Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Σκιά ρίχνει στις σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ η πρόσφατη υπογραφή συνεργασίας ΜΙΤ-Μοσάντ- Οι κινήσεις της Αθήνας προς Νετανιάχου

"Το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ καθησυχάζει Ελλάδα και Κύπρο για τριμερή συμμαχία", είναι ο τίτλος άρθρου Διεθνούς ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Τρεις εβδομάδες μετά την επίσημη επίσκεψή του στην Τουρκία, ο υπουργός Άμυνας Benny Gantz επισκέπτεται την Ελλάδα σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους ομολόγους του ότι η προσέγγιση με την Άγκυρα δεν θα γίνει εις βάρος της τριμερούς εταιρικής σχέσης, μεταξύ Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας Benny Gantz συναντήθηκε  στην Αθήνα με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, τρεις εβδομάδες μετά την επίσκεψη στην Τουρκία και τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επωφελούμενος της ευκαιρίας για να καταδικάσει τις δραστηριότητες του Ιράν και να προσφέρει τη βοήθεια του Ισραήλ για την εκτόνωση της τρέχουσας διαμάχης μεταξύ Τουρκίας-Ελλάδας.

«Η ιρανική επιθετικότητα συνεχίζει να αποτελεί μεγάλη απειλή για την περιοχή και τον κόσμο», είπε ο Γκαντς σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον οικοδεσπότη του. «Βλέπουμε την εμπλοκή του Ιράν στον πόλεμο στην Ουκρανία. Tο Συμβούλιο Aσφαλείας του ΟΗΕ ψήφισε και πάλι απόψε επιβεβαιώνοντας ότι το Ιράν συνεχίζει να αναπτύσσει το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Βλέπουμε την υποστήριξή του στην τρομοκρατία και τους πληρεξουσίους της στη Συρία, τον Λίβανο, τη Γάζα και επίσης στη Δυτική Όχθη, και μόλις αυτή την εβδομάδα ένα ιρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος χτύπησε ένα πολιτικό πλοίο. Αυτό είναι άλλο ένα σημάδι της ανάγκης να σταματήσει η εξάπλωση της ιρανικής επιρροής στην περιοχή και τον κόσμο  και την επιρροή του στις θυγατρικές του. Αυτό κάνουμε μέσω της ομπρέλας της CENTCOM στην περιοχή».

Το Ισραήλ έχει δημιουργήσει μια ισχυρή εταιρική σχέση με την Ελλάδα και την Κύπρο την τελευταία δεκαετία, ειδικά στο πλαίσιο της επιδείνωσης των σχέσεών του με την Τουρκία.

Οι ευρέως φάσματος σχέσεις ασφαλείας περιλαμβάνουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, συνεργασία στον τομέα πληροφοριών και σε  πολλούς άλλους

Ο απερχόμενος υπουργός πέρασε τις τελευταίες του ημέρες στην εξουσία προσπαθώντας να σταθεροποιήσει τους περιφερειακούς δεσμούς του Ισραήλ, προκειμένου να δώσει χρόνο στον διάδοχό του να επιταχύνει τα σχετικά ζητήματα.

Η σύντομη επίσκεψη του Gantz στην Ελλάδα θα πρέπει επίσης να εξεταστεί στο πλαίσιο της ισραηλινής προσέγγισης με την Τουρκία τον περασμένο χρόνο, η οποία έχει προκαλέσει ανησυχίες στην Αθήνα για τον αντίκτυπό της στη συμμαχία της με το Ισραήλ.

Ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν σπεύσει να καθησυχάσουν τους Έλληνες ότι οι αποκατασταθείσες σχέσεις με την Άγκυρα θα είναι μετρημένες και περιορισμένες σε έκταση και δεν θα αποβούν εις βάρος της ελληνικής συμμαχίας με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο Gantz και οι αξιωματούχοι που ταξίδεψαν μαζί του στην Τουρκία τον περασμένο μήνα μετέφεραν ένα παρόμοιο μήνυμα στους οικοδεσπότες τους εκεί, προσφέροντας τη βοήθεια του Ισραήλ για την εκτόνωση της παρατεταμένης διαμάχης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Στην Αθήνα , ο Gantz είπε στον Έλληνα ομόλογό του ότι το Ισραήλ «θα πρέπει να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τους δεσμούς και τις σχέσεις του για να σχηματίσει γέφυρες για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο».

Στεκόμενος δίπλα στον Παναγιωτόπουλο σε μια επίσκεψη στον μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, ο Gantz τόνισε τη σημασία που αποδίδει το Ισραήλ στους δεσμούς με την Αθήνα. «Το Ισραήλ θεωρεί την Ελλάδα στρατηγικό εταίρο και μαζί με την Κύπρο θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε την τριμερή μας συμμαχία στην ανατολική Μεσόγειο».

Ο Παναγιωτόπουλος, από την πλευρά του, είπε ότι η Ελλάδα είναι «αποφασισμένη να διατηρήσει αυτή την ολοένα αυξανόμενη δυναμική και επίσης να εμπλουτίσει την αμυντική βιομηχανική μας συνεργασία».

