Το Ιράν παραδέχθηκε ορισμένα από τα βασικά του αιτήματα στις συνομιλίες για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015, φέρνοντας την προοπτική μιας συμφωνίας πιο κοντά, σύμφωνα με υψηλόβαθμο Aμερικανό αξιωματούχο.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η ΕΕ έστειλε στην Τεχεράνη την «τελική» πρότασή της για αποκατάσταση της συμφωνίας, βάσει της οποίας η Τεχεράνη περιορίζει το πυρηνικό της πρόγραμμα με αντάλλαγμα την ελάφρυνση των οικονομικών κυρώσεων.
«[Το Ιράν] επέστρεψε την περασμένη εβδομάδα και ουσιαστικά εγκατέλειψε τις κύριες διακοπές σε μια συμφωνία», είπε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, στο Reuters τη Δευτέρα.
«Πιστεύουμε ότι τελικά πέρασαν τον Ρουβίκωνα και κινήθηκαν προς την πιθανή επιστροφή στη συμφωνία με όρους που μπορεί να αποδεχθεί ο πρόεδρος Μπάιντεν. Αν είμαστε πιο κοντά σήμερα, είναι επειδή το Ιράν έχει προχωρήσει. Παραδέχθηκαν σε θέματα που κράτησαν από την αρχή».
Ο αξιωματούχος είπε ότι το Ιράν απέσυρε τα αιτήματα για άρση της ονομασίας ξένης τρομοκρατικής οργάνωσης του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν (IRGC) και για το κλείσιμο των ερευνών από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (IAEA) για ανεξήγητα ίχνη ουρανίου.
«Το Ιράν θέλει εγγυήσεις ότι η ΔΟΑΕ θα τις κλείσει όλες. Είπαμε ότι δεν θα το δεχτούμε ποτέ», είπε ο αξιωματούχος.
Το 2018, ο τότε Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε την πυρηνική συμφωνία που επιτεύχθηκε από τον προκάτοχό του Μπαράκ Ομπάμα, χαρακτηρίζοντάς τη πολύ ήπια για το Ιράν. Η κυβέρνηση Τραμπ επέβαλε εκ νέου σκληρές κυρώσεις, ωθώντας την Τεχεράνη να παραβιάσει τα όριά της στον εμπλουτισμό ουρανίου.
Τη Δευτέρα, το Ιράν κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «αναβολή» και την ΕΕ για «αδράνεια» στις προσπάθειες αναβίωσης της συμφωνίας.
Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νεντ Πράις, αρνήθηκε τους ισχυρισμούς, δηλώνοντας: «Η ιδέα ότι έχουμε καθυστερήσει αυτή τη διαπραγμάτευση με οποιονδήποτε τρόπο δεν είναι αλήθεια».
Ο Πράις είπε στους δημοσιογράφους ότι οι παραχωρήσεις του Ιράν είχαν φέρει μια συμφωνία «πιο κοντά τώρα από ό,τι πριν από δύο εβδομάδες», αλλά ότι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων ήταν ακόμη αβέβαιο λόγω των «κενών» που απομένουν.
Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borell δήλωσε την Τρίτη ότι οι περισσότερες χώρες που συμμετέχουν στις πυρηνικές συζητήσεις συμφώνησαν με την πρόταση της ΕΕ, προσθέτοντας ότι η απάντηση της Τεχεράνης στο κείμενο ήταν «λογική». «Οι περισσότεροι από αυτούς συμφωνούν, αλλά δεν έχω ακόμα την απάντηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες καταλαβαίνω ότι πρέπει να το συζητήσουν και αναμένουμε αυτή την εβδομάδα να λάβουμε απάντηση», είπε.
Ένας δεύτερος αξιωματούχος είπε στο Reuters ότι εάν εφαρμοστεί η πλήρης συμφωνία, ο ΔΟΑΕ θα μπορούσε να επαναλάβει τις εκτενείς επιθεωρήσεις για να εντοπίσει τυχόν προσπάθειες του Ιράν να επιδιώξει κρυφά ένα πυρηνικό όπλο.
Πρόσθεσαν ότι η Τεχεράνη δεν θα επιτρέπεται να έχει το εμπλουτισμένο ουράνιο κατά 20% και 60% που αποθηκεύει επί του παρόντος. «Αυστηρά όρια στον ιρανικό εμπλουτισμό θα σήμαιναν ότι ακόμη και αν το Ιράν αποχωρήσει από τη συμφωνία για να επιδιώξει ένα πυρηνικό όπλο, θα χρειαζόταν τουλάχιστον έξι μήνες για να το κάνει», είπε ο αξιωματούχος.