Το IAI Harop είναι ένα από τα drones καμικάζι που ανέπτυξε το Ισραήλ τις τελευταίες δεκαετίες. Το συγκεκριμένο όμως απέκτησε παγκόσμια φήμη μετά την εκτεταμένη εμφάνισή του στις συρράξεις μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν το 2020.
Ποιο Είναι το IAI Harop;
Το Harop λοιπόν είναι ένα περιπλανώμενο πυρομαχικό, ένας τύπος drones που συχνά αποκαλείται και drone καμικάζι. Σχεδιάστηκε μεταξύ 2001 και 2003 από την ισραηλινή Israel Aerospace Industries (IAI), ενώ πρώτη φορά αποκαλύφθηκε δημόσια σε εναέρια επίδειξη στην Ινδία το 2009.
Στην πραγματικότητα αποτελεί μία μεγαλύτερη έκδοση του IAI Harpy, ένα από τα πρώτα περιπλανώμενα πυρομαχικά της ιστορίας, το οποίο αναπτύχθηκε στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Λόγω αυτού και το Harop κάποιες φορές αναφέρεται ως Harpy 2.
Οι Ισραηλινοί το σχεδίασαν κυρίως για αποστολές επιθέσεων, αν και επιδεικνύει επίσης πολύ καλές δυνατότητες κατασκοπείας, παρακολούθησης και αναγνώρισης.
Μπορεί να πετά για 6 ώρες συνεχόμενα σε μέγιστη απόσταση 1.000 χιλιομέτρων, με αποτέλεσμα να μπορεί να διεισδύει βαθιά το εχθρικό έδαφος προς αναζήτηση στόχων ενδιαφέροντος. Το Harop ελέγχεται από το έδαφος, ενώ ο ανιχνευτής ραντάρ του του επιτρέπει να κινείται αυτόματα προς στόχους που εκπέμπουν ραδιοσυχνότητες.
Οι στόχοι που δεν εκπέμπουν ραδιοσυχνότητες, ανιχνεύονται από τους ηλεκτροπτικούς αισθητήρες του drone. Διαθέτει συγκεκριμένα έναν αισθητήρα FLIR και μία κάμερα κάλυψης 360 μοιρών, τοποθετημένη κάτω από την "μύτη" του.
Το drone μπορεί να φτάσει μέγιστη ταχύτητα 400 χλμ/ώρα και να πετάξει σε μέγιστο υψόμετρο 4,5 χιλιομέτρων.
Πώς Χρησιμοποιήθηκε στις Συρράξεις του 2020;
Το συγκεκριμένο περιπλανώμενο πυρομαχικό έχει αποδείξει την αξία του στην μάχη. Έγινε παγκόσμια γνωστό κατά τις συρράξεις του 2020 μεταξύ της Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, με την δεύτερη χώρα να χρησιμοποιεί εκτενώς αυτά τα drones με αναφερόμενα καλά αποτελέσματα.
Αρκετά αρμένικα λεωφορεία με στρατιώτες και κέντρα διοίκησης καταστράφηκαν από αυτά τα drones. Επίσης, οι Ισραηλινοί κατάφεραν να καταστρέψουν ένα αντιαεροπορικό οπλικό/πυραυλικό σύστημα Pantsir των Σύριων το 2018 με ένα Harop. Τέλος, και το Μαρόκο χρησιμοποιεί τα drones καμικάζι του Ισραήλ εναντίον του μετώπου Πολισάριο στην Δυτική Σαχάρα.
Κλείνοντας, ένα από τα σημαντικότερα μειονεκτήματα του drone δεν είναι παρά η τιμή του. Σύμφωνα με αναφορές, το 2009 η Ινδία υπέγραψε συμφωνία για την απόκτηση "έως και 10 drones" αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Αν και δεν γνωρίζουμε όλες τις λεπτομέρειες, το κόστος 10 εκατομμυρίων ανά μονάδα είναι εντυπωσιακά υπέρογκο.