Ο αριθμός των νεκρών στη Συρία, ως αποτέλεσμα του σεισμού, ανήλθε στους 3.162, με δεκάδες χιλιάδες τραυματίες, καθώς συνεχίζονται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.
Ο ανταποκριτής της λιβανέζικης εφημερίδας Al-Mayadeen στη Λαττάκεια ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης ερειπίων στην πόλη Τζάμπλε και τα περίχωρά της συνεχίστηκαν χωρίς διακοπή από την περασμένη Δευτέρα, εν μέσω μεγάλης έλλειψης δυνατοτήτων, επιβεβαιώνοντας ότι ορισμένα πτώματα ανασύρθηκαν σήμερα από τα ερείπια.
Στην πόλη του Χαλεπίου και τα περίχωρά του, που επλήγησαν σοβαρά από τον σεισμό, συνεχίζονται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και η απομάκρυνση ερειπίων, με ομάδες βοήθειας και διάσωσης από χώρες φιλικές προς τη Συρία να φθάνουν στο αεροδρόμιο της πόλης τις τελευταίες δύο ημέρες.
Με το πέρασμα περισσότερων από 72 ωρών από τότε που σημειώθηκε ο σεισμός, οι πιθανότητες ανάκτησης επιζώντων από τα ερείπια κτιρίων άρχισαν να μειώνονται, αλλά δεν εξαφανίστηκαν, καθώς οι ομάδες διάσωσης κατάφεραν να βγάλουν πολλούς επιζώντες ζωντανούς από κάτω από τα ερείπια, μεταξύ των οποίων και παιδιά.
Δύο κτίρια που αποτελούν απειλή για τη δημόσια ασφάλεια αφαιρέθηκαν στη γειτονιά Αλ-Μαϊσάρ και βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για την απομάκρυνση δύο άλλων κτιρίων στη γειτονιά Αλ-Σαλιχίν.
Ο Ερυθρός Σταυρός ζητά μακροπρόθεσμη λύση στην κρίση
Στο πλαίσιο αυτό, η Ιμάν Τραμπέλσι (Iman Trabelsi), περιφερειακή εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC), κάλεσε «τον κόσμο να προσεγγίσει εκ νέου την ανθρωπιστική κρίση στη Συρία» και ζήτησε «την εξεύρεση ριζοσπαστικών μακροπρόθεσμων λύσεων, ιδίως σε επίπεδο προστασίας και αποκατάστασης υποδομών», σημειώνοντας «την ακρωτηριαστική επίδραση των κυρώσεων» και τον αντίκτυπό τους στους Σύριους πολίτες.
Η Τραμπέλσι είπε στο Sputnik: «Σήμερα βλέπουμε ότι το πιο σημαντικό πράγμα, εκτός από τις άμεσες ανάγκες, όπως φαγητό, νερό, υγεία και διάσωση τραυματιών και νοσοκομείων, είναι ότι οι λύσεις πρέπει να είναι ριζικές».
Και συνέχισε: «Οι ριζικές λύσεις από ανθρωπιστικούς φορείς δεν προκύπτουν αν δεν έχουμε τη δυνατότητα να παρέχουμε άμεση βοήθεια, αλλά έχουμε επίσης τη δυνατότητα και την ικανότητα να παρουσιάσουμε μακροπρόθεσμα έργα, ειδικά στο επίπεδο της προστασίας της βασικής υποδομής ή της αποκατάστασης της βασικής υποδομής».
Η εκπρόσωπος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού επιβεβαίωσε: «Σήμερα, μετά από 12 χρόνια σύγκρουσης, οι Σύριοι δεν χρειάζονται μόνο να τους φέρουμε ένα κουτί με τρόφιμα ή υλικά ραπτικής, χρειάζονται υπονόμους, νερό, ηλεκτρισμό, αποκατάσταση και δρόμους».
