Ο αιγυπτιακός στρατός ανακοίνωσε ότι διεξήγαγε ναυτικές ασκήσεις με τη Ρωσία στο πλαίσιο ενός περιοδικού προγράμματος κοινών ασκήσεων.
Ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού στρατού, συνταγματάρχης Γκάριμπ Αμπντούλ Χαφίζ, δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ότι το αιγυπτιακό και το ρωσικό ναυτικό διεξήγαγαν κοινή ναυτική άσκηση με την ονομασία «Γέφυρα Φιλίας-5».
Ο Αμπντούλ Χαφίζ πρόσθεσε: «Αυτές οι ασκήσεις, οι οποίες διεξάγοντα από το αιγυπτιακό και το ρωσικό ναυτικό στα περιφερειακά ύδατα της Αιγύπτου, έλαβαν τέλος».
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού στρατού δεν κατονόμασε την ώρα έναρξης αυτών των ασκήσεων και τον αριθμό του στρατιωτικού προσωπικού που συμμετέχει σε αυτές.
Είπε επίσης ότι αυτές οι ναυτικές ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο ενός προγράμματος κοινών ασκήσεων, οι οποίες διεξάγονται περιοδικά από τις ένοπλες δυνάμεις της Αιγύπτου με σκοπό την κοινή στρατιωτική επικοινωνία και την ανταλλαγή εμπειριών με τους ομολόγους τους σε όλο τον κόσμο.
Εν τω μεταξύ, δεν ελήφθησαν λεπτομέρειες σχετικά με αυτές τις στρατιωτικές ασκήσεις από τη Ρωσία.
Οι ασκήσεις της Γέφυρας Φιλίας ξεκίνησαν το 2015 μεταξύ Μόσχας και Καΐρου στα χωρικά ύδατα της Αιγύπτου.
Το δεύτερο στάδιο των ασκήσεων πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2019 και το τρίτο τον Νοέμβριο του 2020 στο Νοβοροσίσκ και στη ναυτική περιοχή του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.
Η τέταρτη φάση της άσκησης της Γέφυρας Φιλίας πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 στα περιφερειακά ύδατα της Αιγύπτου.
Έτσι λοιπόν Μόσχα και Κάιρο στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα. Μπορεί Ερντογάν και Πούτιν να τα βρίσκουν σε μία σειρά θεμάτων, όμως στο ζήτημα της Λιβύης υπάρχουν διαφορές. Η Μόσχα στηρίζει τον Χαφτάρ, ενώ έχει στείλει και 800 άτομα της περίφημης ομάδας Wagner στο πλευρό του LNA.
Τα αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στο Λιβυκό πέλαγος ζαλίζουν και κανείς από τις μεγάλες δυνάμεις δεν θα άφηνε τον Ερντογάν να κάνει μόνος του παιχνίδι.
Η ναυτική στρατιωτική άσκηση μεταξύ Ρώσων και Αιγυπτίων θεωρείται σοβαρή αφού συμμετείχαν ρωσικές μονάδες επιφανείας από την Ταρτούς και τμήματα των ειδικών ναυτικών δυνάμεων.
Η Τουρκία, που θέλει να αποκτήσει δυνατότητες να ασκεί επιρροή στη Μέση Ανατολή, έχει κατασκευάσει στρατιωτικές βάσεις στο Κατάρ, τη Σομαλία και είχε συμφωνήσει για βάση με τον Μπεσίρ στο Σουδάν, θέλοντας να περικυκλώσει την Αίγυπτο.
Η Αίγυπτος, μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές δυνάμεις της Α.Μεσογείου, γνωρίζει επακριβώς τι ετοιμάζει ο Ερντογάν στην Κύπρο και την Α.Μεσόγειο γνωρίζοντας ότι έρχεται η σειρά της και ετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα.
Εδώ και μήνες ο Σίσι προετοιμάζει εντατικά τον αιγυπτιακό στρατό να αντιμετωπίσει την Τουρκία, γνωρίζοντας τα σχέδια του Ερντογάν.