Μέση Ανατολή

Λιβανέζος πολίτης κοντά στη Χεζμπολάχ παραδέχεται ότι κατασκοπεύει υπέρ του Ισραήλ

Ένας Λιβανέζος πολίτης του οποίου η οικογένεια έχει στενές σχέσεις με τη Χεζμπολάχ παραδόθηκε και παραδέχτηκε ότι συνεργάστηκε με το Ισραήλ, ανέφερε την Τετάρτη η λιβανική εφημερίδα Al-Akhbar.

Ο πολίτης, ένας 21χρονος από το Αλ-Ασίρα στην περιοχή Μπααλμπέκ, είπε ότι είχε επικοινωνήσει με το Ισραήλ μέσω μιας εφαρμογής που δόθηκε από έναν ισραηλινό χειριστή και αποφάσισε να παραδοθεί αφού «ξύπνησε η συνείδησή του», σύμφωνα με το δημοσίευμα. Ο νεαρός εργαζόταν με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες από το 2018 για να παρέχει τις προσωπικές πληροφορίες και τους αριθμούς τηλεφώνου των μελών της Χεζμπολάχ.

Ο πολίτης ήρθε σε επαφή με τις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών μέσω μιας ιστοσελίδας που δημιούργησαν οι ισραηλινές αρχές για να προσελκύσουν πράκτορες και κατασκόπους, ισχυρίστηκε η Al-Akhbar, με τους ερευνητές να λένε στην εφημερίδα ότι αυτό «έδειξε θράσος που εξέπληξε τους Ισραηλινούς στην προθυμία του να προσφερθεί εθελοντικά για αυτή τη δουλειά, εκτός από την ικανότητά του να χρησιμοποιεί συσκευές και εφαρμογές».

Ο φερόμενος κατάσκοπος «είναι γιος συντηρητικής οικογένειας, είναι οικονομικά άνετος και είναι γνωστός για την ηρεμία του», σύμφωνα με το δημοσίευμα. Στο πλαίσιο των επιχειρήσεων του για την ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών, άνοιξε ένα κατάστημα κινητής τηλεφωνίας και πούλησε συσκευές που λάμβανε μέσω των Ισραηλινών χειριστών του για να κερδίσει χρήματα.

Η Al-Akhbar ανέφερε ότι ο φερόμενος κατάσκοπος μίλησε με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες ενώ χρησιμοποιούσε ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο για να κρύψει τη δραστηριότητά του και ήταν σε θέση να «παρέχει στους χειριστές του τους αριθμούς τηλεφώνου αξιωματούχων του κόμματος και μη κομματικών αξιωματούχων, εκτός από την αποστολή ιδιωτικής τοποθεσίας ορισμένων από αυτά από το τηλέφωνο του πατέρα του, στελέχους του κόμματος».

Ο νεαρός άνδρας είπε στις υπηρεσίες ασφαλείας ότι αποφάσισε να παραδοθεί μετά την ανακάλυψη πολλών άλλων φερόμενων κατασκόπων και λόγω φόβων ότι οι συγγενείς του θα τον βλάψουν εάν μάθαιναν για την υπόθεσή του.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι δυνάμεις Εσωτερικής Ασφάλειας του Λιβάνου και ο μηχανισμός ασφαλείας της Χεζμπολάχ έχουν βρει εκατοντάδες τέτοιους κατασκόπους, πολλοί από τους οποίους δεν γνώριζαν ότι μιλούσαν με ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών.

Ο Λίβανος ισχυρίζεται ότι εξάρθρωσε 17 δίκτυα κατασκοπείας που εργάζονταν για το Ισραήλ

Τον Ιανουάριο, ο υπουργός Εσωτερικών του Λιβάνου Μπασάμ Μαουλάουι (Bassam Mawlawi) ανακοίνωσε ότι 17 δίκτυα κατασκοπείας που εργάζονται για το Ισραήλ εξαρθρώθηκαν πρόσφατα σε όλο τον Λίβανο.