«Αν και αυτή η φυσική καταστροφή είναι ένα πολύ θλιβερό γεγονός, είναι μια ευκαιρία για τον κόσμο να αναστρέψει την προσοχή του και να εξετάσει την ανθρωπιστική κρίση στη Συρία», πρόσθεσε η ίδια.
Επεσήμανε επίσης, «αυτό το γεγονός χειροτερεύει τα πράγματα και βλέπουμε ότι οι κυρώσεις επηρεάζουν κυρίως τους Σύριους πολίτες όσον αφορά την αδυναμία τους να έχουν πρόσβαση στις πιο απλές υπηρεσίες, και αυτό ήταν παρόν ακόμη και πριν από τον σεισμό. Σήμερα μιλάμε για μια καταστροφική οικονομική κρίση στη Συρία. Το 90% του πληθυσμού είναι κάτω από το όριο της φτώχειας και βλέπουμε ότι η οικονομική κρίση, εκτός από τις κυρώσεις, έχει δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα στον πληθυσμό, που πληρώνει το τίμημα για αυτό στην καθημερινότητά του».
Η ίδια εξήγησε, «αυτό επηρέασε επίσης την ικανότητα των ακτιβιστών και των ανθρωπιστικών παραγόντων να εκτελούν έργο αρωγής και ανθρωπιστικής βοήθειας με τον απαιτούμενο τρόπο. Για παράδειγμα, στο Χαλέπι, μεταξύ των πραγμάτων που μας εμποδίζουν σε μεγάλο βαθμό να πραγματοποιήσουμε έργα αποκατάστασης στους τομείς του νερού και των υπηρεσιών είναι η αδυναμία μας να φέρουμε τα βασικά υλικά που απαιτούνται για την αποκατάσταση των δομών (λόγω των κυρώσεων)».
Γκουτέρες: Όλες οι κυρώσεις απορρίπτονται μετά τον σεισμό
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών ζήτησε την άρση των κυρώσεων στη Συρία, ειδικά μετά τον καταστροφικό σεισμό που την έπληξε και οδήγησε σε έναν τραγικό απολογισμό που ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί.
Ο Αντόνιο Γκουτέρες είπε σε δημοσιογράφους στα κεντρικά γραφεία των Ηνωμένων Εθνών ότι «η βοήθεια έχει εισέλθει στη Συρία από όλα τα περάσματα και τα αεροδρόμια και δεν επιτρέπεται πλέον να επιβάλλονται κυρώσεις σε αυτή την περίπτωση».
Ο Γκουτέρες κατέστησε σαφές ότι «σε αυτές τις συνθήκες, όλοι πρέπει να είναι πολύ ειλικρινείς και κυρώσεις δεν πρέπει να παρεμβαίνουν στην παροχή ανακούφισης στον πληθυσμό στη Συρία».
Ο Γκουτέρες τόνισε «την ανάγκη να μην πολιτικοποιηθούν οι προσπάθειες παροχής βοήθειας», σημειώνοντας ότι «η Συρία και η Τουρκία ήταν από τις πιο γενναιόδωρες χώρες που φιλοξενούν πρόσφυγες από γειτονικές χώρες».
Ο Γκουτέρες τόνισε ότι «η μεταφορά της βοήθειας και του έργου ανακούφισης είναι πολύ σημαντική σε αυτή την περίσταση, είτε διασχίζει γραμμές είτε διασυνοριακά».
Αυτό έρχεται καθώς η Συριακή Λαϊκή Συνέλευση κάλεσε τη διεθνή κοινότητα «να άρει άμεσα και επειγόντως την άδικη πολιορκία και τα μονομερή καταναγκαστικά μέτρα που επιβλήθηκαν στον συριακό λαό».
Η Συριακή Λαϊκή Συνέλευση κάλεσε «τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να τηρήσουν το καταστατικό και τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών και να ασκήσουν κάθε μορφή πίεσης στις κυβερνήσεις των χωρών που επιβάλλουν και συμβάλλουν στην επιβολή της πολιορκίας και άδικα μέτρα για τον συριακό λαό».