Μέση Ανατολή

Δούναι και λαβείν! Ρωσο-περσικό deal: Έδωσε drone παίρνει Su-35SE από τη Μόσχα

Ο Γενικός Διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας του Ιράν, στρατηγός Χαμίντ Βαχέντι (Hamid Vahedi) επιβεβαίωσε ότι το Ιράν αγοράζει μαχητικά αεροσκάφη Su-35SE από τη Ρωσία, αναφέρει ο αναλυτής Babak Taghvaee. 24 από αυτά προέρχονται από την παραγγελία της Αιγύπτου η οποία πάγωσε λόγω των πιέσεων των ΗΠΑ στο Κάιρο. Η IRIAF χρειάζεται τουλάχιστον 64 αεροσκάφη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η τελική απόφαση για την αγορά μαχητικών Su-35 ανήκει στη Διοίκηση του Ιρανικού Στρατού και στη Διοίκηση του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων, δήλωσε ο Βαχεντί στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων BORNA σε συνέντευξή του την Κυριακή. «Η αγορά του Sukhoi 35 από τη Ρωσία εξετάζεται από την Πολεμική Αεροπορία του Ιράν», δήλωσε ο Βαχεντί.

Τον Αύγουστο του 2022, δυτικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το Ιράν επιδίωκε να ανταλλάξει τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα του με ρωσικά μαχητικά πολλαπλών χρήσεων Su-35 σε μια συμφωνία ανταλλαγής, ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua.

Όπως γράφαμε στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, οι αποστολές drones στη Ρωσία περιελάμβαναν «δύο μοντέλα drones Shahed, το Shahed-129 και το Shahed-191, καθώς και το Mohajer-6». Οι Ρωσικές ένοπλες Δυνάμεις θα ενισχυθούν σημαντικότατα από την προσθήκη των Ιρανικών UAV. Στόχοι τους θα είναι τα ΠΕΠ Himars, άρματα -ΤΟΜΠ-ΤΟΜΑ των Ουκρανών, καθώς επίσης και στόχοι υψηλής προτεραιότητας, αλλά και γέφυρες, αποθήκες πυρομαχικών-τροφίμων-καυσίμων καθώς και Σταθμοί Διοίκησης. 

Τόσο το Ιράν όσο και η Ρωσία βρίσκονται στο στόχαστρο αυστηρών κυρώσεων - το Ιράν μετά την μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία του 2015 μεταξύ της Τεχεράνης και των παγκόσμιων δυνάμεων και της Ρωσίας από τότε που εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Οι δύο χώρες απάντησαν στις κυρώσεις ενισχύοντας τη συνεργασία σε βασικούς τομείς για να βοηθήσουν στη στήριξη των οικονομιών τους. Η Τεχεράνη και η Μόσχα βρίσκονται εδώ και χρόνια σε συνομιλίες για την αγορά αεροσκαφών Sukhoi 30, μια πιθανή συμφωνία που προκάλεσε έντονη επίπληξη από την Ουάσιγκτον. Ωστόσο, ο Βαχεντί είπε την Κυριακή ότι «η αγορά των Sukhoi 30 δεν είναι στην ημερήσια διάταξη». «Ελπίζουμε να αποκτήσουμε στο μέλλον τη λεγόμενη τέταρτη γενιά μαχητικών αεροσκαφών Su-35», πρόσθεσε.

Το 2007, οι δύο χώρες συνήψαν σύμβαση για την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-300, αλλά η Μόσχα ανέστειλε την πώληση το 2010 σε συμμόρφωση με ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών κατά του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Η συμφωνία τέθηκε στο τραπέζι για άλλη μια φορά το 2015, λίγο πριν την υπογραφή της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν με τις παγκόσμιες δυνάμεις. Το υπουργείο Άμυνας του Ιράν επιβεβαίωσε στη συνέχεια τον Μάιο του 2016 ότι η Ισλαμική Δημοκρατία «είχε στην κατοχή του το στρατηγικό σύστημα S-300».

Στις 9 Αυγούστου, η Ρωσία εκτόξευσε σε τροχιά έναν ιρανικό δορυφόρο, με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης να προειδοποιούν ότι η Μόσχα θα μπορούσε να τον χρησιμοποιήσει για να ενισχύσει την επιτήρηση στρατιωτικών στόχων στην Ουκρανία — αναφορές που το Ιράν αργότερα απέρριψε.

Η Ρωσία απαιτεί από το Ιράν να εγκαταλείψει τη Συρία

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία πιέζει για την απόσυρση των ιρανικών στρατιωτικών βάσεων από την κεντρική και δυτική Συρία εν μέσω αύξησης των ισραηλινών επιθέσεων, ανέφερε η εφημερίδα Asharq al-Awsat.

Εικάζεται ότι ο ρωσικός στρατός φοβάται ότι οι εγκαταστάσεις τους θα μπορούσαν να καταστραφούν ως αποτέλεσμα των χτυπημάτων του IDF. Ένας Σύρος αξιωματούχος είπε στην εφημερίδα του Λονδίνου Asharq al-Awsat ότι η Ρωσία είχε προηγουμένως ζητήσει συγκεκριμένα από το Ιράν να εγκαταλείψει βάσεις στην Ταρτούς, όπου βρίσκεται μια σημαντική ρωσική ναυτική βάση, και στην περιοχή Μασιάφ, όπου βρίσκεται ο ρωσικός εξοπλισμός, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς που βρίσκεται σε βάση αεράμυνας της Συρίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