Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Πως η Τουρκία με προμετωπίδα το Παλαιστινιακό επιχειρεί να συσπειρώσει τους μουσουλμάνους ενάντια στο Ισραήλ

"Διορισμός πρέσβη στην Παλαιστίνη!", είναι ο τίτλος άρθρου τουρκικού ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Αποφασίζοντας να διορίσει πρεσβευτή στο ισραηλινό καθεστώς, παρά τις αντιδράσεις του κοινού, η Τουρκία εκπροσωπείται σε επίπεδο γενικού προξενείου στην Παλαιστίνη.

Οι συνομιλίες «εξομάλυνσης» μεταξύ Τουρκίας και κατοχικού ισραηλινού καθεστώτος, που συνεχίζονταν εδώ και καιρό, ολοκληρώθηκαν πρόσφατα και ανακοινώθηκε ότι οι σχέσεις του καθεστώτος της Άγκυρας και του Τελ Αβίβ είχαν ομαλοποιηθεί πλήρως.

Μετά την επίμαχη συμφωνία εξομάλυνσης, ακολούθησαν χαρμόσυνες δηλώσεις και από τις δύο πλευρές, ενώ αναφέρθηκε ότι θα διορισθούν αμοιβαία πρεσβευτές στο άμεσο μέλλον.

Κάνοντας δήλωση για το θέμα, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε: «Ως Τουρκία, αποφασίσαμε να διορίσουμε έναν πρεσβευτή στο Ισραήλ».

Ενώ η απόφαση της Άγκυρας να διορίσει πρεσβευτή στο καθεστώς του Τελ Αβίβ αντιμετώπισε δημόσια αντίδραση, είναι επίσης λυπηρό το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει επί του παρόντος πρεσβευτή στην Παλαιστίνη.

Το γεγονός ότι η Τουρκία δεν εκπροσωπείται στην Παλαιστίνη σε επίπεδο πρεσβειών αποτελεί επίσης εμπόδιο για τη σωστή προστασία της Παλαιστίνης στη διεθνή σκηνή.

Το γεγονός ότι η Τουρκία, εκπροσωπούμενη στο επίπεδο του Γενικού Προξενείου στην Παλαιστίνη, θα διορίσει πρεσβευτή στα εδάφη που κατέχει το ισραηλινό καθεστώς θεωρείται ένδειξη της ατυχούς στάσης στην εξωτερική πολιτική.

Το Γενικό Προξενείο της Τουρκίας στην Παλαιστίνη βρίσκεται στην Ιερουσαλήμ. Ενώ ο Ahmet Rıza Demirer εκτελεί το καθήκον του Γενικού Προξενείου, το γραφείο της Πρεσβείας περιμένει κενό.

Ο ιστότοπος του Γενικού Προξενείου της Δημοκρατίας της Τουρκίας στην Ιερουσαλήμ αναφέρει ότι «Το Γενικό Προξενείο της Δημοκρατίας της Τουρκίας στην Ιερουσαλήμ, με τα 30 και πλέον άτομα ως προσωπικό του, παρέχει προξενικές υπηρεσίες στους πολίτες μας που ζουν στην Παλαιστίνη και αναπτύσσει διμερείς σχέσεις μεταξύ της χώρας μας και της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής σε κάθε τομέα, παρέχοντας μια δίκαιη, διαρκή και συνολική ειρήνη στην περιοχή. 

Παράλληλα στην Άγκυρα πραγματοποιήθηκε το «3ο Διεθνές Συνέδριο Φοιτητών και Οργανώσεων Νεολαίας μουσουλμάνων» που διοργανώθηκε από την Ένωση Νέων Ανατολίας (AGD), το Διεθνές Φόρουμ Νέων (IYFO) και τη Διεθνή Ένωση για την Υποστήριξη για την Ιερουσαλήμ και την Παλαιστίνη.κυριότερα σημεία του οποιόυ ήταν τα εξής:

"Στο πρόγραμμα ομιλίες έκαναν στελέχη της ESAM και της AGD καθώς και ξένοι καλεσμένοι.

Πολλοί ντόπιοι και ξένοι ειδικοί έκαναν ομιλίες στα συμπόσια που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος. Στα πλαίσια των συμποσίων, ομιλία απηύθυνε και ο πρώην Πρόεδρος Θρησκευτικών Θεμάτων και ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ισλαμικής Σκέψης Καθ. Δρ. Mehmet Görmez.

