Μέση Ανατολή

Δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν την ανάπτυξη ισραηλινού Α/Α συστήματος στα ΗΑΕ

Έχουν εμφανιστεί δορυφορικές εικόνες που δείχνουν ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) έχουν αναπτύξει ισραηλινά συστήματα αεράμυνας Barak, σε ένδειξη εμβάθυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Οι εικόνες δείχνουν ότι η συστοιχία πυραυλικής άμυνας έχει τοποθετηθεί κοντά στην αεροπορική βάση Αλ-Ντάφρα, νότια της πρωτεύουσας Άμπου Ντάμπι.

Νωρίτερα φέτος, το Ισραήλ συμφώνησε να πουλήσει το προηγμένο σύστημα αεράμυνας του στα ΗΑΕ μετά από μήνες διαπραγματεύσεων.

Η συμφωνία θεωρείται σε μεγάλο βαθμό ότι προέκυψε μετά από πολλές επιθέσεις εναντίον των ΗΑΕ από τους αντάρτες Χούτι της Υεμένης τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, χρησιμοποιώντας drones και βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από την Υεμένη. Μία από τις επιθέσεις άφησε πίσω της τρεις νεκρούς, ενώ αρκετές απόπειρες επίθεσης αναχαιτίστηκαν.

Οι επιθέσεις έγιναν ως αντίποινα εναντίον πολλών επιδρομών ενός συνασπισμού υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, που περιλαμβάνει τα ΗΑΕ, που πολεμά τους Χούτι στην Υεμένη.

Μετά τις επιθέσεις των Χούτι, που έθεσαν υπό αμφισβήτηση την εικόνα των ΗΑΕ ως ασφαλούς καταφυγίου στην περιοχή, οι αρχές στο Άμπου Ντάμπι προσέγγισαν αθόρυβα το Ισραήλ για βοήθεια.

Ανησυχίες του Ιράν

Η πώληση του συστήματος εναέριας άμυνας είναι πιθανό να προκαλέσει ανησυχία στο Ιράν, το οποίο υποστηρίζει τους Χούτι και είναι πιθανό να αντιμετωπίζει την αγορά των ΗΑΕ με καχυποψία.

Από την υπογραφή των Συμφωνιών του Αβραάμ το 2020, με τις οποίες οι δύο χώρες εξομάλυναν τις σχέσεις, το Ισραήλ μπόρεσε να ανοίξει πλήρεις διπλωματικούς και εμπορικούς δεσμούς με τα ΗΑΕ.

«Το Ισραήλ προσπαθεί να εμβαθύνει τη σχέση του με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μέσω αυτού του είδους στρατιωτικής βοήθειας», δήλωσε στο Middle East Eye ο Χαμέντ Μουσαβί, επίκουρος καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης.

«Παρόλα αυτά, αυτή η εμβάθυνση των στρατιωτικών δεσμών με το Ισραήλ θα είναι πολύ ανησυχητική στην Τεχεράνη. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ιράν απολαμβάνουν μια καλή οικονομική σχέση και η πολιτική σχέση έχει βελτιωθεί ελαφρώς τον περασμένο χρόνο και αυτού του είδους η ανάπτυξη θα έβλαπτε αυτή τη διαδικασία», είπε ο Μουσαβί.

Νωρίτερα αυτό το έτος, η MEE ανέφερε ότι οι ισραηλινές πηγές ανησυχούσαν για την παροχή στα ΗΑΕ των συστημάτων αεράμυνας τους καθώς επιδιώκουν να διατηρήσουν ένα στρατιωτικό τεχνολογικό πλεονέκτημα στην περιοχή.

Αυτές οι ανησυχίες, ωστόσο, φαίνεται να έχουν ξεπεραστεί, με δορυφορικές εικόνες που δείχνουν δύο πλήρως επιχειρησιακούς εκτοξευτές πυραύλων και ένα σύστημα ραντάρ που έχουν αναπτυχθεί τώρα στα ΗΑΕ, αν και δεν είναι σαφές ποια έκδοση του Barak έχει αναπτυχθεί.

Την περασμένη εβδομάδα, ο ιστότοπος Breaking Defense, επικαλούμενος ισραηλινές πηγές, πρότεινε ότι αναμένονται μεγαλύτερες αμυντικές συμφωνίες αυτού του είδους μεταξύ του Ισραήλ και των ΗΑΕ, με τη Σαουδική Αραβία, η οποία δεν αναγνωρίζει το Ισραήλ, επίσης να έχει εκφράσει ενδιαφέρον.

