Συγκλονιστικές εικόνες στο Adıyaman. Πολίτες που έχασαν τους συγγενείς τους στο σεισμό αντέδρασαν στον περιφερειάρχη γιατί δεν ήρθε βοήθεια. Ενώ φάνηκε ότι ελήφθησαν μέτρα ασφαλείας σύμφωνα με τον κυβερνήτη, ότι οι σεισμόπληκτοι αντέδρασαν σκληρά στον κυβερνήτη Mahmut Çuhadar για την βοήθεια η οποία τελικά δεν ήρθε από πουθενά.
Τα φράγματα στο στόχαστρο του Εγκέλαδου
Εκτός όλων των άλλων τεραστίων προβλημάτων που κτύπησαν την Τουρκία στην περιοχή όπου κατοικούν 12 εκατομμύρια πολίτες, προστέθηκε και αυτό της αντοχής των Φραγμάτων της χώρας.
Ο Πρόεδρος του τουρκικού επιμελητηρίου ηλεκτρολόγων Μηχανικών Mahir Ulutaş, δηλώνοντας ότι δεν υπήρξε πρόβλημα ηλεκτροδότησης στην περιοχή του σεισμού, επέστησε την προσοχή στα φράγματα.
Όλα τα φράγματα πρέπει να ελεγχθούν
Ο σεισμός 7,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε στην περιοχή Pazarcık της Γερμανικείας (Kahramanmaraş) και έπληξε πολλές πόλεις έφερε τα φράγματα στην ημερήσια διάταξη. Μιλώντας σε τουρκική εφημερίδα SÖZCÜ, ο Πρόεδρος του επιμελητηρίου της χώρας Mahir Ulutaş, ανέφερε ότι δεν έλαβε καμία πληροφορία σχετικά με το πρόβλημα της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή.
«Δεν υπάρχει πρόβλημα ηλεκτροδότησης στην περιοχή προς το παρόν. Γίνονται περικοπές φυσικού αερίου. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα όσον αφορά τη θέρμανση.
Σε σεισμογενείς ζώνες γίνονται κατά καιρούς ελεγχόμενες διακοπές ρεύματος. Αυτό είναι φυσιολογικό για την αποφυγή ζημιών. Τα φράγματα όμως πρέπει να ελεγχθούν. Η σεισμική ζώνη είναι η περιοχή όπου βρίσκονται μεγάλα φράγματα όσον αφορά την παροχή ενέργειας.
Δεν υπάρχει πρόβλημα που να μας έχει ανησυχήσει έως τώρα, αλλά ο αντισεισμικός έλεγχος πρέπει να γίνει σε όλα τα φράγματα. Η περιοχή που επλήγη από τον σεισμό είναι μια περιοχή πλούσια σε νερό. Το φράγμα Atatürk βρίσκεται σε αυτή την περιοχή.
Υπάρχουν πολλά μικρά εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής, ειδικά στα Άδανα και στην Αντιόχεια. Όχι μόνο οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί, αλλά και άλλα φράγματα πόσης και άρδευσης πρέπει να ελέγχονται», είπε ο ίδιος.
Υπενθυμίζουμε άρθρο μας από το 2017, στο οποίο βάσει τουρκικών πηγών είχε αναφερθεί ότι σύμφωνα με μελέτες, ενδεχόμενος σεισμός έντασης άνω των 6 Ρίχτερ θα προκαλούσε κατάρρευση του φράγματος και τεράστιες συνέπειες σε Τουρκία και Συρία.
Οι σεισμοί του 2017 στην Τουρκία είχαν προκαλέσει ρήγματα στο μεγαλύτερο φράγμα της χώρας και υπήρχε από τότε μεγάλος κίνδυνος σε νέο μεγάλο σεισμό να καταρρεύσει πλημμυρίζοντας τεράστιες εκτάσεις και οικισμούς. Κάτι τέτοιο προς το παρόν δεν έγινε χθες με το σεισμό 7,8 της κλίμακος Ρίχτερ, αλλά... υπάρχει πάντα το αλλά, σχετικά με τους εκατοντάδες μετασεισμούς που θα συνεχίζονται για 6 μήνες τουλάχιστον.
Υπενθυμίζουμε ότι υπάρχουν 80 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού μέσα στο φράγμα Ατατούρκ. Εφόσον αυτό νερό «ξεφύγει» ο Αρμαγεδδώνας θα λάβει σάρκα και οστά από όπου διέλθει αυτό το νερό. Καθώς το φράγμα Ατατούρκ είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, η ποσότητα του νερού που έχει συσσωρευτεί στην υδρολογική λεκάνη είναι πάρα πολύ μεγάλη.