Στις 15 Σεπτεμβρίου, το Παλαιστινιακό Κίνημα Χαμάς ανακοίνωσε την αποκατάσταση των σχέσεων με τη Συρία, δέκα χρόνια μετά το κλείσιμο των γραφείων του στην πρωτεύουσα, Δαμασκό.
Σε ανακοίνωσή του, το κίνημα καταδίκασε τις επανειλημμένες ισραηλινές επιθέσεις στη Συρία, ιδιαίτερα τα πρόσφατα πλήγματα στα αεροδρόμια της Δαμασκού και του Χαλεπίου, και απέρριψε όλες τις προσπάθειες ομαλοποίησης και ενσωμάτωσης του Ισραήλ στις σχέσεις στον ισλαμικό κόσμο.
«Εκτιμούμε την ηγεσία και το λαό της Συρίας για την υποστήριξη του παλαιστινιακού λαού και της δίκαιης υπόθεσης του. Ανυπομονούμε για την ημέρα που η Συρία θα αποκαταστήσει την ηγετική της θέση στην Αραβική και Ισλαμική Ούμα», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Η Χαμάς υποστηρίζει όλες τις ειλικρινείς προσπάθειες που αποσκοπούν στην επίτευξη ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στη Συρία».
Η Χαμάς ζήτησε «να τερματιστούν όλες οι εκδηλώσεις σύγκρουσης στην Ούμμα και να εκπληρωθούν οι συμφιλιώσεις και οι συνεννοήσεις μεταξύ των τμημάτων της και των χωρών της μέσω σοβαρού διαλόγου».
Το κίνημα ολοκλήρωσε τη δήλωσή του τονίζοντας ότι θα προχωρήσει στην απόφασή του να αποκαταστήσει τους δεσμούς με τη Συρία για να «εξυπηρετήσει το συμφέρον της αραβικής και ισλαμικής Ούμμα» και «πάνω απ' όλα την παλαιστινιακή υπόθεση».
Νωρίτερα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «οι επικοινωνίες με τη Συρία βελτιώνονται και βρίσκονται στο δρόμο της επιστροφής για να γίνουν εντελώς αυτό που ήταν πριν», αναφερόμενος σε «αρκετές επισκέψεις ηγετών της Χαμάς στη Συρία».
Η Χαμάς δήλωσε την υποστήριξή της στη συριακή αντιπολίτευση και έκλεισε τα γραφεία της στη Δαμασκό από νωρίς στη συριακή κρίση. Αργότερα, η Δαμασκός κατηγόρησε το κίνημα ότι παρέχει υποστήριξη στους ένοπλους αντάρτες.
Η συζήτηση για μια συμφιλίωση μεταξύ Συρίας και Χαμάς εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο. Τότε, η εφημερίδα Al-Akhbar του Λιβάνου ανέφερε ότι η Χεζμπολάχ και το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν καταβάλλουν προσπάθειες για την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών.
Εκείνη την εποχή, η Hay’at Tahrir al-Sham (HTS), η μεγαλύτερη φατρία που συνδέεται με την Αλ Κάιντα στη Συρία, κάλεσε τη Χαμάς να απόσχει από την αποκατάσταση των σχέσεων με την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Το κίνημα αγνόησε σαφώς την έκκληση.
Η συριακή κυβέρνηση δεν έχει ακόμη σχολιάσει τη δήλωση της Χαμάς. Πριν από το ξέσπασμα του πολέμου στη χώρα, το κίνημα έλαβε τεράστια οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη από τη Δαμασκό.
Αποκαθιστώντας τις σχέσεις με τη Συρία, η Χαμάς πιθανότατα προσπαθεί να ενισχύσει τη στάση της ενάντια στο Ισραήλ. Ταυτόχρονα, η Δαμασκός θα μπορούσε να επωφεληθεί από τις σχέσεις της με την ομάδα, η οποία απολαμβάνει πολύ ισχυρή επιρροή στον ισλαμικό κόσμο. Το κίνημα έχει στενούς δεσμούς με δύο από τους κύριους εχθρούς της Δαμασκού, την Τουρκία και το Κατάρ.