Μέση Ανατολή

Κόλπο γκρόσο στη Μ. Ανατολή: Στρατηγικά κέρδη ΗΠΑ-ΕΕ από τις αμερικανικές κυρώσεις κατά των εξαγωγών της Ρωσικής πολεμικής βιομηχανίας

Είναι γνωστό ότι μετά την  εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους επέβαλαν κυρώσεις χωρίς προηγούμενο στη ρωσική αμυντική βιομηχανία.

Αυτές οι κυρώσεις φαίνεται τώρα να δίνουν στις αμερικανικές αμυντικές εταιρείες την ευκαιρία να "τσιμπήσουν" το μερίδιο αγοράς της Μόσχας, επισημαίνει σε άρθρο του Διεθνές έγκριτο ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία  είναι  τα ακολουθα:

"Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη τριμηνιαία έκθεση για την Επιχείρηση «Inherent Resolve» που εκδόθηκε από το Γραφείο Γενικού Επιθεωρητή (OIG) του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ στις 7 Φεβρουαρίου, ο ιρακινός στρατός σκοπεύει τώρα να αντικαταστήσει τα ρωσικής κατασκευής οπλισμένα μεταφορικά ελικόπτερα Mi-17 με τα  Bell 412EPX και Bell 412Ms.

Η Επιχείρηση Inherent Resolve αναφέρεται στην εκστρατεία του συνασπισμού με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες για την καταπολέμηση του ISIS στη Συρία και το Ιράκ.

Αυτά τα σχέδια έχουν επηρεαστεί σημαντικά από τη δραστικά μειωμένη προσφορά ανταλλακτικών Mi-17, λόγω της ανάγκης της Ρωσίας να διατηρήσει το δικά της ελικόπτερα σε λειτουργία στη συνεχιζόμενη σύγκρουση με την Ουκρανία.

Ο κλάδος αεροπορίας του ιρακινού στρατού ενδιαφέρεται επίσης να αγοράσει έναν αριθμό πρόσθετων ελικοπτέρων από την Bell.

Αυτή η αμερικανική αμυντική εταιρεία δήλωσε πρόσφατα ανοιχτά ότι προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τις νέες προοπτικές της αγοράς που δημιουργήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η έκθεση ανέφερε ότι η πρόσβαση τουΣώματος της  Αεροπορίας Στρατού του Ιράκ,  σε ανταλλακτικά για τα ρωσικά σχεδιασμένα ελικόπτερα Mi-17 είναι περιορισμένη λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Η έκθεση πρόσθεσε ότι τα περισσότερα ανταλλακτικά υποστηρίζουν τις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία και η αγορά εξαρτημάτων ρωσικής κατασκευής υπόκειται σε περιορισμούς.

Έτσι, ο Στρατός σχεδιάζει να αντικαταστήσει τον στόλο των ρωσικής κατασκευής ελικοπτέρων Mi-17 με 4 ελικόπτερα Bell 412EPX και 16 Bell 412M .

Το Bell 412EPX, μια από τις πιο πρόσφατες επαναλήψεις της εξαιρετικά δημοφιλής σειράς 412, αναπτύχθηκε αρχικά σε συνεργασία με την Subaru στην Ιαπωνία για τον διαγωνισμό UH-X αυτής της χώρας.

Βασισμένο στο προηγούμενο μοντέλο 412EPI, το 412EPX έχει αναβαθμισμένα αεροηλεκτρονικά συστήματα, άλλα συστήματα αποστολής και ένα σύγχρονο γυάλινο πιλοτήριο.

Η Bell παρουσίασε πρόσφατα το 412M ως μέρος μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας για την παροχή διαφορετικών εμπορικών τύπων με ενσωματωμένα όπλα και άλλα χαρακτηριστικά για χρήση από τον στρατό και άλλες δυνάμεις ασφαλείας.

Εκτός από αυτό, ο ιρακινός στρατός θέλει να αγοράσει 15 νέα ελαφρά επιθετικά ελικόπτερα Bell 407M, μαζί με απαραίτητο αεροηλεκτρονικό εξοπλισμό, συστήματα πυραύλων και πυροβόλων όπλων και εκπαίδευση πιλότων και συντήρησης, για να αντικαταστήσει τον  γηρασμένο στόλο της ISF.

Η μελέτη OIR επισημαίνει ότι ο ιρακινός στρατός χρησιμοποιεί ήδη μια ποικιλία τύπων Bell 407, συμπεριλαμβανομένων των οπλισμένων IA-407 και των ενισχυμένων παραλλαγών 407GX.

Οι κυρώσεις αρχίζουν να επηρεάζουν τις ρωσικές εξαγωγές

Η διαθεσιμότητα ανταλλακτικών για στρατιωτικά ελικόπτερα και άλλα ρωσικά όπλα εξακολουθεί να παρεμποδίζεται από την κρίση στην Ουκρανία.

Το γεγονός ότι οι δυτικές κυρώσεις ακρωτηριάζουν επί του παρόντος ολόκληρο τον ρωσικό αμυντικό τομέα μπορεί να επιδεινώσει σημαντικά αυτά τα προβλήματα.

Άλλα έθνη μπορεί να βρεθούν σε παρόμοιους περιορισμούς όταν διατηρούν τα όπλα που αναπτύχθηκαν στη Ρωσία.

Ένας αξιωματούχος από τον Λευκό Οίκο έχει ήδη δηλώσει ότι ενδιαφέρεται να χρησιμοποιήσει το τρέχον γεωπολιτικό κλίμα, για να προωθήσει τα αμερικανικά όπλα ως εναλλακτικές λύσεις.

Επισημαίνεται ότι ο  νόμος Countering America's Adversaries Through Sanctions (CAASTA), που ψηφίστηκε πριν από την  εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δίνει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ την εξουσία να επιβάλλει κυρώσεις σε έθνη που αγοράζουν όπλα και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό από τη Μόσχα.

Αλλάζει το παιγνίδι στην Μ.Ανατολή

Εκτιμάται  ότι θα γίνει εξαιρετικά δύσκολο για τα έθνη που έχουν ρωσικά όπλα να αποκτήσουν ακόμη και τις πιο βασικές προμήθειες από την αμυντική βιομηχανική βάση της Ρωσίας, στο προσεχές μέλλον λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των Αμερικανικών κυρώσεων που μνημονεύσαμε νωρίτερα.

Ο εκσυγχρονισμός του στόλου  ελικοπτέρων του Ιράκ μπορεί προαναγγέλλει την έναρξη μιας  στροφής των κρατών της  Μ.Ανατολής,  αποκλειστικά σε όπλα δυτικής κατασκευής,  απορρίπτοντας ολοκληρωτικά τον  ρωσικό αμυντικό εξοπλισμό.

Συνέπεια αυτού θα είναι η εξάρτηση των χωρών της Μ. Ανατολής  σε πολεμικό υλικό από ΗΠΑ-ΕΕ, με αποτέλεσμα την σύγκλισή τους σε θέματα εξωτερικής πολιτικής με την Δύση και την περαιτέρω περιθωριοποίηση Ιράν-Συρίας και κυρίως της Ρωσίας από τα τεκταινόμενα στην περιοχή .

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