Δηλώνοντας ότι ο αγώνας στην Παλαιστίνη αφορά όλους τους Μουσουλμάνους, ο Γενικός Γραμματέας της ESAM Atik Ağdağ επεσήμανε ότι το μεγαλύτερο βήμα είναι η αποχώρηση του Ισραήλ από την Παλαιστίνη είπε:

«Οι άνθρωποι που ηγούνται της παλαιστινιακής υπόθεσης και αγωνίζονται για αυτήν είναι ο πιο έντιμος  λαός στη γη. Γιατί το λέω αυτό, οι άνθρωποι που ηγούνται της παλαιστινιακής υπόθεσης αγωνίζονται να προστατεύσουν την τιμή και την αξιοπρέπεια των μουσουλμάνων. Εάν οι Μουσουλμάνοι πρόκειται να πολεμήσουν αυτόν τον αγώνα, το μεγαλύτερο βήμα αυτού του αγώνα θα είναι να σώσουν την Παλαιστίνη από τους Σιωνιστές. Αυτοί οι Παλαιστίνιοι αδελφοί και αδελφές δεν υπερασπίζονται μόνο τα εδάφη και τους ναούς τους με αυτόν τον αγώνα, αλλά υπερασπίζονται επίσης την τιμή και την αξιοπρέπεια όλων των μουσουλμάνων»

Η Παλαιστινιακή υπόθεση αφορά όλη την ανθρωπότητα, όχι μόνο τους μουσουλμάνους. Επισημαίνοντας ότι οι Σιωνιστές είναι εχθρικοί όχι μόνο προς τους μουσουλμάνους αλλά και προς όλη την ανθρωπότητα, ο Ağdağ υπογράμμισε ότι ο αγώνας των Παλαιστινίων είναι αγώνας για όλη την ανθρωπότητα.

Ο Ağdağ είπε: «Πιστεύουμε ότι οι Σιωνιστές είναι εχθρικοί μόνο με τους Μουσουλμάνους, ενώ οι Σιωνιστές είναι εχθροί όλου του κόσμου. Πρώτος στόχος τους είναι οι μουσουλμάνοι, αλλά στη συνέχεια είναι επίσης εχθρικοί προς τις μη μουσουλμανικές κοινωνίες. Επειδή, σύμφωνα με τις πεποιθήσεις και την κατανόησή τους, ενώ είναι μια κοινότητα πρώτης κατηγορίας που δημιουργήθηκε ειδικά από τον Αλλάχ, άλλες κοινότητες εκτός από τις ίδιες δεν βλέπουν τους εαυτούς τους διαφορετικούς από τα ζώα και τα έμβια όντα που δημιουργήθηκαν για τις δικές τους παραγγελίες. Από αυτή την άποψη, η παλαιστινιακή υπόθεση είναι ένας αγώνας για όλη την ανθρωπότητα"

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Σε πρόσφατο άρθρο μας είχαμε αναφερθεί στην προσέγγιση που επιχειρεί η Τουρκία προς το Ισραήλ, εξηγώντας τους λόγους που εκτιμούμε ότι αυτή δεν θα πετύχει, αφού οι διαρκείς πολιτικές κυβιστήσεις Ερντογάν δημιουργούν έντονο αίσθημα αφερεγγυότητας των προθέσεών του προς το Τέλ Αβίβ.

Η Τουρκία αντιλαμβανόμενη ότι είναι εκτός παιγνιδιού στη Μ. Ανατολή, επιχειρεί να επαναπροσεγγίσει χώρες κλειδιά της περιοχής, με προεξέχουσα αυτή του Ισραήλ, το οποίο βλέπει και ως σκαλοπάτι για να τα βρει με τις ΗΠΑ.

Ο Ερντογάν αντιλαμβάνεται ότι πλέον είναι στα σκαριά η δημιουργία ενός νέου οργανισμού ασφαλείας στην περιοχή, του ΝΑΤΟ Μ. Ανατολής, με την προτροπή των ΗΠΑ, στον οποίο θα μετέχουν το Ισραήλ, η Σαουδική Αραβία, ΗΑΕΑίγυπτος Ιορδανία, Μπαχρέιν, Ιράκ και ίσως το Μαρόκο και το Σουδάν. 

Κύριο μέλημα και στόχος αυτού του Οργανισμού θα είναι η αντιμετώπιση της επιθετικότητας, η αποτροπή-αποκλεισμός του Ιράν από τη Μ. Ανατολή, καθώς και η συνεργασία των κρατών μελών σε θέματα άμυνας και ασφάλειας. 

