Μέση Ανατολή

Το Ισραήλ προωθεί την ελεγχόμενη από το ίδιο πυρηνικοποίηση των φίλων χωρών του στον κόλπο κατά του Ιράν

"Το Ισραήλ μπορεί να μοιραστεί πυρηνική τεχνολογία με τα κράτη της Συμφωνίας του Αβραάμ δηλώνει ο Ισραηλινός επικεφαλής πυρηνικής ενέργειας", είναι ο τίτλος άρθρου έγκριτου Ισραηλινού ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Η απόκτηση πυρηνικών από το Ιράν δεν είναι μια επιλογή που μπορεί να ανεχθεί ο κόσμος" , δηλώνει οMoshe Edri

Το Ισραήλ μπορεί να μοιραστεί πτυχές της πυρηνικής τεχνολογίας και γνώσης του με χώρες που αποτελούν μέρος των Συμφωνιών του Αβραάμ, δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας του Ισραήλ Μοσέ Έντρι σε ομιλία του στον ΔΟΑΕ στη Βιέννη.

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι το νέο πνεύμα στην περιοχή μας, όπως καταδεικνύεται στις «Συμφωνίες του Αβραάμ», θα σηματοδοτήσει μια πορεία για ουσιαστικό άμεσο διάλογο στην περιοχή μας, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών φόρουμ», είπε.

«Η τεχνολογία αιχμής του Ισραήλ μας παρέχει σημαντικά επίπεδα γνώσης και ικανοτήτων, τις οποίες είμαστε έτοιμοι να μοιραστούμε με άλλους, φυσικά υπό την ομπρέλα του ΔΟΑΕ».

«Η τεχνολογία αιχμής του Ισραήλ, μας παρέχει σημαντικά επίπεδα γνώσης και ικανοτήτων, τις οποίες είμαστε έτοιμοι να μοιραστούμε με άλλους, φυσικά υπό την ομπρέλα του ΔΟΑΕ».

Μεταβαίνοντας στο Ιράν, ο επικεφαλής της ατομικής ενέργειας είπε: «Μία χώρα είναι ο κύριος παράγοντας στην αστάθεια της περιοχής. Είναι πλέον σαφές ότι το Ιράν διεξήγαγε ένα στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα, αποκτώντας τεχνολογία και γνώση με στόχο την παραγωγή στοιχείων για  πυρηνικά όπλα. Αυτές οι δραστηριότητες πραγματοποιήθηκαν σε πολλές αδήλωτες τοποθεσίες, χρησιμοποιώντας διάφορα πυρηνικά υλικά».

Περαιτέρω, είπε ότι, «από αυτή την άποψη, το ιρανικό πρόγραμμα πυρηνικών όπλων βρίσκεται υπό έρευνα της Υπηρεσίας για πολλά χρόνια. Το Ιράν αποτυγχάνει συνεχώς να παρέχει αξιόπιστες εξηγήσεις ή διευκρινίσεις σχετικά με τη φύση αυτών των προηγούμενων δραστηριοτήτων και συνεχίζει να εξαπατά τον οργανισμό και τη διεθνή κοινότητα σχετικά με τις μυστικές πυρηνικές του δραστηριότητες».

Τι άλλο είπε ο Έντρι;

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο ψήφισμα του Συμβουλίου των Διοικητών του Ιουνίου «που καταδικάζει την έλλειψη συνεργασίας του Ιράν με τον οργανισμό και τις αυξανόμενες διεθνείς ανησυχίες σχετικά με την κακή συμπεριφορά του».

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι «το Ιράν συνεχίζει να αναπτύσσει και  να δοκιμάζει βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, κατά άμεση παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και υποστηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Για το  Ιράν, η απόκτηση πυρηνικών όπλων, δεν είναι μια επιλογή που το Ισραήλ, ούτε ο κόσμος, μπορεί να ανεχθεί».

Επιπλέον, συνέδεσε τη συζήτηση ορισμένων ιρανικών απειλών με ζητήματα πυρηνικής ασφάλειας που έχουν τραβήξει την παγκόσμια προσοχή στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή.

Η συζήτηση για την πυρηνική ασφάλεια είναι ιδιαίτερα σημαντική σήμερα υπό το φως των πρόσφατων γεγονότων στην Ουκρανία», είπε. «Οι απειλές για την πυρηνική ασφάλειαδεν έχουν σύνορα».

«Δεν πρέπει να αγνοήσουμε τις επαναλαμβανόμενες και σαφείς απειλές για επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ισραήλ από το Ιράν και τους πληρεξουσίους του», είπε. «Πέρυσι, τα πυρηνικά ερευνητικά κέντρα του Ισραήλ έγιναν για άλλη μια φορά άμεσα στόχος».