Συνοψίζοντας, ο Gantz είπε: "Πρέπει να δράσουμε μαζί απέναντι στις απειλές και επίσης να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας. Έτσι χτίζουμε και επεκτείνουμε την περιφερειακή αρχιτεκτονική κατά της τρομοκρατίας στη Μέση Ανατολή. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο εργαστήκαμε για να επιτύχουμε μια σημαντική συμφωνία στα θαλάσσια σύνορα με τον Λίβανο. Και έτσι μπορούμε να προσπαθήσουμε να εκμεταλλευτούμε τις διασυνδέσεις και τις σχέσεις του Ισραήλ με τις χώρες της περιοχής, ως γέφυρα σταθερότητας και ειρήνης και με τους εταίρους μας στην ανατολική Μεσόγειο"

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Για την επίσκεψη του Ισραηλινού ΥΠΑΜ στην Αθήνα και τις δηλώσεις που έκανε ο Έλληνας ΥΠΑΜ αναφερθήκαμε εκτενώς σε προσφατο άρθρο μας , όπου διπιστώθηκε για μια ακόμη φορά η ταύτιση απόψεων μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας αλλά και το άριστο επίπεδο συνεργασίας των δύο χωρών.

Οι διαβεβαιώσεις του απερχόμενου ΥΠΑΜ του Ισραήλ για την διατήρηση και περαιτέρω επεύξηση των φιλικών δεσμών με την χώρα μας, καθώς και η μη διατάραξη τους λόγω της επαναπροσέγγισης Τέλ Αβίβ-Άγκυρας προκάλεσαν την ικανοποίηση της Αθήνας.

Ωστόσο  παρά τα παραπάνω λεχθέντα από τον Ισραηλινό ΥΠΑΜ, σύμφωνα με άρθρο Διεθνούς ΜΜΕ,   με τίτλο, "Πίσω από τη νέα συμφωνία μεταξύ της MIT της Τουρκίας και της Μοσάντ απερχόμενη Ισραηλινή κυβέρνηση", φαίνεται ότι είχαμε σύναψη συμφωνίας στον τομέα των υπηρεσιών πληροφοριών Ισραήλ-Τουρκίας.

"Καθώς οι διπλωματικές σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας έχουν πλέον αποκατασταθεί πλήρως, μια συμφιλίωση σχετικά με την ανταλλαγή πληροφοριών φαίνεται να έχει επίσης επισφραγιστεί. Οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών  ΜΙΤ και η Μοσάντ υπέγραψαν πρόσφατα διακριτικά μια συμφωνία με στόχο να επιτρέψει στο Τελ Αβίβ να εντοπίσει ιρανικούς πυρήνες στην Τουρκία"

Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η παραπάνω συμφωνία κάθε άλλο παρά ευχάριστη είναι για την Ελλάδα, αφού θα πρέπει να θεωρείται ως δεδομένο ότι η Τουρκία προσφέροντας στο Ισραήλ τη δυνατότητα εντοπισμού Ιρανικών πυρήνων στο έδαφός της πως θα ζητήσει ανταλλάγματα...

Συνεπώς δεν ήταν τόσο επιδερμική η προσέγγιση Ισραήλ-Τουρκίας, όπως επιχείρησε να πείσει ο απερχόμενος Ισραηλινός ΥΠΑΜ τον Έλληνα ομόλογό του..

Ωστόσο η  νέα κυβέρνηση Νετανιάχου στο Ισραήλ  θεωρείται πως  θα περιορίσει δραστικά τις τουρκικές αυθαιρεσίες και λεονταρισμούς, αφού είναι γνωστό ότι αυτός αφενός είναι πολέμιος του Ερντογάν, ενώ θα επαναξιολογηθεί η προσέγγιση Τουρκίας-Ισραήλ που επιχειρήθηκε  τελευταία από την απερχόμενη Ισραηλινή κυβέρνηση.

Κλείνοντας εισηγούμαστε όπως  η Ελλάδα προβεί άμεσα στην υπογραφή αμυντικού συμφώνου με το Ισραήλ, παρόμοιο με εκείνου της Γαλλίας, περί κοινής άμυνας εφόσον μια εκ των δύο χωρών δεχθεί επίθεση από τρίτη χώρα, ενοποιώντας παράλληλα την αντιαεροπορική της άμυνα με εκείνη του Ισραήλ και παρέχοντας το ανάλογο στρατηγικό βάθος σε αυτό  μέσω του Λιβυκού πελάγους, της Ρόδου, της Κρήτης και της νότιας Πελοπονήσου για "φιλοξενία " Ισραηλινών μαχητικών αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων σε περίπτωση που αυτό ήθελε απαιτηθεί, με ανάλογη "φιλοξενία" Ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων σε Ισσραηλινές βάσεις.

Με τον τρόπο αυτό το μακρύ χέρι της Πολεμικής μας αεροπορίας θα δύναται να πλήξει την Τουρκία σε περίπτωση στρατιωτικής σύρραξης από την κατεύθυνση Ισραήλ-Κύπρου, με πολύ θετικές συνέπειες για εμάς.

Με τα παραπάνω θα έρθει πολύ κοντά στο Ισραήλ, αποκόπτοντας τελείως την "Γαλάζια Πατρίδα" και θέτοντας σε αχρηστία το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο στην πράξη.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