Με τον τρόπο αυτό θα επιχειρηθεί σε συνέχεια των Συνθηκών του Αβραάμ, η συμμετοχή του Ισραήλ σε έναν αραβικό κατά τα άλλα οργανισμό ασφαλείας στη Μ. Ανατολή, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα την εξάλειψη σταδιακά της έχθρας Ισραηλινών-Αράβων, του παραγκωνισμού του Παλαιστινιακού ζητήματος μέσα από το οποίο περνούν οι σχέσεις Αράβων-Ισραηλινών και της δημιουργίας τείχους ασφαλείας Αραβικών χωρών για το Ισραήλ στη Μ. Ανατολή έναντι του Ιράν. 

Τα παραπάνω θα σημάνουν ακόμη μεγαλύτερη απεμπλοκή των ΗΠΑ από τη Μ. Ανατολή και εστίασή τους σε Κίνα πρωτίστως και Ρωσία δευτερευόντως. 

Αυτά τα έχει αντιληφθεί η Τουρκία, η οποία καταλαβαίνει ότι είναι εκτός παιγνιδιού και γι' αυτό προσπαθεί να πλευρίσει ΗΑΕ-Σαουδική Αραβία και κυρίως το Ισραήλ.  

Γι' αυτό τα πήγαινε έλα με τα ΗΑΕ και οι κρυφοί αποχαιρετισμοί του Ερντογάν στο αεροδρόμιο, με τον διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και τα κατευθυνόμενα  τουρκικά δημοσιεύματα περί δήθεν προσέγγισης Ισραήλ-Τουρκίας, λόγω της συνεργασίας της ΜΙΤ με το Ισραήλ για το θέμα της υποτιθέμενης ή όχι κατασκευασμένης, αποτροπής απαγωγής από Ιρανούς πράκτορες Ισραηλινών τουριστών στην Τουρκία. 

Παράλληλα όμως ο Ερντογάν κινείται και προς την αντίθετη κατεύθυνση. Δηλαδή με προτροπή Πούτιν να τα βρει η Τουρκία με τη Συρία του Άσαντ, στη βάση του win-win αναφορικά με τη μη δημιουργία ημιανεξάρτητου κουρδικού μορφώματος στη Βόρεια Συρία.

Επίσης η Τουρκία φροντίζει να δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο έναντι του Ισραήλ, όπως αυτό διαφάνηκε ξεκάθαρα με την διοργάνωση του "3ου Διεθνούς Συνεδρίου Φοιτητών και Οργανώσεων Νεολαίας μουσουλμάνων"  στην Άγκυρα και τις ακραίες φωνές  που ακούστηκαν και  τους λόγους που εκφωνήθηκαν, στοχοποιώντας ευθέως τους Ισραηλινούς.

Η Τουρκία στην ουσία συσπειρώνει τους απανταχού μουσουλμάνους ενάντια στο Ισραήλ με προμετωπίδα το Παλαιστινιακό, γεγονός που έχει γίνει αντιληπτό στην Ισραηλινή κυβέρνηση.

Η Ελλάδα θα πρέπει από την πλευρά της να συνεχίσει με συνέπεια  την εμβάθυνση των σχέσεών της με τη φίλη και σύμμαχο χώρα του Ισραήλ, αφού μόνο οφέλη έχει να αποκομίσει από αυτήν.

Η χώρα μας μπορεί να παίξει το ρόλο χώρας γέφυρα ανάμεσα στο "Ευρωπαϊκό" ΝΑΤΟ και στο "ΝΑΤΟ Μ. Ανατολής", ενοποιώντας την αεράμυνά της με αυτή της Κύπρου και του Ισραήλ σε πρώτο χρόνο και της Αιγύπτου σε δεύτερο χρόνο, όπως έχουμε εκτενώς αναλύσει σε προγενέστερο άρθρο μας.

Με αυτόν τον τρόπο θα περιθωριοποιηθεί η Τουρκία από τις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή, όντας φίλη της Ρωσίας και του Ιράν, ενώ η χώρα μας θα παρέχει με το στόλο της νοτίως Κρήτης μαζί με αυτόν του Ισραήλ, το απαραίτητο στρατηγικό βάθος της ενοποιημένης αεράμυνας από τις ακτές του Ισραήλ μέχρι αυτές της Κρήτης.

Κάτι τέτοιο θα βύθιζε το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο Σάρατζ -Ερντογάν στον βυθό της Μεσογείου μαζί με την Γαλάζια Πατρίδα των Τούρκων.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...