Σύμφωνα με τον Έντρι, «αυτές οι απειλές απαιτούν από το Ισραήλ να αναλάβει δράση και να συνεχίσει να προστατεύει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του, οι οποίες αναβαθμίζονται και ενισχύονται σύμφωνα με τα Πρότυπα Ασφαλείας του ΔΟΑΕ, προκειμένου να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε επίθεση».

Η κύρια πυρηνική εγκατάσταση του Ισραήλ βρίσκεται στη Ντιμόνα. Σύμφωνα με ξένες πηγές, το εβραϊκό κράτος μπορεί να έχει από 80 έως μερικές εκατοντάδες πυρηνικά όπλα.

Ενώ εξέφρασε την ελπίδα για το μέλλον, ο Έντρι παραπονέθηκε ότι, «Δυστυχώς, η Αραβική Ομάδα συνεχίζει τις ατελείωτες προσπάθειές της, να καταχραστεί αυτό το επαγγελματικό φόρουμ για έναν μόνο λόγο, για να ξεχωρίσει το Ισραήλ».

«Το θέμα της ημερήσιας διάταξης με τίτλο «Ισραηλινές Πυρηνικές Ικανότητες», που τίθεται στην ημερήσια διάταξη κάθε χρόνο, είναι πολιτικά κατευθυνόμενο και έρχεται σε αντίθεση με το Καταστατικό και την εντολή του ΔΟΑΕ. Διαφωνούμε σθεναρά με την ένταξή του στην ημερήσια διάταξη», είπε.

Γενικά, η θέση του Ισραήλ είναι μια πυρηνική ασάφεια, λέγοντας ότι δεν θα είναι η πρώτη που θα εισαγάγει πυρηνικά όπλα στη Μέση Ανατολή, ενώ αναφορές των μέσων ενημέρωσης σχετικά με το οπλοστάσιό του χρησιμοποιούνται για να αποτρέψουν τους αντιπάλους από την πραγματοποίηση επιθέσεων πέρα ​​από ένα συγκεκριμένο όριο κατά του Ισραήλ."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι το Ισραήλ προετοιμάζει την δημιουργία πυρηνικών φόρουμ  διαλόγου με χώρες με τις οποίες έχει συνδεθεί με τις "Συμφωνίες του Αβραάμ", υπό την ομπρέλα του ΔΟΑΕ.

Κοινώς αντιλαμβανόμενο ότι το Ιράν οδεύει προς την κατασκευή πυρηνικού όπλου, το Ισραήλ επιχειρεί να έχει τον έλεγχο των εξελίξεων αναφορικά με την πυρηνικοποίηση των Αραβικών χωρών με τις οποίες έχει ήδη αναπτύξει διπλωματικές σχέσεις έχοντας συμπράξει μαζί τους τις προαναφερθείσες συμφωνίες. 

Με αυτόν τον τρόπο θα έχει μεταξύ αυτού και του Ιράν, δημιουργήσει μια ομπρέλα κρατών με πυρηνική τεχνογνωσία παρεχόμενη από το ίδιο, χωρίς δυνατότητα απεξαρτητοποίησης από τον καθοδηγητικό ρόλο του Ισραήλ.

Σημαντικό ρόλο στο όλο εγχείρημα φαίνεται να διαδραματίζουν οι ΗΠΑ,οι οποίες προωθούν το σχηματισμό του ΝΑΤΟ Μέσης Ανατολής του οποίου το πρώτο βήμα είναι η δημιουργια ενοποιημένης αεράμυνας των κρατών που θα συμμετέχουν ενάντια στο Ιράν.

Σε προγενέστερο άρθρο μας είχαμε αναφερθεί  στο γεγονός ότι η χώρα μας μπορεί να παίξει το ρόλο χώρας γέφυρα ανάμεσα στο  "Ευρωπαϊκό" ΝΑΤΟ  και  στο "ΝΑΤΟ Μ. Ανατολής" , ενοποιώντας την αεράμυνά της με αυτή της Κύπρου και του Ισραήλ σε πρώτο χρόνο και της Αιγύπτου σε δεύτερο χρόνο.

Με αυτόν τον τρόπο θα περιθωριοποιηθεί η Τουρκία από τις εξελίξεις στη Μ.Ανατολή, όντας φίλη της Ρωσίας και του Ιράν, ενώ η  χώρα μας θα παρέχει με το στόλο της νοτίως Κρήτης μαζί μεαυτόν του Ισραήλ, το απαραίτητο στρατηγικό βάθος της ενοποιημένης αεράμυνας από τις ακτές του Ισραήλ μέχρι αυτές της Κρήτης.

Κάτι τέτοιο θα βύθιζε το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο Σάρατζ -Ερντογάν στον βυθό της Μεσογείου μαζί με την "Γαλάζια Πατρίδα" των Τούρκων.

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...