Μια αναφορά του Al-Akhbar εκείνη την εποχή ισχυριζόταν ότι το Τμήμα Πληροφοριών της Διεύθυνσης Δυνάμεων Εσωτερικής Ασφάλειας του Λιβάνου είχε ξεκινήσει μια επιχείρηση τέσσερις εβδομάδες πριν για να εξαρθρώσει τα κατασκοπευτικά δίκτυα ένα προς ένα. Η εφημερίδα πρόσθεσε ότι το παράρτημα προσπαθούσε να κρατήσει κρυφή την επιχείρηση υποστηρίζοντας ότι οι ύποπτοι συνελήφθησαν για απάτη και εγκλήματα ναρκωτικών.

Η Al-Akhbar ισχυρίστηκε ότι «πολύ ευαίσθητες» πληροφορίες έδειξαν ότι, τα τελευταία δύο χρόνια, οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες πέτυχαν τη διεξαγωγή μιας σειράς «αξιοσημείωτων» επιχειρήσεων στον Λίβανο και τη Συρία και πιθανώς και σε άλλες τοποθεσίες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ένας ειδικός αξιωματικός ανέφερε στο Τμήμα Πληροφοριών ότι βρήκε σημάδια εργασίας για μια επιχείρηση, με επακόλουθες εργασίες για την εξεύρεση σύνδεσης με το Ισραήλ. Η πληροφορία ξεκίνησε τη μεγαλύτερη επιχείρηση του κλάδου ποτέ κατά των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, με την υπόθεση να αφορά δεκάδες άτομα που θεωρούνται ύποπτα ότι προμήθευαν το Ισραήλ, άμεσα ή έμμεσα, με ή χωρίς προηγούμενη γνώση, με πληροφορίες σχετικές με τους στόχους του.

Οι κατάσκοποι παρακολουθούσαν όχι μόνο τη Χεζμπολάχ, αλλά και τις παλαιστινιακές φατρίες στον Λίβανο, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς. Το δίκτυο είχε καταφέρει επίσης να διεισδύσει στον ίδιο τον κλάδο πληροφοριών και να έρθει πολύ κοντά στην ηγεσία του, σύμφωνα με την Al-Akhbar. Η έκθεση ισχυρίστηκε επιπλέον ότι ο πυρήνας συνδέθηκε με την έκρηξη αποθήκης όπλων της Χαμάς στον προσφυγικό καταυλισμό Μπουρτζ αλ-Σαμάλι στο νότιο Λίβανο τον Δεκέμβριο.

Η επικοινωνία με τους κατασκόπους έγινε μέσω ιστοσελίδων και κλειστών αιθουσών συνομιλίας, καθώς και τηλεφωνικών κλήσεων μέσω τηλεφωνικών γραμμών του Λιβάνου, σύμφωνα με την έκθεση. Το Τμήμα Πληροφοριών φέρεται να αποκάλυψε ότι το Ισραήλ χρησιμοποιούσε μια νέα μέθοδο λειτουργίας, πραγματοποιώντας το μεγαλύτερο μέρος της στρατολόγησης πρακτόρων μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με κίνητρο πολλών από τους πράκτορες τα χρήματα λόγω της επιδείνωσης της οικονομικής κρίσης στον Λίβανο.

Οι πράκτορες λάμβαναν πληρωμές μέσω εταιρειών μεταφοράς χρημάτων με την πηγή των κεφαλαίων να προέρχονται από τοποθεσίες στη Λατινική Αμερική, την Ανατολική Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία. Οι ύποπτοι προέρχονταν από όλες τις αιρέσεις και μια σειρά εθνικοτήτων, σύμφωνα με την έκθεση, συμπεριλαμβανομένων Σουνιτών, Σιιτών, Δρούζων και Χριστιανών Λιβανέζων, Παλαιστινίων και Σύριων. Τα δίκτυα λειτουργούσαν σε όλο τον Λίβανο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