«Αναμενόμενη» συνεργασία

Τον Φεβρουάριο, Ισραηλινοί διπλωμάτες και αξιωματούχοι ασφαλείας είπαν στο MEE ότι, μαζί με τους ομολόγους τους από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και τη Σαουδική Αραβία, συμμετέχουν σε συνομιλίες για την εγκατάσταση ενός κοινού προγράμματος αεράμυνας για την προστασία τους από την απειλή των drones.

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν την υποστήριξή τους και την ενθάρρυνσή τους για την πρωτοβουλία, την οποία βλέπουν ως μια συντονισμένη προσπάθεια για την αντιμετώπιση του Ιράν και των πληρεξουσίων του στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα των Χούτι.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές πού βρίσκεται η πρωτοβουλία αυτή τη στιγμή, μετά από μια μεγάλη διαμάχη μεταξύ Ουάσιγκτον και Ριάντ σχετικά με τα σχέδια της Σαουδικής Αραβίας για αύξηση των τιμών του πετρελαίου νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Ο Χαμιντρέζα Αζίζι (Hamidreza Azizi), ειδικός σε θέματα γεωπολιτικής και ασφάλειας στη Μέση Ανατολή στο Γερμανικό Ινστιτούτο Διεθνών και Υποθέσεων Ασφάλειας, είπε στο MEE ότι, παρά τη διαμάχη μεταξύ Ριάντ και Ουάσιγκτον: «Νομίζω ότι αυτού του είδους η συνεργασία [μεταξύ των ΗΑΕ και του Ισραήλ] ήταν αρκετά αναμενόμενη».

Στο πλαίσιο των προτάσεων για ένα ενιαίο περιφερειακό σύστημα αεράμυνας, αυτές οι «πρόσφατες εξελίξεις, όταν εξεταστούν σε αυτό το πλαίσιο, έχουν περισσότερο νόημα. Αυτό σημαίνει επίσης ότι, για τους Ιρανούς, ήταν αρκετά αναμενόμενο».

«Η ιρανική κυβέρνηση παρακολουθεί την αυξανόμενη συνεργασία μεταξύ του Ισραήλ και των χωρών του ΣΣΚ [Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου] γενικά, ειδικά των ΗΑΕ και του Μπαχρέιν ως οι δύο υπογράφοντες τις Συμφωνίες του Αβραάμ», πρόσθεσε ο Αζίζι.

Τα επιθετικά όπλα

Ο Αζίζι πιστεύει ότι η κατάρρευση των σχέσεων μεταξύ των έξι χωρών του ΣΣΚ και του Ιράν, μαζί με τις ενέργειες των Χούτι, έχουν δημιουργήσει μια ευκαιρία στο Ισραήλ να εμβαθύνει τους δεσμούς του στην περιοχή.

«Είναι πολύ ενδεικτικό ότι η ιρανική στρατηγική της χρήσης στρατιωτικών απειλών για τον περιορισμό των ΗΑΕ και πιθανώς να αλλάξει την πορεία του πολέμου στην Υεμένη, δεν ήταν τόσο επιτυχημένη», είπε.

«Εάν το Ιράν δεν προχωρήσει σε ορισμένες σημαντικές αναθεωρήσεις στη στρατηγική του για το ΣΣΚ και προς τον ουσιαστικό διάλογο, τότε αυτού του είδους η δράση και η αντίδραση θα συνεχιστεί».

Ωστόσο, παρά τους αυξανόμενους δεσμούς μεταξύ του Ισραήλ και των ΗΑΕ, ο Αζίζι προειδοποίησε ότι η τελευταία ανάπτυξη των συστημάτων αεράμυνας είναι απίθανο να «αλλάξει το παιχνίδι» για τους Ιρανούς.

Παρά την ταχύτητα με την οποία και οι δύο πλευρές έχουν βελτιώσει τους δεσμούς τους, «υπάρχει ακόμη έλλειμμα εμπιστοσύνης» μεταξύ του Ισραήλ και των αραβικών χωρών, είπε ο Αζίζι, κάτι που, πρόσθεσε, θα χρειαστεί περισσότερα από δύο χρόνια για να ξεπεραστεί.

«Δεν περιμένω από το Ισραήλ στο άμεσο μέλλον να παρέχει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ή σε οποιαδήποτε άλλη αραβική χώρα προηγμένες επιθετικές δυνατότητες για τον απλό λόγο ότι το Ισραήλ δεν θέλει να χάσει το στρατιωτικό πλεονέκτημα στην περιοχή που απολαμβάνει εδώ και δεκαετίες», κατέληξε ο Αζίζι.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