κριτική, καθώς, όπως αναφέρουν τα τοπικά ΜΜΕ, πέντε μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες βρίσκονται στο στόχαστρο, αφού η πλειονότητα των κτιρίων έχουν κατασκευαστεί από αυτές.
Το ότι ακόμη δεν έχουμε επίσημα κατηγορίες προς τις εταιρείες, για τις οποίες στελέχη αναφέρθηκε ότι είχαν την προεδρική υποστήριξη, έχουν ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών σε όλη την Τουρκία.
Χιλιάδες κτίρια που έπεσαν σαν τραπουλόχαρτα από τον σεισμό ήταν νεόδμητα ,αλλά η εγκληματική κατασκευή τους δείχνει το μέγεθος της κλοπής ως προς τους κατοίκους που θα φιλοξενούσαν.
Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι δεν ακολουθήθηκαν επουδενί τα στάνταρ ασφαλείας στην κατασκευή κτιρίων, ενώ χρησιμοποιήθηκε σκυρόδεμα κάκιστης ποιότητας, χωρίς τις ανάλογες χαλύβδινες ράβδους.
Αυτό όμως που προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση είναι ότι δεν ανακοινώθηκε από την Άγκυρα αν υπήρχαν θύματα στις στρατιωτικές μονάδες των πληγέντων περιοχών. Στην ευρύτερη περιοχή υπηρετούσαν χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες, ναύτες, ενώ υπήρχαν δεκάδες στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε μια τεράστια έκταση.
Δεν ακούσαμε τίποτα λοιπόν για τυχόν ζημιές, όπως είχε λάβει χώρα και στον σεισμό του 1999, στην ναυτική βάση του Γκιολτσούκ, όταν αποκαλύφθηκε μετά από χρόνια ότι υπήρχαν εκατοντάδες θύματα που ήταν στρατιωτικοί.
Η Τουρκία διέρχεται μια τρομερά κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία οι κινήσεις του καθεστώτος Ερντογάν θα είναι λίαν επικίνδυνες και κυρίως απρόβλεπτες. Για αυτό και η χώρα μας μετά την αποστολή βοήθειας στην χώρα αυτή λαμβάνει τα μέτρα της.