Τα αεροσκάφη της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας που δραστηριοποιούνται στον ουρανό της Συρίας για σχεδόν μια δεκαετία, απουσιάζουν μυστηριωδώς για πάνω από ένα μήνα. Το Ισραήλ έχει κατηγορηθεί ότι πραγματοποίησε εκατοντάδες πλήγματα με στόχο την ιρανική στρατιωτική υποδομή στη Συρία, δεκάδες από αυτά μόνο τον περασμένο χρόνο.
Σύμφωνα με τη Jerusalem Post, σε μια προσπάθεια να ματαιώσει τις φιλοδοξίες της Τεχεράνης για περιφερειακή ηγεμονία και να αποτρέψει το λαθρεμπόριο προηγμένων όπλων στη Χεζμπολάχ στο Λίβανο από το Ιράν, το Ισραήλ διεξάγει την εκστρατεία του μεταξύ των πολέμων (γνωστή ως MABAM στα εβραϊκά) για σχεδόν μια δεκαετία.
Το Ιράν ήταν ένας από τους κύριους συμμάχους του συριακού καθεστώτος στον πόλεμο που έχει ρημάξει τη Συρία από το 2011, στέλνοντας χιλιάδες μαχητές πολιτοφυλακής και εξοπλισμό στη κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα.
Η IAF φέρεται να έχει πλήξει στόχους σε ολόκληρη τη Συρία και σύμφωνα με συριακά μέσα ενημέρωσης, πιο πρόσφατα συριακά αεροδρόμια, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών αεροδρομίων του Χαλεπίου και της Δαμασκού.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα ξένων μέσων ενημέρωσης, τον Σεπτέμβριο και τα δύο αεροδρόμια χτυπήθηκαν επανειλημμένα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ιρανικά αεροπλάνα που φέρεται ότι μετέφεραν φορτίο που προοριζόταν για τη λιβανική τρομοκρατική ομάδα.
Από το χτύπημα στις 17 Σεπτεμβρίου που είχε στόχο το Διεθνές Αεροδρόμιο της Δαμασκού που σκότωσε πέντε Σύρους στρατιώτες, δεν υπάρχουν αναφορές για ισραηλινά πλήγματα.
Ένταση εκτός Μέσης Ανατολής
Η έλλειψη αεροπορικών επιδρομών στη Συρία έρχεται καθώς οι εντάσεις συνεχίζουν να αυξάνονται μεταξύ του Ισραήλ και της Ρωσίας, η οποία παραμένει στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα.
Το IDF είπε από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία ότι μελετά και τους δύο παίκτες, προκειμένου να πάρει μαθήματα που θα μπορούσαν να αφορούν τις δικές του επιχειρήσεις και το ανθρώπινο δυναμικό. Και παρόλο που η Ρωσία είχε μεγάλη επιτυχία στη Συρία, όπου μπόρεσε να κρατήσει τον Μπασάρ αλ Άσαντ στην εξουσία με σφοδρούς βομβαρδισμούς, η Μόσχα δεν έχει δει ακόμη καμία πραγματική επιτυχία στον πόλεμο της στην Ουκρανία.
Η Ρωσία πλήττεται στην Ουκρανία, η οποία υποστηρίζεται από τα δυτικά έθνη τόσο σε κονδύλια όσο και σε όπλα. Εξαιτίας αυτού, η Μόσχα έχει στραφεί στο Ιράν για να του προμηθεύσει drones όπως το Shahed-131 και το Shahed 136 καθώς και πιθανώς βαλλιστικούς πυραύλους.
Μετά τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών από τη Ρωσία για στόχο μη στρατιωτικών υποδομών, το Ισραήλ πιέστηκε από την Ουκρανία να του παράσχει οπλικά συστήματα ή συστήματα αεράμυνας. Η Ιερουσαλήμ, ωστόσο, συνεχίζει να αρνείται να προμηθεύσει στο Κίεβο αυτά τα συστήματα από την ανησυχία ότι θα μπορούσε να επηρεάσει τον μηχανισμό αποσύγκρουσης με τη Μόσχα.
Οι δύο στρατοί διαθέτουν μηχανισμό αποσύγκρουσης για να αποτρέψουν περιττές τριβές κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων της IAF και ενώ αξιωματούχοι πληροφοριών είπαν πρόσφατα στην The Jerusalem Post ότι ο μηχανισμός αποσύγκρουσης μεταξύ των δύο χωρών συνεχίζει να λειτουργεί, είναι πιθανό το Ισραήλ να έχει παρατηρήσει μια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο η Ρωσία έχει αναπτύξει τις δυνάμεις και την αεράμυνα της στη Συρία;
Στα τέλη Αυγούστου, η Ρωσία μετέφερε αθόρυβα μια από τις αντιπυραυλικές της συστοιχίες S-300 από το Μαϊσάφ-μια περιοχή που χτυπήθηκε επανειλημμένα από την IAF- σε ένα ρωσικό λιμάνι κοντά στην Κριμαία, πιθανόν να βοηθήσει στον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία. Ενώ ο ισραηλινός στρατός σπάνια σχολιάζει τα χτυπήματα του MABAM, αξιωματούχοι ασφαλείας τόνισαν ότι θα συνεχιστεί όσο χρειαστεί.
Στα τέλη Σεπτεμβρίου, μέρες μετά τις αεροπορικές επιδρομές στα αεροδρόμια, μια τεράστια έκρηξη έπληξε δύο αποθήκες πυρομαχικών και όπλων που ανήκουν σε ιρανικές πολιτοφυλακές σε ένα χωριό στην ανατολική συριακή επαρχία Χομς. Από την έκρηξη δεν υπήρξαν θύματα, ενώ η αιτία της έκρηξης παραμένει άγνωστη. Το Ιράν έχει χρησιμοποιήσει διάφορους διαφορετικούς τρόπους για να φέρει τις πλατφόρμες του στη Συρία από ξηρά, αέρα και θάλασσα. Το Ισραήλ, με τη σειρά του, έχει επίσης χρησιμοποιήσει διάφορα διαφορετικά μέσα για να καταστρέψει αυτές τις πλατφόρμες.
Ενώ οι αεροπορικές επιδρομές έχουν δυνατό αποτύπωμα, το Ισραήλ πραγματοποιεί επίσης διάφορους άλλους τύπους επιχειρήσεων MABAM, ανάλογα με το ποιος αποφασίστηκε να είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος καταστροφής ενός στόχου. Θα μπορούσε κάλλιστα το Ισραήλ να συνέχισε τον πόλεμο στη γκρίζα ζώνη εναντίον του Ιράν και της Χεζμπολάχ στη Συρία, αλλά πολύ πιο κάτω από τα ραντάρ. Μέχρι να έρθει ο σωστός στόχος, φυσικά.